Περιοδικό Ιστορία
ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (Τόμος Α')
Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

86 ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ

ΣΚΕΦΤΗΚΑ να κάνω ένα βιβλίο. Θα με βοηθήσετε; Θέλω να συνεργαστούμε». Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα για μια συνάντηοη το απόγευμα στη Σωκράτους 57. Είχε αποφασίσει να γράψει αναμνήσεις της με βάση τις αμέτρητες φωτογραφίες που είχε τραβήξει σε όλον τον κόσμο. Θιασώτης της φωτογραφίας αναγνωρισμένη. «Έχω αρχίσει να τις συγκεντρώνω. Τις βάζω στη χρονολογική σειρά που τις τράβηξα και θα ξαναρχίσω να ταξιδεύω μαζί τους. Συμφωνείτε;» «Απόλυτα». «Θα σας δείχνω τι κάνω και θα μου λέτε. Θα αναλάβετε εσείς την έκδοση. Μου έχει αρέσει η δουλειά σας. Θα κάνετε ό,τι εσείς νομίζετε».

Σε λίγες ημέρες μου παρέδωσε ένα πακέτο. Χειρόγραφες με μαρκαδόρο μαύρο σελίδες και φωτογραφίες. Διασημότητες, σκηνές, περιστατικά, τόποι ελληνικοί και ξένοι. Όλες με σημειώσεις στην πίσω πλευρά, με πλήρη στοιχεία τόπου, χρόνου, εικονιζομένων. «Θα δείτε, θα έχουμε επιτυχία». «Δεν έχω καμιά αμφιβολία». Είχα και διαψεύστηκα. Αργότερα πάλι: «Γράφω, γράφω συνέχεια. Να μου βρείτε ένα καλό τυπογραφείο. Να μου φέρετε τον υπεύθυνο να δω αν θα είναι συνεργάσιμος μαζί σας. Εσείς είστε με όλους. Από αυτό εξαρτάται ένα μέρος της επιτυχίας». Ετοίμαζε πυρετωδώς τα «Στιγμιότυπα. Φωτογραφικές αναμνήσεις». Από τον τίτλο του δανείζομαι την πρώτη λέξη. Τα δικά μου στιγμιότυπα, από τη θαυμάσια μακρόχρονη συνεργασία μας. Μήπως πρέπει να τη θυμηθούμε περισσότερο; Συναντιόμαστε πλέον πολύ συχνά στο γραφείο της. Μου διάβαζε τις νέες σελίδες της, μου έδειχνε τις φωτογραφίες. Παρατηρούσε τις αντιδράσεις μου πιο πολύ από τις παρατηρήσεις μου.

Κάποτε μου είχε πει πως αυτό το έμαθε από την αγαπημένη γιαγιά Ελένη που της είχε πει: «Οι άνθρωποι μπερδεύουν τα λόγια τους. Τις εκφράσεις του προσώπου τους ποτέ». Προς το τέλος της συγγραφής άρχισε να με ρωτάει πώς θα το πλασάρουμε, πώς συνηθίζεται να παρουσιάζεται. Της είπα την καθιερωμένη μόδα της εποχής. Στέλνονται προσκλήσεις, σε μια δημοφιλή αίθουσα μιλάει για τον εαυτό του ο συγγραφέας, προσθέτουν κολακευτικά λόγια καλεσμένοι φίλοι του ομιλητές και την άλλη ημέρα γράφουν οι εφημερίδες. Έχουν κληθεί φυσικά και οι δημοσιογράφοι. «Σωπάτε, καλέ, που θα κάνουμε έτσι. θα αφήσουμε την τύχη του βιβλίου στους [παραλείπω μια λέξη] δημοσιογράφους;» «Η περίπτωση είναι διαφορετική. Θα κάνουμε κάτι άλλο. Εσείς τι λέτε;» Μου είπε: «Ακούστε. Θα μου κάνετε μια ποικιλία βιβλιοπωλών. Θα τους καλέσουμε, θα τους ανεβάσουμε επάνω στον "έκτο", στην Αίθουσα Γεωργίου Βλάχου, θα τους τρατάρουμε, θα τους περιποιηθούμε, θα τους ενθουσιάσουμε, θα υποχρεωθούν και θα τους κερδίσουμε. Οι ενθουσιασμένοι βιβλιοπώλες είναι οι καλύτεροι διακινητές. Από αυτούς εξαρτάται η επιτυχία».

Υπήρχε πολλή αλήθεια σ' αυτό, που επαληθεύθηκε. Πρώτη Αυγούστου 1986, δύο το μεσημέρι, έγινε η παρουσίαση των «Στιγμιοτύπων α λα Ελένη Βλάχου». Μίλησε δι' ολίγων, μετά εγώ διά περισσοτέρων μπροστά στο κοινό των δημοσιογράφων της εφημερίδας και με τη σεμνή παρουσία της «ποικιλίας» των βιβλιοπωλών. Η συγκέντρωση περιείχε και μια ποικιλία μεζέδων. Η ίδια ξενάγησε τους βιβλιοπώλες στην αίθουσα και εκείνοι αισθάνθηκαν τιμή. Έφυγαν με ένα αντίτυπο με αφιέρωσή της. 0 ενθουσιασμός τους που δημιουργήθηκε στην ιστορική αίθουσα μεταφέρθηκε στα βιβλιοπωλεία. To πρώτο τιράζ των 5.000 αντιτύπων εξαντλήθηκε σε μία εβδομάδα. Ανατυπώθηκε γρήγορα πολλές φορές και σε λίγες εβδομάδες οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις 25.000! Υπήρχαν και άλλοι παράγοντες. Η συγγραφέας με το καθιερωμένο ύφος, οι φωτογραφίες με τις προσωπικότητες του κόσμου, η επίμονη πρωτοσέλιδη διαφήμιση. Η επιτυχία την ώθησε να γράψει την πραγματική της αυτοβιογραφία που εκδόθηκε λίγα χρόνια αργότερα, σε τέσσερεις

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Νοέμβριος 2009 #497

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Ο Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ TO ΧΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
του Χάγκεν Φλάϊσερ
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΤΑ ΑΙΤΙΑ TOY Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
του Σωτήρη Ριζά
 26 ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΠΟΛΩΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ (1919-1939)
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 38 ΑΝΕΜΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ: ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗ ΔΙΝΗ TOY Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη
 44 ΔΥΝΑΤΟΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ
του Θανάση Καλλιανιώτη
 54 Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
του Δημήτρη Αποστολόπουλου   
 64 TO ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
του Γεράσιμου Γ. Ζώρα   
 76 ΧΕΤΤΑΙΟΙ
του Δημήτρη Γ. Θαλασσινού
Διαβάστε περισσότερα >>
 80 ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
του Φιλίππου Φίλιππα
 86 ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ
του Κυριάκου Ντελόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 92 Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΡΛΑ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 102 TO ΚΙΝΗΜΑ TOY ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
της Άννας Λαζάρου
 112 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
120 Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
122 Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124 Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Καταγωγή ονοματων και τοπονυμίων ΔΙΚΑΙΟΣ ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΣ
129 Το Σταυρόλεξο του21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
 DVD - H ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Δωρεάν με το τεύχος Νοεμβριος του Περιοδικού "Ιστορία εικονογραφημένη"
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost