Περιοδικό Ιστορία
Η ΧΑΜΕΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΠΡΑΟΥΝ
Η όμορφη και συνεσταλμένη Εύα Μπράουν γνώρισε τον Χίτλερ στα δεκαεφτά της και τον ερωτεύτηκε αμέσως.
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

62 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ TOY

του ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΥ

0 Δημήτριος Γούναρης υπήρξε μία από τις διαπρεπέστερες προσωπικότητες του νομικού κόσμου αλλά και της κεντρικής πολιτικής σκηνής της πατρίδας μας. Πολυμαθέστατος, δεινός ρήτωρ, διαθέτων πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, πρωταγωνίστησε στα δρώμενα της γεννέτειράς του πόλης των Πατρών αλλά και της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και το 1922.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ στην Πάτρα την 5η Ιανουαρίου 1867. Γονείς του ήταν ο Παναγιώτης Γούναρης και η Μαρία, το γένος Αλεξοπούλου. 0 πατέρας του καταγόταν από το Άργος. Αρχικά είχε ασχοληθεί με το εμπόριο υφασμάτων και αργότερα έγινε σταφιδέμπορος. To ζεύγος Γούναρη απέκτησε και δύο θυγατέρες, την Αμαλία και την Ιουλία. Ο μικρός Δημήτριος ήταν φιλομαθής και είχε ιδιαίτερη έφεση στις ξένες γλώσσες.
Μάλιστα, έμαθε να ομιλεί γαλλικά και γερμανικά δίχως τη βοήθεια δασκάλου πριν ακόμα εισαχθεί στο πανεπιστήμιο. Τον Σεπτέμβριο
του 1880 ενεγράφη στο Γυμνάσιο Πατρών. Προβιβάστηκε και στις τέσσερεις τάξεις του γυμνασίου, συγκεντρώνοντας τον επίζηλο βαθμό «άριστα». Μελετούσε με ιδιαίτερη αγάπη τα μαθηματικά και τα ελληνικά, συνήθιζε δε να αποστηθίζει ολόκληρα κεφάλαια αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Τον Σεπτέμβριο του 1884 ενεγράφη στη Νομική Σχολή. Η οικονομική του κατάσταση ήταν μάλλον μέτρια και εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό οίκημα επί της οδού Ασκληπιού. To τρίτο έτος της φοίτησής του μετοίκησε σε ένα σπίτι πίσω από την Εθνική Βιβλιοθήκη. Ήταν ήσυχος φοιτητής, δεν του άρεσαν οι διασκεδάσεις και αφιέρωνε όλον τον ελεύθερο χρόνο του στο διάβασμα και στη μελέτη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έμαθε να ομιλεί αγγλικά και ιταλικά. Σύντομα απέκτησε αξιόλογη βιβλιοθήκη, αποτελουμένη από συγγράμματα διεθνούς ποινικού και συνταγματικού Δικαίου καθώς και από βιβλία ιστορίας και φιλοσοφίας. Μάλιστα φρόντιζε να προμηθεύεται τις πλέον πρόσφατες εκδόσεις και να ενημερώνεται για τις νεότερες ερμηνείες των διαφόρων διατάξεων. Ήξερε τη θέση του κάθε βιβλίου και ενοχλείτο ιδιαιτέρως όταν ορισμένες φίλες του έμπαιναν στο δωμάτιό του, τοποθετώντας κάποιο από τα αγαπημένα του λουλούδια ανάμεσα στα βιβλία του. Ήταν ένας (αφελής) τρόπος προσέγγισης του γοητεστικού αλλά απρόσιτου φοιτητή εκ Πατρών.
Διάβαζε μανιωδώς περί τις 14 ώρες ημερησίως, σε τέτοιον βαθμό ώστε η αδελφή του Ιουλία μηχανευόταν διάφορα κόλπα προκειμένου να τον αποσπά από τη μελέτη. Η φιλομάθειά του είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνον να ξεχωρίζει για τις επιδόσεις του μεταξύ των συμφοιτητών του αλλά και να αποτελεί υπόδειγμα σπουδαστή για ολόκληρη της σχολή. Χαρακτηριστικά αναφέρεταιτο εξής περιστατικό. Κατά τη διάρκεια μίας παράδοσης του καθηγητή Θεοφανόπουλου, ο τελευταίος έθεσε ένα ερώτημα προς τους τελειόφοιτους σπουδαστές το οποίο έμεινε αναπάντητο. Τότε ζήτησε τον λόγο ο Γούναρης, ο οποίος απάντησε ορθώς, προς έκπληξη όλων των παρισταμένων. 0 καθηγητής απόρησε για τον νεαρό φοιτητή, τον οποίο δεν γνώριζε, και τον ρώτησε εάν συγκαταλεγόταν μεταξύ των τελειοφοίτων. 0 Γούναρης του απάντησε διστακτικά, χαμηλώνοντας το βλέμμα, ότι ήταν δευτεροετής φοιτητής. «Σας συγχαίρω ολοψύχως. Εύγε», τον επιβράβευσε ο Θεοφανόπουλος. Ένα άλλο περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια των τελικών εξετάσεων, την 6η Οκτωβρίου 1889. Οι καθηγητές που εξέταζαν ήταν ο προαναφερθείς Θεοφανόπουλος και οι Καλλιγάς, Κρασσάς, Κωστής, Παπαρρηγόπουλος και Ψαρράς. Στο τέλος της εξέτασης (και αφού ο Γούναρης είχε απαντήσει επιτυχώς σε όλα τα ερωτήματα),
ο Παπαρρηγόπουλος του έθεσε το ερώτημα για τα μελλοντικά του σχέδια. 0 Γούναρης του απάντησε ότι θα μετέβαινε στο εξωτερικό για να τελειοποιήσει τις σπουδές του. Τότε, ο καθηγητής τού είπε: «Προς τελειοποίησιν των σπουδών σας; Τι λέτε, κύριε Γούναρη; Είσθε τόσον άρτιος ώστε να δύνασθε να διδάξητε, από τώρα μάλιστα»! Πήρε το πτυχίο του με άριστα και κατόπιν υπαίθρου αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Δικαίου. Επιπλέον, έλαβε και ένα ειδικό βραβείο, αξίας 1.000 δραχμών. Ακολούθως μετέβη στη Γερμανία, όπου συνέχισε τις σπουδές του στα των Πατρών Πανεπιοτήμια του Γκέτινγκεν, της Λειψίας, του Μονάχου και της Χαϊδελβέργης.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Σεπτέμβριος 2009 #495

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Η ΠΤΩΣΗ TOY ΤΕΙΧΟΥΣ TOY ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
του Φίλιππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΟΙΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ TO ΑΙΓΑΙΟ
του Σωτήρη Ριζά
Διαβάστε περισσότερα >>
 26 ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 35 ΖΗΝΟΔΟΤΟΣ (325-260Π.Χ.)
 της Ευτυχίας Νικολακοπούλου   
 38 ΑΛΕΞΙΟΣ Α' ΚΟΜΝΗΝΟΣ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
 50 ΑΡΤΥΡ ΖΟΖΕΦ ΝΤΕ ΓΚΟΜΠΙΝΩ
του Λυκούργου Αρεταίου
 62 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ TOY
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 75 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΣΑΛΗΣ-ΔΙΟΜΗΔΗΣ
του Κώστα Ασημακόπουλου
 86 ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ, Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ TOY ΙΣΛΑΜ.
του Μιχαήλ Ηλ. Ντασκαγιάννη
Διαβάστε περισσότερα >>
 98 ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΥΦΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΤΟ 1924
του Γεράσιμου Α. Ρηγάτου
 101 ΑΝΑΣΑΖΙ
του Φίλιππου Φίλίππα
 106 ΤΟΥΛΟΥΖ ΛΩΤΡΕΚ:Ο ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΜΑΡΤΡΗΣ ΤΗΣ ΜΠΕΛ ΕΠΟΚ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΦΙΣΕΣ ΤΟΥ
της Ασπασίας Παπαλόη
 113 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
122    Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124    Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
125    Καταγωγή ονοματων και τοπονυμίων ΔΙΚΑΙΟΣ ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΣ
128    Γιατί το λεμε έτσι; ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129    To Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
 DVD - H ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ
Δωρεάν με το τεύχος Σεπτεμβριου του Περιοδικού "Ιστορία εικονογραφημένη"
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost