Περιοδικό Ιστορία
McMafia – Έγκλημα χωρίς σύνορα
Η τολμηρή έρευνα του Γκλένι που κράτησε τρία χρόνια, φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

21 ΖΕΠΕΛΙΝ: Τα υπερωκεάνια των ουρανών

Χάρις ωστόσο στις χαμηλές καταναλωτικές ανάγκες τους και στο ότι είναι «φιλικά» προς το φυσικό περιβάλλον ―το οποίο και δεν μολύνουν ούτε κατ’ ελάχιστον― ίσως μπορέσουν να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς και μάλιστα ιδεώδες για το μέλλον του 21ου αι. Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΟΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ αερόπλοιο είναι ένα γιγαντιαίο αερόστατο με μακρουλό συνήθως σχήμα που μοιάζει με πούρο, το οποίο προωθείται με μηχανικά μέσα, δηλ. με κινητήρα, ενώ φέρει προσαρμοσμένη στο τεράστιο ατρακτοειδές μπαλόνι του μια καμπίνα και μπορεί να ακολουθήσει την επιθυμητή κατεύθυνση με τη βοήθεια συστήματος πηδαλίων (για τον λόγο αυτόν άλλωστε ονομάζεται και «πηδαλιουχούμενο»). Από την πρώτη περίοδο της κάπως μεγαλύτερης ανάπτυξης της χρήσης του για πρακτικούς σκοπούς, κατά την πρώτη δεκαετία του 20ού αι., το αερόπλοιο έδειχνε άλλοτε να κλίνει περισσότερο προς τις αστικής φύσεως αποστολές της πολιτικής αεροπορίας, και άλλοτε προς τις αμιγώς στρατιωτικές. Έχοντας εφευρεθεί για να υλοποιήσει το προαιώνιο όραμα της απελευθέρωσης του ανθρώπου από τη γήινη βαρύτητα, το αερόπλοιο κατέστη ένα μέσο πολυτελέστατης «δι’ αέρος» μεταφοράς, αλλά κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταμορφώθηκε σε ένα σιωπηλό φάντασμα θανάτου, που έκανε ένα μαχητικό έθνος, όπως αυτό των Άγγλων, να τρέμει φοβισμένο.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Ιούνιος 2006 #456

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Έκθεση Καραβάτζιο - Έκθεση Λάρρυ Ρινκ
της Τόνιας Μάκρα - της Στέλλας Κοκκίνη-Ρινκ
 12 ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στα εβδομηντάχρονα του Εθνάρχη Οι τελευταίες ημέρες του Ελευθερίου Βενιζέλου Αυτοεξόριστος στο Παρίσι μετά το Κίνημα του 1935 νοσταλγούσε την Κρήτη και το πατρικό του σπίτι.
Διαβάστε περισσότερα >>
 21 ΖΕΠΕΛΙΝ: Τα υπερωκεάνια των ουρανών
Αφού πραγματοποίησαν μερικές εξαιρετικές στρατιωτικές αποστολές επιδρομών κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και αφού άγγιξαν το απόγειο της δόξας τους στη δεκαετία του 1930, τα πηδαλιουχούμενα έπεσαν κατόπιν σε αχρησία, εξαιτίας μερικών τραγικών «ναυαγίων του αέρος» στα οποία πρωταγωνίστησαν.
Διαβάστε περισσότερα >>
 34 ΕΡΡΙΚΟΣ ΙΨΕΝ
του Φίλιππου Φιλίππου
 39 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ: Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου στα ερτζιανά
του Δημήτρη Πανταβού
 48 ΥΠΗΡΞΑΝ ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ;
του Χρήστου Δ. Λάζου
 58 Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΕΡΩΝ
του Παναγιώτη Βενάρδου
 62 ΜΑΜΜΟΥΘ: Ο γίγαντας της στέπας
Το μαμμούθ, που συνυπήρχε με τον Νεαντερτάλιο και τον Έμφρονα Άνθρωπο επί 110.000 χρόνια, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των πρώτων ανθρώπων. Ας δούμε πώς συμβίωναν οι μακρινοί πρόγονοί μας με τον γίγαντα της στέπας.
Διαβάστε περισσότερα >>
 78 Ο ΝΕΒΙΛ ΤΣΑΜΠΕΡΛΑΙΝ και η βρετανική εξωτερική πολιτική έναντι της Γερμανίας κατά τον Μεσοπόλεμο Μέρος Γ’
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 92 ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ
του Δημήτρη Θαλασσινού
 102 ΗΠΕΙΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ
του Φίλιππου Φίλιππα
 104 «ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»: Η δεύτερη πατρίδα
της Αγγελικής Κουτσούκου
 108 Η ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΥ
του Φαίδωνα Μαζαράκη-Μπαλτσαβιά
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112 Θέατρο και Ιστορία: Μ. Χουρμούζη «Ο Υπάλληλος». 114 Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια: Το θέατρο της Βεργίνας και η δολοφονία του Φιλίππου Β’. 120 Η «Μικρή Ιστορία» από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. 122 Το ιστορικό βιβλίο. 124 Διάλογος με τους αναγνώστες. 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost