Περιοδικό Ιστορία
ΠΑΡΙΣΙ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Από τους Παρίσιους, τους πρώτους κατοίκους της πόλης που φοβούνταν μήπως «τους πέσει ο ουρανός στο..
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

52 Η ΠΟΤΟΑΠΑΓΌΡΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Όταν το1920 το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε τη 18η τροπολογία περί Ποτοαπαγόρευσης, ο Μπίλι Σάντεϋ, διάσημος Ευαγγελιστής της εποχής,
ανακουφισμένος σημείωνε: «Τελείωσε η εποχή των δακρύων. Οι βρόμικες φτωχές συνοικίες θα αποτελούν σε λίγο παρελθόν. Θα μετατρέψουμε
τις φυλακές μας σε εργοστάσια και τα κελιά σε αποθήκες. Οι άνδρες θα περπατούν στητοί, οι γυναίκες θα χαμογελούν και τα παιδιά θα γελούν. Η κόλαση θα μείνει για πάντα προς ενοικίαση». Εκατομμύρια Αμερικανοί πίστεψαν τα λόγια του Σάντεϋ αλλά η εικόνα των ΗΠΑ για τα επόμενα 13 χρόνια θα τους διέψευδε πλήρως.

ΜEXPI τον Φεβρουάριο του 1917 οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούσαν στάση ουδετερότητας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918), μεταξύ των δυνάμεων της Αντάτ (Αγγλογάλλων) και των Κεντρικών Αυτοκρατοριών (Γερμανία, Αυστρία). Ωστόσο η απόφαση των Γερμανών να συνεχίσουν τον ολοκληρωτικό υποβρυχιακό πόλεμο, ο οποίος θα έπληττε καίρια το αμερικανικό εμπόριο, προκάλεσε το μένος τόσο του πολιτικού κόσμου όσο και του λαού των ΗΠΑ. Ο υποβρυχιακός πόλεμος και ο συνακόλουθος περιορισμός των εξαγωγών θα έπλητταν καίρια τα συμφέροντα των αγροτών, επιδρώντας άμεσα στην οικονομική τους ευημερία. Μέσα σε δύο μήνες η κοινή γνώμη εγκατέλειψε την αρχική της απάθεια και τάχθηκε υπέρ της επέμβασης. Στην αναθεώρηση της λαϊκής στάσης επέδρασε και η εκστρατεία του Τύπου, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των τραπεζών, οι οποίες είχαν χορηγήσει δάνεια στους δοκιμαζόμενους Αγγλογάλλους, που μέχρι το τέλος του πολέμου θα κυμαίνονταν στα 10 δις δολάρια! Μια ηττημένη και χρεοκοπημένη Αντάτ θα ήταν αδύνατο να αποπληρώσει τα πολεμικά χρέη της, γεγονός που επιτάχυνε τις διαδικασίες για την αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο μέτωπο (Ιούνιος του 1917).

Καθώς η αμερικανική οικονομία επικέντρωνε τις προσπάθειές της στην εξασφάλιση των απαραίτητων εφοδίων και προμηθειών για τους 1.700.000 Αμερικανούς στρατιώτες που πολεμούσαν στην Ευρώπη, εκφράστηκε έντονα η εύλογη απορία: «Τι είναι πιο δίκαιο, να έχουν οι πολλοί να φάνε ή οι λίγοι να έχουν να πίνουν;». Μεγάλη μερίδα του λαού υποστήριζε ότι το κριθάρι που απορροφούσε η αμερικανική ποτοποιία επιβαλλόταν να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ψωμιού ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σίτισης του στρατού αντί να ικανοποιείται η αρρωστημένη δίψα μιας μειοψηφίας αλκοολικών. Για τους καταναλωτές, ειδικά της μπίρας, ενός γνήσιου γερμανικού παρασκευάσματος, η δημόσια κριτική ήταν πιο έντονη διότι αγοράζοντας κανείς μπίρα ενίσχυε οικονομικά τους Αμερικανογερμανούς ποτοπαραγωγούς και κατ' επέκταση το γερμανικό στρατόπεδο. Επίσης, διαδίδονταν φήμες ότι τα γερμανικά στρατεύματα, υπό την επήρεια οινοπνεύματος, επιδίδονταν σε ακρότητες στο πεδίο της μάχης, οικοδομώντας έτσι μια άρρηκτη σχέση μεταξύ αλκοόλ και γερμανικού μιλιταρισμού.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Ιούνιος 2009 #492

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 TO ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΕΝΕΞΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ
του Φίλιππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ TOY 16ου ΑΙΩΝΑ
της Κατερίνας Κοφφινά
Διαβάστε περισσότερα >>
 24 TO ΨΥΧΟΡΡΑΓΗΜΑ TOY «REGNO DI CANDIA»
του Δημοσθένη Καραγιάννη   
 36 Ο ΚΗΠΟΣ ME ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ
του Σταύρου Οικονομίδη
 45 ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ 1898
του Pierre Miguel   
 52 Η ΠΟΤΟΑΠΑΓΌΡΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
του Βαγγέλη Γεωργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 67 «ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΑ». TO ΠΡΩΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
του Γιάννη Ράγκου
 76 TO ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΟΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 87 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 98 ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
της Σταυρούλας Τσούπρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 ΑΛΕΚ ΓΚΙΝΕΣ
του Φίλιππου Φίλιππα
 114 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ


 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
122    Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ

124    Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

128    Γιατί το λέμε έτσι; ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ

129    To Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
 DVD - THE MEMPHIS BELLE
Δωρεάν με το τεύχος Ιουνίου του Περιοδικού "Ιστορία εικονογραφημένη"
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost