Περιοδικό Ιστορία
McMafia – Έγκλημα χωρίς σύνορα
Η τολμηρή έρευνα του Γκλένι που κράτησε τρία χρόνια, φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Από την ίδρυση της Α΄ Διεθνούς (όπου έχουμε την περίφημη διαμάχη Μαρξ - Προυντόν) ώς τον Ισπανικό Εμφύλιο και τον Μάη του ’68 οι δύο επαναστατικές αριστερές οικογένειες βρίσκονται σε συνεχή πόλεμο. Το 1876 ο Ιταλός αναρχικός Ενρίκο Μαλατέστα ανέπτυξε τη θεωρία της «προπαγάνδας της πράξης»: η επαναστατική βίαιη πράξη είναι το πιο αποτελεσματικό προπαγανδιστικό μέσο. Ο αναρχικός επαναστάτης δίνοντας το παράδειγμα με πράξεις και όχι με κούφια λόγια εμπνέει τις μάζες και ανοίγει τον δρόμο στην αυθόρμητη επανάσταση από κάτω. Με βάση αυτήν ακριβώς τη θεώρηση οι Ιταλοί αναρχικοί, αφού απέτυχαν να κινητοποιήσουν τον αγροτικό πληθυσμό, επικέντρωσαν την προσοχή τους σε ατομικές πράξεις διαμαρτυρίας που συμπεριλάμβαναν και φόνους προσωπικοτήτων (μεταξύ αυτών και ο βασιλιάς Ουμπέρτο Α’).

Η τρομοκρατία στην Ελλάδα ασκήθηκε, κυρίως μετά τη μεταπολίτευση, από διάφορες οργανώσεις στα πρότυπα των αντίστοιχων γερμανικών ομάδων (Φράξια Κόκκινος Στρατός κ.ά.) ή των ιταλικών Ερυθρών Ταξιαρχιών της δεκαετίας του 1970. Η κυριότερη από τις εγχώριες αυτές οργανώσεις, με την πιο αιματηρή δράση, ήταν η Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη, που δραστηριοποιείται από το 1975, με τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Eλλάδα Pίτσαρντ Γουέλς, έως την εξάρθρωσή της το 2002. Στο ύφος των προκηρύξεων που εξέδιδαν τα μέλη της ήταν εμφανής η προσπάθεια πρόταξης ενός ιδεολογικού «μανδύα» στις ενέργειές τους. Άλλες σημαντικές ως προς τη δράση τους τρομοκρατικές οργανώσεις ήταν ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (που έδρασε την περίοδο 1975-1995 και επίσης εξαρθρώθηκε), η Αντικρατική Πάλη, καθώς και οι πρόσφατα εμφανισθείσες Επαναστατικός Αγώνας, Σέχτα Επαναστατών, Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς κ.ά.

Η 17Ν εμφανίστηκε σε μια ιστορική στιγμή που η πόλωση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς είχε μειωθεί σημαντικά. Στη διάρκεια της περιόδου μετά το 1974, τα ιδεολογικά θέματα και σύμβολα που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να διχάσουν την ελληνική κοινωνία και να πολώσουν την κοινοβουλευτική ζωή δεν πρόσφεραν πια επαρκή βάση για ανοιχτή πολιτική σύγκρουση.

Η τρομοκρατία ξεπέρασε σε έντυπες σελίδες και τηλεοπτικό χρόνο την υπόθεση Κοσκωτά και τη δίκη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά και την περίοδο 1974-1975, με την τραγωδία της Κύπρου, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τις δίκες της χούντας. Γιατί συνέβη αυτό; Πολιτικά, η δράση της 17Ν είχε μάλλον περιθωριακό χαρακτήρα. Ωστόσο, είναι αλήθεια πως το μυστήριο που κάλυπτε την τρομοκρατία επί τριάντα χρόνια και οι ποικίλες θεωρίες για την προέλευσή της είχαν ερεθίσει την περιέργεια της κοινής γνώμης. Η εξάρθρωση της 17Ν ήταν απόρροια της ενεργοποίησης της εκτελεστικής εξουσίας, των συντονισμένων ενεργειών των ελληνικών διωκτικών και δικαστικών αρχών, σε συνεργασία με ξένες –κυρίως αμερικανικές και βρετανικές– υπηρεσίες. Οι αποκαλύψεις προήλθαν από τη δράση των αρχών και όχι από το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων –όπως, παραδείγματος χάριν, έγινε με το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ στις ΗΠΑ. Τούτο δεν είναι χωρίς σημασία.

Η ιστορία της τρομοκρατίας στην Ελλάδα είναι συναρπαστική, αλλά έχει ακόμη πολλές λευκές σελίδες. Από την άποψη αυτή, η βιογράφησή της συνιστά «έργο εν προόδω» που δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, αφήνοντας άλλο ένα κενό στη σύγχρονη ιστορία ζωή της χώρας.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#516 Ιούνιος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ
της Πόπης Λαζαρίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
του Πέτρου Παπαδάτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 23 ΤΡΟΜΟ-ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕ
του Γιάννη Πανούση
 26 ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΝΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ
του Νέστορα Ε. Κουράκη
 28 ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
του Χάρη Παπαχαραλάμπους
Διαβάστε περισσότερα >>
 38 Η ΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ
του Δημητρίου Μπελαντή
Διαβάστε περισσότερα >>
 47 Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 58 ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ, Η ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
 65 ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ
του Γεράσιμου Ρηγάτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 73 Η ΠΟΡΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
του Ζακ λε Γκοφ
 78 Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Μέρος Δ΄)
του Γιώργου Γεωργή
 94 Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
του Θωμά Π. Μαστακούρη
Διαβάστε περισσότερα >>
 104 Ο ΓΟΥΣΤΑΒΟΣ ΦΛΩΜΠΕΡ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
του Φίλιππου Φιλίππου
Διαβάστε περισσότερα >>
 111 Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ
του Φίλιππου Φίλιππα
 113 Βιβλία και Ιστορία
Πλάτων Ροδοκανάκης, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑΙ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑΙ. Εκδόσεις Εκάτη 2010, Ανατύπωση Α΄ Έκδοσης 1920, σελ. 192, τιμή: 12,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 113 Βιβλία και Ιστορία
Παναγιώτα Σαρίσχουλη, ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙ ΙΣΙΔΟΣ ΚΑΙ ΟΣΙΡΙΔΟΣ. Ο ΜΥΘΟΣ. Εκδόσεις University Studio Press, 2011, σελ. 306, τιμή: 23,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
113 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118 Επικαιρότητα και Ιστορία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120 Θέατρο και Ιστορία
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122 Τέχνη και πολιτισμός
ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Γιατί το λέμε έτσι
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost