Περιοδικό Ιστορία
Καθρέφτες. Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία
Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, λέει η γνωστή ρήση...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

6 TO ΙΡΑΝ TO ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ TO ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΡΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

To IPAN το ΙΣΛΑΜ και το μέλλον της ιρανικής κοινωνίας
του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
To Ιράν για τις ΗΠΑ συγκαταλέγεται στα κράτη-παρίες. To πυρηνικό του πρόγραμμα και η φονταμενταλιστική ιδεολογία στην οποία εδράζεται το καθεστώς του αποτελούν σημανπκούς κινδύνους σε έναν εκκοσμικευμένο, δυτικοκρατούμενο κόσμο. Ωστόσο, οι θυελλώδεις διαμαρτυρίες το καλοκαίρι του 2009 στους δρόμους της Τεχεράνης κατέδειξαν την ύπαρξη μέσα στο Ιράν μιας ζωτικής σημασίας τάσης που επιζητεί την άρση των παράλογων απαγορεύσεων του καθεστώτος και μια ομαλή επανένταξη στη διεθνή κοινότητα.
Μια τέτοια αλλαγή πλεύσης δεν συνεπάγεται υποταγή προς τη Δύση και τις παραινέσεις της, αλλά εκσυγχρονισμό της χώρας και πορεία προς μια δημοκρατία που θα σέβεται πς παραδόσεις του Ισλάμ, θα τοποθετεί.
TO IPAN αποτελεί τη χώρα όπου εκτεινόταν παλιά η ένδοξη περσική αυτοκρατορία. Μετά από αιώνες διαβίωσης υπό ξένο ζυγό -την κατέλαβαν οι Άραβες το 637 μ.Χ., οι Μογγόλοι τον 12ο αιώνα και οι Τούρκοι τον 18ο αι. - κέρδισε την ανεξαρτησία της στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο πλαίσιο της σταδιακής αποσύνθεσης της οθωμανικής αστοκρατορίας το Ιράν αρχικά μοιράστηκε ανάμεσα σε βρετανική και ρωσική κατοχή. To 1919 οι Βρετανοί αποπειράθηκαν να ανακηρύξουν τη χώρα βρετανικό προτεκτοράτο, με αποτέλεσματο ξέσπασμα ταραχών που διήρκεσαν δύο χρόνια. Μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 12ης Ιουνίου πλήθος κόσμου διαδήλωνε για ημέρες κατά της επανεκλογής του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, Οί διαμαρτυρίες δεν επικεντρώ-νονταν μόνο σπς καταγγελίες για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και κατά του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν, Οί νεαροί διαδηλωτές άρθρωναν το αίτημα για την έλευση της δημοκρατίας στη χώρα.

Το 1921 o Ρεζά Παχλαβί κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία και τρία χρόνια αργότερα κατέστη εαυτόν κληρονομικό σάχη του Ιράν. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ιρανικές οργανώσεις συνεργάζονταν με τις ναζιστικές δυνάμεις. Βρετανορωσικά στρατεύματα προχώρησαν στην κατάληψη του Ιράν το 1941 προκειμένου να αναχαιτίσουν τη δράση τους και οδήγησαν σε έξωση τον Ιρανό σάχη που παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί. Ο νέος ηγέτης του Ιράν προχώρησε στη σύναψη συμφώνου φιλίας με τη Σοβιετική Ένωση το 1942 και με το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου το Ιράν φλέρταρε αρχικά με τον κομμουνισμό. Ωστόσο, το κόμμα που εκπροσωπούσε αυτές τις τάσεις στο εσωτερικό της χώρας, το Τουντέχ, κηρύχτηκε παράνομο το 1947. Μεταπολεμικά ο σάχης εθνικοποίησε τις βρετανικές εταιρείες πετρελαίου που εκμεταλλεύονταν τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής, εγκαινιάζοντας έτσι μία περίοδο ψυχρότητας με τη Δύση που όμως δεν διήρκεσε πολύ.

To 1961 εξήγγειλε τη «Λευκή Επανάσταοη» με στόχο τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Μια τέτοια πολιτική είχε ως αποτέλεσμα, αλλά και προαπαιτούμενο, την αναθέρμανοη των σχέσεων με τη Δύση. Ωστόσο, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του σάχη συνάντησε οξεία αντίδραοη από τους αγρότες της χώρας μετά από παρακίνηση των μουλάδων (ιερέων). To 1964 εξορίστηκε ο αγιατολάχ (αγιατολάχ σημαίνει επίσκοπος) Ρουχολά Χομεϊνί, εξορία που κράτησε μέχρι και το 1979. Ο σάχης στηρίχθηκε στην υποστήριξη Βρετανίας και ΗΠΑ για να ενισχύσει το πρόγραμμά του, με την παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1 δις δολαρίων το 1971 και 15 δις δολαρίων το 1975.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Ιανουάριος 2010 #499

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
 του Δίονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 TO ΙΡΑΝ TO ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ TO ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΡΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
του Φΐλίππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ «ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΙΡΑΝ»
του Σωτήρη Πετρόπουλου
 26 ΟΙ ΝΑΪΤΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΝΕΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
του Alain Demarger
 34 Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ TOY ΜΠΑΜΠΙΝΓΚΤΟΝ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΙΟΥΑΡΤ
του Βασίλη Δανέλλη
Διαβάστε περισσότερα >>
 42 ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
του Ανδρέα Στεργΐου
 54 Ο ΚΥΝΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ
του Γεράσιμου Α. Ρηγάτου
 60 ΛΕΜΟΥΡΙΑ
του Φίλιππου Φίλιππα
 65 Ο ΡΟΛΟΣ TOY ΤΥΠΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 78 ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
 του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 88 ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»
της Μαρίας Δημάκη- Ζώρα
 100 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
της Σταυρούλας Γ. Τσούπρου
 110 ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη
 112 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
120 Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
122 Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Καταγωγή ονοματων και τοπωνυμίων ΔΙΚΑΙΟΣ ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΣ
129 ΤοΣταυρόλεξο του21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
 DVD - Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ
Δωρεάν με το τεύχος Ιανουαρίου του Περιοδικού "Ιστορία εικονογραφημένη"
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost