Περιοδικό Ιστορία
ΠΑΡΙΣΙ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Από τους Παρίσιους, τους πρώτους κατοίκους της πόλης που φοβούνταν μήπως «τους πέσει ο ουρανός στο..
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

22 ΑΔΡΙΑΝΟΣ: Ο ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

ΑΔΡΙΑΝΟΣ: Ο ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Του Λυκούργου Αρεταίου


Ο Πόπλιος Αίλιος Αδριανός (117-138) υπήρξε μια πολυσχιδής πνευματική προσωπικότητα και ο μεγαλοφυέστερος, μετά τον Ιούλιο Καίσαρα, αυτοκράτορας της Ρώμης. Αυτός μαζί με τον Τραϊανό (98-117), τον οποίο διαδέχθηκε στον θρόνο, ήταν οι πλέον σημαντικοί από τους αποκαλούμενους «πέντε καλούς αυτοκράτορες» της Ρώμης: οι άλλοι τρεις ήταν ο Νέρβας (96-98), ο Αντωνίνος Πίος (138-161) και ο αυτοκράτορας - φιλόσοφος Μάρκος Αυρήλιος (161-180). Ο Αδριανός έμεινε στην Ιστορία ως ξακουστός αυτοκράτορας για τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, για τις συνεχείς περιοδείες του σε όλες τις επαρχίες της αυτοκρατορίας. Δεύτερον, για τα λαμπρά και μεγαλοπρεπή κτίσματα με τα οποία κόσμησε τη Ρώμη καθώς και τις ρωμαϊκές επαρχίες, από την Αθήνα μέχρι τη Βρετανία.  Τρίτον, για τις διοικητικές, τις νομοθετικές και τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις του, ενώ έδειξε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλή κατάσταση και το ετοιμοπόλεμο του ρωμαϊκού στρατού, ο οποίος διαφύλαττε την Pax Romana.

Στις 7 ή στις 8 Αυγούστου του έτους 117 μ.Χ. πέθανε στη Σελινούντα της Κιλικίας ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός (98-117). Οι δύο εκστρατείες του πέραν του Δούναβη κατά των Δακών (101-102 και 105-106) είχαν στεφθεί από επιτυχία και είχαν οδηγήσει στην κατάκτηση της Δακίας. Αντιθέτως, η τελευταία εκστρατεία του πέραν του Ευφράτη κατά των Πάρθων, παρά τις αρχικές της επιτυχίες δεν είχε μονιμότερα αποτελέσματα και είχε καταλήξει στην υποχώρησή του. Παρ’ όλα αυτά η ρωμαϊκή Σύγκλητος, αποτίουσα φόρο τιμής στον ένδοξο αυτόν αυτοκράτορα, καθιέρωσε την ευχή σε κάθε νέο αυτοκράτορα να «είναι ευτυχέστερος του Αυγούστου και καλύτερος του Τραϊανού».    
Ο άνδρας που κλήθηκε να διαδεχθεί στον ρωμαϊκό θρόνο τον Τραϊανό ήταν ο Αδριανός που συνδεόταν με τον προκάτοχό του με διπλή συγγένεια: Ο μεν πατέρας του Αδριανού ήταν εξάδελφος του Τραϊανού, η δε σύζυγος του Αδριανού, Σαβίνα, ήταν εγγονή της αδελφής του Τραϊανού, Μαρκιανής.
Ο Πόπλιος Αίλιος Αδριανός (117-138) γεννήθηκε στη Ρώμη το 76 μ.Χ. και ήταν είκοσι χρόνια νεότερος του Τραϊανού. Ήταν όπως και ο Τραϊανός ισπανικής καταγωγής από οικογένεια της Βαιτικής της Ισπανίας. Ήταν γιος του Πόπλιου Αίλιου Αδριανού Άφερ (δηλαδή Αφρικανού) και της Δομιτίας Παυλίνας από το Κάδιξ. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 85 μ.Χ., ο Αδριανός ανατέθηκε στη φροντίδα δύο κηδεμόνων, του Πόπλιου Αίλιου Αττιανού και του Τραϊανού.
Εισερχόμενος στον στρατό υπηρέτησε ως τριβούνος στις λεγεώνες που είχαν σταθμό την Κάτω Παννονία, την Κάτω Μοισία και την Άνω Γερμανία. Κατά την άνοδο του Τραϊανού στον θρόνο ακολούθησε τον νέο αυτοκράτορα στη Ρώμη όπου το 100 μ.Χ. νυμφεύθηκε τη Βίμπια Σαβίνα. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως καίστωρ, επιτελικός αξιωματικός, διοικητής λεγεώνας και πραίτωρ στους δύο Δακικούς πολέμους του Τραϊανού αντιστοίχως, στους οποίους και διέπρεψε, και τελικά διορίσθηκε κυβερνήτης της Κάτω Παννονίας (Ουγγαρίας) όπου και διακρίθηκε στον πόλεμο κατά των Σαρματών. Το 108 εξελέγη ύπατος. Κατά τον Παρθιανό πόλεμο του Τραϊανού διορίστηκε κυβερνήτης της Συρίας με έδρα την Αντιόχεια.
Ο Αδριανός ήταν προικισμένος με μεγάλες αρετές και διαπνεόταν από πνεύμα εκλεκτικό, έχοντας εντρυφήσει κατά τη νεότητά του σε όλους τους κλάδους των επιστημών, αλλά χωρίς να εμβαθύνει σε καμία από αυτές. Ήταν λοιπόν πολυΐστωρ, οι δε σύγχρονοί του τον αποκαλούσαν ειρωνικά Γραικύλο, θέλοντας να εκφράσουν τόσο το επιπόλαιο και τον ερασιτεχνισμό της παιδείας του όσο και τον έρωτά του προς την ελληνική γραμματεία.
Η άνοδός του στον θρόνο
 Στις 9 Αυγούστου του 117, την επόμενη ημέρα από τον θάνατο του Τραϊανού, έγινε γνωστό στην Αντιόχεια ότι είχε υιοθετήσει τον Αδριανό ως γιο και διάδοχό του, αλλά μόλις στις 11 του ίδιου μήνα ανακοινώθηκε ο θάνατος του Τραϊανού. Η χήρα του, Πομπηία Πλωτίνα, ενέκρινε την υιοθεσία, αλλά υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες αν ο εκλιπών αυτοκράτορας είχε πράγματι προβεί στην υιοθεσία. Πάντως, είτε ο Αδριανός είχε όντως υιοθετηθεί από τον Τραϊανό είτε όχι, ο στρατός τον χαιρέτισε ως αυτοκράτορα και η Σύγκλητος δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συναινέσει.
Η κατάσταση στην οποία άφηνε το κράτος ο Τραϊανός καθιστούσε δυσχερές το έργο του διαδόχου του: Οι μεν Ιουδαίοι της διασποράς είχαν αποστατήσει στην Κύπρο, στην Αίγυπτο και στην Κυρήνη, οι δε Πάρθοι προετοιμάζονταν να αποστατήσουν, ενώ στη Δύση τα σύνορα της αυτοκρατορίας απειλούνταν πανταχόθεν: στη μεν Δακία από τους Σαρμάτες, στη δε βόρεια Βρετανία από τους Κέλτες (Σκώτους και Πίκτες), και στη Μαυριτανία από τις ιθαγενείς φυλές.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

#523 Ιανουάριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Ο ΕΝΟΠΛΟΣ «ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ»
του Βάϊου Καλογρηά
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΠΛΟΥΣΙΟΙ, ΠΕΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΗ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 22 ΑΔΡΙΑΝΟΣ: Ο ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 34 Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΚΡΗΤΗ
του Παύλου Στ. Βασία
Διαβάστε περισσότερα >>
 46 ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
του Νικολάου Π. Καποδίστρια
Διαβάστε περισσότερα >>
 52 ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 66 ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» ΤΟΥ ΑΔΡΙΑ
Συνέντευξη του Χρήστου Παπασηφάκη
 76 ΚΛΑΟΥΣ ΜΠΑΡΜΠΙ, Η ΔΙΚΗ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
του Γιουζέπε Μάϊντα
Διαβάστε περισσότερα >>
 83 Ο ΜΠΑΡΜΠΙ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΝΑ ΤΡΕΜΕΙ
του Ντανιέλ Λαντίν
 87 Η ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Α
του ου Απόστολου Μιχαηλίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 100 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΣΥΡΙΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
της Τζουλιάνα Τζιάνι
 108 ΜΑΡΓΚΕΡΙΤΑ ΧΑΚ: «Τα επιπλέον 25 δευτερόλεπτα μειονέκτημα του Γρηγοριανού Ημερολογίου»
Συνέντευξη στον Δ. Ν. Γεράκη
 110 Η ΧΑΜΕΝΗ ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΑΜΣΗ Β΄
του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
Έρικ Λάρσον Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΘΗΡΙΑ Ένα συναρπαστικό χρονικό της ανόδου του Τρίτου Ράιχ Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης Εκδόσεις Μεταίχμιο 2011, σελ.: 584, τιμή: 18,80 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης ΕΝΤΥΠΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΝΕΩΤΕΡΙΚΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ Εκδ. Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα, 2011, σελ.: 246, τιμή: 18,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Βαρβάρα Γεωργοπούλου Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ Τόμος Α΄& Τόμος Β΄, Εκδόσεις Αιγόκερως, 2009.
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112    Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122      Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124       Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128    Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost