Περιοδικό Ιστορία
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μια νοσταλγική και αποκαλυπτική βιογραφία της μεταπολεμικής γενιάς απο το '40 ως σήμερα...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

87 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1930 ο Ιωάννης Μεταξάς είχε βάσιμες υποψίες ότι σύντομα θα ξεσπούσε ένας πόλεμος στην Ευρώπη με άγνωστες συνέπειες για την Ελλάδα. Γι' αυτόν τον λόγο αποφάσισε να ενισχύσει την αμυντική συνοριακή γραμμή της χώρας (ελληνοαλβανική μεθόριος, «Γραμμή Μεταξά» κ.λπ.) και να συγκεντρώσει αποθέματα τροφίμων στις κρατικές αποθήκες. Η εγχώρια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, όμως, δεν επαρκούσε για τη διατροφή του πληθυσμού και πολλά είδη πρώτης ανάγκης εισάγονταν από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ξεκίνησε μια «εκστρατεία» για την αύξηση της παραγωγής σε δημητριακά και επέβαλε μία σειρά μέτρων για την αποτροπή παραεμπορικών δραστηριοτήτων. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, οι δυσκολίες στον ανεφοδιασμό της Ελλάδας από το εξωτερικό αυξήθηκαν σημαντικά. Τα πρώτα προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας, όμως, άρχισαν να παρουσιάζονται μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης της ηπειρωτικής Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα.

ΤΗΝ 27η Απριλίου 1941 (Κυριακή του θωμά), και περί την 8η πρωινή, οι πρώτοι Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να καταφθάνουν στην Αθήνα. Σταδιακά οι άνδρες της 2ας Γερμανικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας «πλημμύρισαν» την ελληνική πρωτεύουσα. Κατά τις 10.15' π.μ. η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία των Αθηνών υπέγραψε την παράδοση της πόλης στον επικεφαλής των γερμανικών στρατιωτικών τμημάτων αντισυνταγματάρχη Όττο φον Σέιμπεν, στο καφενείο Παρθενών (στη συμβολή των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, στους Αμπελοκήπους). Ευθύς αμέσως οι Γερμανοί ύψωσαν τη σημαία τους στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και το δημαρχείο της πόλης. Δυο ημέρες αργότερα συγκροτήθηκε η πρώτη κατοχική κυβέρνηοη υπό την ηγεσία του αντιστράτηγου Γεωργίου Τσολάκογλου, ενώ την 20ή Ιουνίου 1941 κατέφθασαν στην Αθήνα και τα πρώτα ιταλικά στρατεύματα. Η Ελλάδα, πλέον, θα διαιρείτο σε τρεις ζώνες ελέγχου από τις Δυνάμεις του Άξονα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμμαχος της Γερμανίας, Βουλγαρία, η οποία ουδέποτε είχε κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, απαίτησε μερίδιο από τα κατεκτημένα ελληνικά εδάφη. Συνεπώς η χώρα χωρίσθηκε σε τρεις ζώνες ελέγχου (τριπλή κατοχή), τη βουλγαρική, τη γερμανική και την ιταλική.

Τα ελληνικά εδάφη τα οποία βρίσκονταν υπό τη γερμανική διοίκηση είχαν έκταση 45.118 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιελάμβαναν περίπου 3.315.000 κατοίκους. Ειδικότερα οι Γερμανοί ήλεγχαν τα 2/3 περίπου του νομού Έβρου, την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία (εκτός του Αγίου Όρους), καθώς επίσης και το 1/2 του νομού Καστοριάς, το 1/3 του νομού Κοζάνης, το 1/5 του νομού Σερρών και ένα μικρό τμήμα της Πιερίας. Επιπλέον, στη γερμανική ζώνη ελέγχου ανήκαν τα νησιά και τα παράλια του Σαρωνικού κόλπου, τα Αντικύθηρα, η Θάσος, η Κάσος, η Κρήτη (εκτός ενός τμήματος του νομού Λασιθίου), τα Κύθηρα, η Μήλος, η Μυτιλήνη, η Σαμοθράκη, η Σκύρος και η Χίος. Τέλος, στην Αττική, μόνον το λιμάνι του Πειραιά και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Αθηνών βρίσκονταν υπό τη διοίκηοη των Γερμανών.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Ιούνιος 2009 #492

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 TO ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΕΝΕΞΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ
του Φίλιππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ TOY 16ου ΑΙΩΝΑ
της Κατερίνας Κοφφινά
Διαβάστε περισσότερα >>
 24 TO ΨΥΧΟΡΡΑΓΗΜΑ TOY «REGNO DI CANDIA»
του Δημοσθένη Καραγιάννη   
 36 Ο ΚΗΠΟΣ ME ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ
του Σταύρου Οικονομίδη
 45 ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ 1898
του Pierre Miguel   
 52 Η ΠΟΤΟΑΠΑΓΌΡΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
του Βαγγέλη Γεωργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 67 «ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΑ». TO ΠΡΩΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
του Γιάννη Ράγκου
 76 TO ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΟΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 87 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 98 ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
της Σταυρούλας Τσούπρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 ΑΛΕΚ ΓΚΙΝΕΣ
του Φίλιππου Φίλιππα
 114 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ


 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
122    Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ

124    Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

128    Γιατί το λέμε έτσι; ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ

129    To Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
 DVD - THE MEMPHIS BELLE
Δωρεάν με το τεύχος Ιουνίου του Περιοδικού "Ιστορία εικονογραφημένη"
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost