Περιοδικό Ιστορία
Η ΧΑΜΕΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΠΡΑΟΥΝ
Η όμορφη και συνεσταλμένη Εύα Μπράουν γνώρισε τον Χίτλερ στα δεκαεφτά της και τον ερωτεύτηκε αμέσως.
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

12 ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΑΡΟΝΑΣ ΠΡΙΝ από εβδομήντα χρόνια, στις 18 Μαρτίου 1936, άφηνε την τελευταία του πνοή «σε μια κάμαρα ξένη, στο πολύβουο Παρίσι», στην οδό Μπωζόν 22, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ηγέτης που εκτόξευσε τα ελληνικά σύνορα από τη Μελούνα στον Έβρο και έφερε το όνομα της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου. «Ήταν παγκόσμια προσωπικότητα, γράφει η Εγκυκλοπαίδεια του ΠΑΠΥΡΟΥ. Η είδηση του θανάτου προκάλεσε βαθιά συγκίνηση. Υπήρξαν, βέβαια, και θλιβερές απόψεις. Και η σιωπή πολιτικών αντιπάλων και ασχημοσύνη μειοψηφίας αδιαλλάκτων. Οι φανατικοί, οι οποίοι οδήγησαν τους συνετούς να προτιμήσουν, κακώς, η διακομιδή της σορού του Βενιζέλου να γίνει απευθείας στην Κρήτη και όχι μέσω Αθηνών, όπως ορθά προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα» (τόμος 14ος, σελ. 73). Δύο αυτόπτες μάρτυρες έχουν περιγράψει σε βιβλία τους τις τελευταίες ημέρες και ώρες του Βενιζέλου: Η γυναίκα του Έλενα και ο φύλακας - άγγελός του Ανδρέας Γυπαράκης. Το βιβλίο της Έλενας εκδόθηκε στα γαλλικά, το 1955, από τον εκδοτικό οίκο «Génin - Librairie de Médicis». Η έκδοση αυτή, καθώς και η αποσπασματική μετάφραση στα ελληνικά του Ελευθέριου Κοτσαρίδα, που εκδόθηκε αργότερα, (1973, εκδ. Μπάυρον) έχουν εξαντληθεί. Το βιβλίο της Έλενας κυκλοφόρησε πλήρες το 2002 από τον εκδοτικό οίκο ΩΚΕΑΝΙΔΑ, σε μια κομψή έκδοση και έξοχη μετάφραση της Εύης Μελά. Από την έκδοση αυτή παραθέτουμε το ακόλουθο απόσπασμα: «Η υγεία του με ανησυχούσε. Δεν ανεχόταν την παραμικρή αντίρρηση. Ελαφρές συσπάσεις ταλαιπωρούσαν το στόμα του. Αισθανόμουν να κρέμεται η φράση του γιατρού της Νεάπολης σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι μου. Προσπαθούσα να του προσφέρω μια υγιεινή και ήρεμη καθημερινότητα, αλλά γράμματα έφθαναν από την Ελλάδα, στα οποία απαντούσε εκτενώς. Του ζητούσαν συμβουλές, ή τον παρότρυναν να ηγηθεί ξανά του αγώνα, του έγραφαν πως η χώρα τον είχε ανάγκη. Λίγο έλειψε να ξαναμπεί στη δίνη της πολιτικής, και, ή με τη δική του επιθυμία ή από αίσθημα καθήκοντος, να πεθάνει πάνω στον αγώνα.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Ιούνιος 2006 #456

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Έκθεση Καραβάτζιο - Έκθεση Λάρρυ Ρινκ
της Τόνιας Μάκρα - της Στέλλας Κοκκίνη-Ρινκ
 12 ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στα εβδομηντάχρονα του Εθνάρχη Οι τελευταίες ημέρες του Ελευθερίου Βενιζέλου Αυτοεξόριστος στο Παρίσι μετά το Κίνημα του 1935 νοσταλγούσε την Κρήτη και το πατρικό του σπίτι.
Διαβάστε περισσότερα >>
 21 ΖΕΠΕΛΙΝ: Τα υπερωκεάνια των ουρανών
Αφού πραγματοποίησαν μερικές εξαιρετικές στρατιωτικές αποστολές επιδρομών κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και αφού άγγιξαν το απόγειο της δόξας τους στη δεκαετία του 1930, τα πηδαλιουχούμενα έπεσαν κατόπιν σε αχρησία, εξαιτίας μερικών τραγικών «ναυαγίων του αέρος» στα οποία πρωταγωνίστησαν.
Διαβάστε περισσότερα >>
 34 ΕΡΡΙΚΟΣ ΙΨΕΝ
του Φίλιππου Φιλίππου
 39 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ: Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου στα ερτζιανά
του Δημήτρη Πανταβού
 48 ΥΠΗΡΞΑΝ ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ;
του Χρήστου Δ. Λάζου
 58 Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΕΡΩΝ
του Παναγιώτη Βενάρδου
 62 ΜΑΜΜΟΥΘ: Ο γίγαντας της στέπας
Το μαμμούθ, που συνυπήρχε με τον Νεαντερτάλιο και τον Έμφρονα Άνθρωπο επί 110.000 χρόνια, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των πρώτων ανθρώπων. Ας δούμε πώς συμβίωναν οι μακρινοί πρόγονοί μας με τον γίγαντα της στέπας.
Διαβάστε περισσότερα >>
 78 Ο ΝΕΒΙΛ ΤΣΑΜΠΕΡΛΑΙΝ και η βρετανική εξωτερική πολιτική έναντι της Γερμανίας κατά τον Μεσοπόλεμο Μέρος Γ’
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 92 ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ
του Δημήτρη Θαλασσινού
 102 ΗΠΕΙΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ
του Φίλιππου Φίλιππα
 104 «ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»: Η δεύτερη πατρίδα
της Αγγελικής Κουτσούκου
 108 Η ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΥ
του Φαίδωνα Μαζαράκη-Μπαλτσαβιά
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112 Θέατρο και Ιστορία: Μ. Χουρμούζη «Ο Υπάλληλος». 114 Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια: Το θέατρο της Βεργίνας και η δολοφονία του Φιλίππου Β’. 120 Η «Μικρή Ιστορία» από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. 122 Το ιστορικό βιβλίο. 124 Διάλογος με τους αναγνώστες. 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost