Περιοδικό Ιστορία
Καθρέφτες. Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία
Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, λέει η γνωστή ρήση...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

86 ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ, Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ TOY ΙΣΛΑΜ.

του ΜΙΧΑΗΛ ΗΛ. ΝΤΑΣΚΑΠΑΝΝΗ

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 η Αλ Κάιντα θεωρείται πλέον η πιο «διαβόητη» τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο, ξεπερνώντας σε βιαιότητα και σκληρότητα τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA), τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Η Αλ Κάιντα, που σημαίνει «βάση» στην αραβική γλώσσα, είναι ένα δίκτυο φανατικών ισλαμιστών που δημιουργήθηκε από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, γόνο μιας πλούσιας σαουδαραβικής οικογένειας.

Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ έχει τις ρίζες της στην εξέγερση εναντίον της σοβιετικής κατοχής του Αφγανιστάν. To 1984 οι Αμπντουλάχ Αζάμ και Οσάμα Μπιν Λάντεν ίδρυσαν στην πόλη Πεσαβάρ του Πακιστάν μια οργάνωση, την οποία ονόμασαν Μακτάμπ Αλ Κινταμάτ, που στρατολογούσε μουσουλμάνους από τα τεμένη, σε όλο τον κόσμο, για να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν ως μουτζαχεντίν και να υπερασπίσουν τους ομοθρήσκους τους. Ο Μπιν Λάντεν τότε προσέγγισε πλούσιους Σαουδάραβες καθώς και την κυβέρνηση
της Σαουδικής Αραβίας, λόγω των διασυνδέσεών του με τη βασιλική οικογένεια, και εξασφάλισε μεγάλη χρηματική βοήθεια για τους μουτζαχεντίν. Τελικά ο ρόλος που διαδραμάτισε η οργάνωσή του στη στρατολόγηση ξένων μουσουλμάνων εθελοντών -των «Αφγανών Αράβων» όπως αλλιώς ονομάσθηκαν-δεν απέβη καθοριστικός στην εξέλιξη του πολέμου. Όταν 250.000 περίπου Αφγανοί μουτζαχεντίν πολεμούσαν τους Σοβιετικούς και την αφγανική κομμουνιστική κυβέρνηοη μόνο 2.000 ξένοι μουτζαχεντίν μάχονταν μαζίτους, κάθε φορά, στα πεδία των μαχών. Παρ' όλα αυτά, το διάστημα 1982-1992 περίπου 35.000 ξένοι μουτζαχεντίν εθελοντές, που προέρχονταν από 43 χώρες, συμμετείχαν στο αφγανινικό κίνημα. Μετά την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν (1989) ο Μπιν Λάντεν επέστρεψε στη γενέτειρά του Σαουδική Αραβία, όπου ίδρυσε μια οργάνωση που βοηθούσε τους βετεράνουςτου πολεμου του Αφγανιστάν -πολλοί από τους οποίους πήγαιναν να πολεμήσουν και σε άλλα μέρη, όπως στη Βοσνία- και αποτέλεσε τη βάση της Αλ Κάιντα.
Στο Σουδάν η ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ το 1990 ανησύχησε έντονα τη Σαουδική Αραβία και τον βασιλικό οίκο της, καθώς οι πετρελαιοπηγές της αποτελούσαν εύκολο στόχο για τους εισβολείς, ενώ η έκκληση του Σαντάμ Χουσείν για παναραβισμό και ισλαμισμό θα μπορούσε, ενδεχομένως, να υποδαυλίσει τις εσωτερικές συγκρούσεις. Για την αντιμετώπιση του ιρακινού στρατού ο Μπιν Λάντεν πρόσφερε τις υπηρεσίες των μουτζαχεντίν στο βασιλιά Φαχντ, ο οποίος όμως τις απέρριψε, επιτρέποντας ταυτόχρονα στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους να αναπτυχθούν στη σαουδαραβική επικράτεια.
Ο Μπιν Λάντεν θεώρησε την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη «γη των δύο τεμένων» (Μέκκα και Μεδίνα) ως βεβήλωση των ιερών χωμάτων. Επειδή κατηγόρησε δημόσια την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ότι πρόσφερε άσυλο στα αμερικανικά στρατεύματα εξορίστηκε στο Σουδάν (1992). Επίσης τον αποκήρυξε δημόσια και η οικογένειά του, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι κάποια μέλη της, όπως και μέλη της κυβέρνησης της χώρας του, εξακολούθησαν να του παρέχουν υποστήριξη.
Στο Σουδάν ο Μπιν Λάντεν έφθασε μετά από πρόσκληση του ισλαμιστή θεωρητικού Χασάν Αλ Τουραμπί, όταν την εξουσία είχαν καταλάβει οι ισλαμιστές ύστερα από πραξικόπημα. Εγκατέστησε το αρχηγείο της Αλ Κάιντα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και ασχολήθηκε με διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα δημιούργησε στρατόπεδα για την εκπαίδευση ανταρτών. Στις 9 Απριλίου 1994 όμως του αφαιρέθηκε η σαουδαραβική υπηκοότητα και έχασε τις πηγές των εσόδων του, εξαιτίας των λεκτικών επιθέσεών του στον Σαουδάραβα βασιλιά. Αν και η Αλ Κάιντα ταυτίστηκε με τον Μπιν Λάντεν, ωστόσο ο Μπιν Λάντεν δεν είναι ο μόνος ηγέτης της. 0 σημαντικότερος σύμβουλός του είναι ο γιατρός Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, ο θεωρητικός της οργάνωσης και πιθανός διάδοχός του. 0 Αλ Ζαουάχρι είναι ένας Αιγύπτιος χειρουργός, που κατάγεται και αυτός από αριστοκρατική οικογένεια. Προσχώρησε
στο ισλαμιστικό κίνημα της χώρας του στα τέλη της δεκαετίας του 70 και καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκιοης τριών χρόνων κατηγορούμενος για συμμετοχή στη δολοφονία του προέδρου Ανουάρ Σαντάτ. Στη διάρκεια της φυλάκισής του υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και μετά την απελευθέρωοη του πήγε στο Αφγανιοτάν, όπου συνάντησε τον Μπιν Λάντεν και έγινε ο προσωπικός γιατρός και σύμβουλόςτου, ενώ συνέβαλε καθοριστικάκαι οτην πολιτική εξέλιξή του.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Σεπτέμβριος 2009 #495

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Η ΠΤΩΣΗ TOY ΤΕΙΧΟΥΣ TOY ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
του Φίλιππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΟΙΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ TO ΑΙΓΑΙΟ
του Σωτήρη Ριζά
Διαβάστε περισσότερα >>
 26 ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 35 ΖΗΝΟΔΟΤΟΣ (325-260Π.Χ.)
 της Ευτυχίας Νικολακοπούλου   
 38 ΑΛΕΞΙΟΣ Α' ΚΟΜΝΗΝΟΣ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
 50 ΑΡΤΥΡ ΖΟΖΕΦ ΝΤΕ ΓΚΟΜΠΙΝΩ
του Λυκούργου Αρεταίου
 62 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ TOY
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 75 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΣΑΛΗΣ-ΔΙΟΜΗΔΗΣ
του Κώστα Ασημακόπουλου
 86 ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ, Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ TOY ΙΣΛΑΜ.
του Μιχαήλ Ηλ. Ντασκαγιάννη
Διαβάστε περισσότερα >>
 98 ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΥΦΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΤΟ 1924
του Γεράσιμου Α. Ρηγάτου
 101 ΑΝΑΣΑΖΙ
του Φίλιππου Φίλίππα
 106 ΤΟΥΛΟΥΖ ΛΩΤΡΕΚ:Ο ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΜΑΡΤΡΗΣ ΤΗΣ ΜΠΕΛ ΕΠΟΚ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΦΙΣΕΣ ΤΟΥ
της Ασπασίας Παπαλόη
 113 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
122    Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124    Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
125    Καταγωγή ονοματων και τοπονυμίων ΔΙΚΑΙΟΣ ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΣ
128    Γιατί το λεμε έτσι; ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129    To Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
 DVD - H ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ
Δωρεάν με το τεύχος Σεπτεμβριου του Περιοδικού "Ιστορία εικονογραφημένη"
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost