Περιοδικό Ιστορία
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μια νοσταλγική και αποκαλυπτική βιογραφία της μεταπολεμικής γενιάς απο το '40 ως σήμερα...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

34 Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ TOY ΜΠΑΜΠΙΝΓΚΤΟΝ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΙΟΥΑΡΤ

Η Συνωμοσία του Μπάμττινγκτον και ο αποκεφαλισμός της Μαρίας Στιουαρτ

του ΒΑΣΙΛΗ ΔΑΝΕΛΛΗ

 Η ζωή της Μαρίας Στιούαρτ μοιάζει με μυθιστόρημα που συγκεντρώνει όλα τα εχέγγυα για να γίνει best seller: Αγάπη, προδοσία, ίντριγκες, δολοπλοκίες και αίμα. Η πρωταγωνίστριά του φτάνει από το ζενίθ στο ναδίρ και από τον βασιλικό θρόνο στην εξέδρα των εκτελέσεων. To πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο της ιστορίας της, ωστόσο, είναι το τελευταίο. Η αποτυχημένη «συνωμοσία του Μπάμπινγκτον» που την οδήγησε στον δήμιο. Ένα κεφάλαιο που περιλαμβάνει διπλωμάτες, κατασκόπους, διπλούς πράκτορες και μηνύματα κρυπτογραφημένα σε κώδικες που αν σπάσουν θα την καταδικάσουν σε αποκεφαλισμό.

ΣΤΙΣ 17 Ιουλίου του 1586, καθισμένη στα προσωπικά διαμερίσματά της στο Τσάρτλεϊ Χολ, η Μαρία Στιούαρτ -η Μαρία Α' της Σκωτίας όπως εξακολουθούσε να αποκαλεί τον εαυτό της - κρατούσε στα χέρια της δύο χαρτιά. To ένα ήταν η επιστολή του Άντονι Μπάμπινγκτον, ενός καθολικού Άγγλου μικροευγενή, που την πληροφορούσε για το σχέδιό του να δολοφονήσει την «αιρετική» βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ και να ανεβάσει στη θέση της τη Μαρία, ενώνοντας τα βασίλεια της Αγγλίας και της Σκωτίας και ταυτόχρονα αποκαθιστώντας την καθολική πίστη στο νησί. To άλλο ήταν το προσχέδιο της απάντησής της στον συνωμότη.

Η έκπτωτη βασίλισσα βρισκόταν σε σοβαρό δίλημμα To Τσάρτλεϊ Χολ δεν ήταν χώρος ανάπαυοης γι' αυτήν, αλλά η χειρότερή της φυλακή στα δεκαοκτώ χρόνια που ήταν κρατούμενη της εξαδέρφης της Ελισάβετ Α' της Αγγλίας. Της προσφερόταν επιτέλους μια ευκαιρία να δραπετεύσει. Από την άλλη, δίνοντας τη συγκατάθεσή της στη «συνωμοσία του Μπάμπινγκτον» -όπως ονομάστηκε εκτων υστέρων- διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο να οδηγηθεί στο ικρίωμα. Με άλλα λόγια, αν πίεζε τη βασιλική της σφραγίδα στην επιστολή που κρατούσε στα χέρια της κινδύνευε να σφραγίσει τη θανατική της καταδίκη.

Ο προσωπικός της σύμβουλος και γραμματέας, Κλοντ ντε Μποϊσελιέρ No, τη συμβούλευσε να μην απαντήσει. Ήταν φρονιμότερο να κρατήσει αποστάσεις από τους συνωμότες όπως είχε κάνει και στο παρελθόν αποφεύγοντας τις κακοτοπιές. Η Μαρία, ωστόσο, ένιωθε πως πλεον δεν είχε να χάσει τίποτα.

Σε όλη της τη ζωή είχε υποφέρει και αντιμετώπισε τη σκληρή της μοίρα μέσα από απώλειες και δυσκολίες. Πάντα όμως έκαιγε στα στήθη της η ελπίδα. Μερικές εβδομάδες πριν την είχε απολέσει και αυτή. Η επιστολή του Μπάμπινγκτον γέννησε εκ νέου μια μικρή ελπίδα μέσα της.

Από την κούνια της είχε βρεθεί σε δύσκολες καταστάσεις και είχε μάθει να αντεπεξέρχεται. 0 πατέρας της Ιάκωβος Ε' της Σκωτίας πέθανε έξι μέρες μετά τη γέννησή της. Είχε ήδη χάσει δύο γιους, οι οποίοι πέθαναν πριν κλείσουν το πρώτο τους έτος και λαχταρούσε διακαώς να δει τον διάδοχό του. Η γέννηση της Μαρίας αποτέλεσε μεγάλη απογοήτευοη γι' αυτόν.

Η Σκωτία πάλευε να επιβιώσει απο τη αγγλική απειλή και η μελλοντική της βασίλισσα πάλευε να κρατηθεί στη ζωή. Η Μαρία γεννήθηκε πρόωρα και οι αρχικές προβλέψεις ήταν πως θα ακολουθούσε τη μοίρα των δύο αδερφών της. Παρ' όλα αυτά τα κατάφερε. Δυνάμωσε, στέφθηκε βασίλισσα εννέα μήνες αργότερα και έπειτα στάλθηκε οτη Γαλλία για να προστατευτεί. Ταυτοχρόνως, οι αυλές της Σκωτίας και της Γαλλίας αποφάσισαν να την παντρέψουν με τον διάδοχο του γαλλικού θρόνου Φραγκίσκο. To 1559, σε ηλικία 17 ετών, η Μαρία έφτασε στον κολοφώνα της επιτυχίας της. Ήταν βασίλισσα της Σκωτίας και της Γαλλίας, πρώτη στη σειρά για τη διαδοχή του αγγλικού στέμματος και ευτυχισμένη στον γάμο της. 

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Ιανουάριος 2010 #499

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
 του Δίονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 TO ΙΡΑΝ TO ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ TO ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΡΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
του Φΐλίππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ «ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΙΡΑΝ»
του Σωτήρη Πετρόπουλου
 26 ΟΙ ΝΑΪΤΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΝΕΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
του Alain Demarger
 34 Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ TOY ΜΠΑΜΠΙΝΓΚΤΟΝ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΙΟΥΑΡΤ
του Βασίλη Δανέλλη
Διαβάστε περισσότερα >>
 42 ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
του Ανδρέα Στεργΐου
 54 Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ
του Γεράσιμου Α. Ρηγάτου
 60 ΛΕΜΟΥΡΙΑ
του Φίλιππου Φίλιππα
 65 Ο ΡΟΛΟΣ TOY ΤΥΠΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 78 ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
 του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 88 ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»
της Μαρίας Δημάκη- Ζώρα
 100 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
της Σταυρούλας Γ. Τσούπρου
 110 ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη
 112 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
120 Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
122 Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Καταγωγή ονοματων και τοπωνυμίων ΔΙΚΑΙΟΣ ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΣ
129 ΤοΣταυρόλεξο του21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
 DVD - Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ
Δωρεάν με το τεύχος Ιανουαρίου του Περιοδικού "Ιστορία εικονογραφημένη"
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost