Περιοδικό Ιστορία
Καθρέφτες. Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία
Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, λέει η γνωστή ρήση...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

92 Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΡΛΑ

Τον Ιούλιο του 1955, 27 κομμουνιστές κρατούμενοι δραπέτευσαν από τις φυλακές Βούρλων του Πειραιά, συνταράσσοντας την κοινή γνώμη και προκαλώντας τριγμούς στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Εντούτοις, οι μυθιστορηματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η δραπέτευση αυτή συνιστούν αυτοτελώς και ένα συναρπαστικό χρονικό για μια παράτολμη «επιχείρηση», που οδήγησε σε μία από τις θεαματικότερες αποδράσεις στα διεθνή χρονικά.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ των Βούρλων Δραπετσώνας βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το λιμάνι του Πειραιά. Στα τέλη του 19ου αιώνα, και ενώ ολόκληρη η περιοχή καλυπτόταν από έλος όπου φύτρωναν θαμνοειδή βούρλα, χτίστηκαν εκεί 72 ισόγεια σπίτια για να στεγάσουν οίκο ανοχής. Την περίοδο της Κατοχής οι Ιταλοί και οι Γερμανοί μετέτρεψαν το συγκρότημα αυτό σε φυλακές, κατασκευάζοντας ψηλούς μαντρότοιχους και στήνοντας εσωτερικές και εξωτερικές σκοπιές, ενώ μετά την απελευθέρωση τον χώρο παρέλαβαν οι ελληνικές Αρχές. Οι φυλακές χωρίζονταν σε τρεις πτέρυγες, με 24 κελιά των 4-6 ατόμων η κάθε μία. Στην πτέρυγα Α' τοποθετούνταν οι ποινικοί κρατούμενοι, στην πτέρυγα Β' οι τοξικομανείς και στην πτέρυγα Γ' οι πολιτικοί κρατούμενοι.

92 Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΡΛΑ Τον Ιούλιο του 1955, 27 κομμουνιστές κρατούμενοι δραπέτευσαν από τις φυλακές Βούρλων του Πειραιά, συνταράσσοντας την κοινή γνώμη και προκαλώντας τριγμούς στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Εντούτοις, οι μυθιστορηματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η δραπέτευση αυτή συνιστούν αυτοτελώς και ένα συναρπαστικό χρονικό για μια παράτολμη «επιχείρηση», που οδήγησε σε μία από τις θεαματικότερες αποδράσεις στα διεθνή χρονικά. Η ΠΕΡΙΟΧΗ των Βούρλων Δραπετσώνας βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το λιμάνι του Πειραιά. Στα τέλη του 19ου αιώνα, και ενώ ολόκληρη η περιοχή καλυπτόταν από έλος όπου φύτρωναν θαμνοειδή βούρλα, χτίστηκαν εκεί 72 ισόγεια σπίτια για να στεγάσουν οίκο ανοχής. Την περίοδο της Κατοχής οι Ιταλοί και οι Γερμανοί μετέτρεψαν το συγκρότημα αυτό σε φυλακές, κατασκευάζοντας ψηλούς μαντρότοιχους και στήνοντας εσωτερικές και εξωτερικές σκοπιές, ενώ μετά την απελευθέρωση τον χώρο παρέλαβαν οι ελληνικές Αρχές. Οι φυλακές χωρίζονταν σε τρεις πτέρυγες, με 24 κελιά των 4-6 ατόμων η κάθε μία. Στην πτέρυγα Α' τοποθετούνταν οι ποινικοί κρατούμενοι, στην πτέρυγα Β' οι τοξικομανείς και στην πτέρυγα Γ' οι πολιτικοί κρατούμενοι. To καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1954, και ενώ οι πληγές του εμφυλίου πολέμου ήταν ακόμη ανοικτές, η κυβέρνηση του «Ελληνικού Συναγερμού» υπό τον Αλέξανδρο Παπάγο, μετά από συντονισμένη επιχείρηση πραγματοποίησε ομαδικές συλλήψεις στελεχών του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ στην Ελλάδα, με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος της χώρας (βάσει του σχετικού νόμου 375/36 της κυβέρνηοης Μεταξά). Πολλά από αυτά τα στελέχη είχαν έρθει από το εξωτερικό, προκειμένου να στελεχώσουν τα καθοδηγητικά όργανα των οργανώσεων του κόμματος. Στις 4 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Αλ. Παπάγος δήλωσε ότι «η Ελληνική Κυβέρνησις ευρίσκεται εις την ευχάριστον θέσιν να ανακοινώσει προς τον Ελληνικόν Λαόν και τον Ελεύθερον Κόσμον την μεγαλυτέρα επιτυχία του Ελληνικού Κράτους εις τον αγώνα του εναντίον του Κομμουνισμού από του τέλους του συμμοριακού πολέμου μέχρι σήμερον. Πρόκειται περί της αποδιοργανώσεως του παρανόμου ΚΚΕ και της ανακαλύψεως του δικτύου κατασκοπείας και πληροφοριών του διεθνούς και Ελληνικού Κομμουνισμού του οργανωθέντος εν Ελλάδι εις βάρος αυτής, των Βαλκανικών συμμάχων της και των συμμαχικών Κρατών, μελών του NATO». Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στις φυλακές των Βούρλων, όπου βρίσκονταν ήδη και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν ήδη καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές φυλάκισης. Την εποχή της απόδρασης ο αριθμός τους έφτανε στους 132.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Νοέμβριος 2009 #497

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Ο Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ TO ΧΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
του Χάγκεν Φλάϊσερ
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΤΑ ΑΙΤΙΑ TOY Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
του Σωτήρη Ριζά
 26 ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΛΩΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ (1919-1939)
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 38 ΑΝΕΜΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ: ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗ ΔΙΝΗ TOY Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη
 44 ΔΥΝΑΤΟΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ
του Θανάση Καλλιανιώτη
 54 Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
του Δημήτρη Αποστολόπουλου   
 64 TO ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
του Γεράσιμου Γ. Ζώρα   
 76 ΧΕΤΤΑΙΟΙ
του Δημήτρη Γ. Θαλασσινού
Διαβάστε περισσότερα >>
 80 ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
του Φιλίππου Φίλιππα
 86 ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ
του Κυριάκου Ντελόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 92 Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΡΛΑ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 102 TO ΚΙΝΗΜΑ TOY ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
της Άννας Λαζάρου
 112 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
120 Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
122 Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Καταγωγή ονοματων και τοπονυμίων ΔΙΚΑΙΟΣ ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΣ
129 Το Σταυρόλεξο του21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
 DVD - H ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Δωρεάν με το τεύχος Νοεμβριος του Περιοδικού "Ιστορία εικονογραφημένη"
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost