Περιοδικό Ιστορία
Η ΧΑΜΕΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΠΡΑΟΥΝ
Η όμορφη και συνεσταλμένη Εύα Μπράουν γνώρισε τον Χίτλερ στα δεκαεφτά της και τον ερωτεύτηκε αμέσως.
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

16 ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ TOY 16ου ΑΙΩΝΑ

Ο μοναχός Μαρτίνος Λούθηρος (1483-1546) διαμόρφωσε ένα νέο δόγμα με την κοινοποίηση των 95 «θέσεών» του το 1517. Η διάδοση της νέας θρησκείας του προτεσταντισμού ή λουθηρανισμού υπήρξε ταχύτατη στην Κεντρική Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία. Οι ανθρωπιστικές ιδέες της Αναγέννησης επηρέασαν σημαντικά τη θρησκευτική και την πνευματική επανάσταση της Μεταρρύθμισης. Ο Λούθηρος δέχθηκε επιρροές από τον πλατωνισμό της Ακαδημίας της Φλωρεντίας και το πνεύμα των Ελλήνων λογίων. Επίσης επηρεάστηκε από την κριτική των κλασικών και χριστιανικών κειμένων του ανθρωπιστή Λαυρέντιου Βάλλα και την καυστική ειρωνεία του Έρασμου για τους πάπες. To νέο δόγμα απάλλαξε τους πιστούς από τις ιδιαίτερα επαχθείς οικονομικές επιβαρύνσεις του πάπα. Παράλληλα εξασφάλισε την απόλυτη δικαιοδοσία των λαίκών ηγεμόνων στην Εκκλησία της περιφέρειάς τους. Οι παραπάνω παράμετροι λοιπόν είχαν πολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα εκτός από τον θρησκευτικό.

Ο ΛΟΥΘΗΡΟΣ παραδεχόταν ότι ενώ η Ανατολική Εκκλησία παρήκμαζε δεν έπαυε να αντιπροσωπεύει την πιο παλαιά Εκκλησία από την οποία εμφανίστηκαν οι μεγάλοι Πατέρες, όντας ο ίδιος γνώστης της διδασκαλίας των Πατέρων της Ανατολικής Εκκλησίας. Η ιστορία της Ελληνικής Εκκλησίας τον απασχόλησε ιδιαίτερα και έδινε σημαντικό βάρος σε αυτή. Οι φιλορθόδοξες αντιλήψεις του τον έκαναν να είναι φιλικά προσκείμενος προς τους Έλληνες. Είχε την τάση να αποκτήσει πληρέστερη γνώση για την Εκκλησία της Ανατολής. Ο πρώτος συνεργάτης του, Φίλιππος Μελάγχθων, ήταν βαθύς γνώστης της Ορθοδοξίας. Είχε σπουδάσει φιλοσοφία στη Χαϊδελβέργη και στο Τίμπιγκεν και ήταν καθηγητής των ελληνικών στη Βιτεμβέργη. To 1518 εξέδωσε το έργο Περί της Γραμματτικής τηςΑρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, το οποίο αποτέλεσε τη βάση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών για περισσότερο από τρεις αιώνες. Στις διαλεξεις του μαζεύονταν πλήθη ακροατών από όλη την Ευρώπη και η διδασκαλία του θεωρείτο πρότυπo. Η προσφορά του ήταν τεράστια στη μεταρρύθμιση του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος και η συμβολή του μεγάλη στην άνθηση των ελληνικών γραμμάτων, της επιστήμης και της φιλοσοφίας στη Γερμανία. Ο Μελάγχθων συνδέθηκε με αρκετούς Έλληνες λόγιους και ο Λούθηρος τον αποκαλούσε δώρο Θεού, για τη μεγάλη του μόρφωση και την προσφορά του στη διάδοση του προτεσταντισμού.

Στα έργα του Λούθηρου οι αναφορές στα πατερικά κείμενα ήταν συχνές. Επίσης αναδείχτηκε ο αυθεντικότερος ερμηνευτής του ελληνικού κειμένου της Καινής Διαθήκης. Η διδασκαλία του Λούθηρου στόχευε στην ενίσχυση της ατομικότητας και στην προβολή της προσωπικότητας, στοιχεία τα οποία πρέσβευε η Αναγέννηση και ο Ανθρωπισμός. Σύμφωνα με τον Λούθηρο ο πιστός θα πρέπει να αναζητήσει μόνος του τη σωτηρία, με τη μελέτη και την υποκειμενική ερμηνεία της Αγίας Γραφής. Η πίστη και η προσευχή χωρίς τη μεσολάβηση άλλου προσώπου είναι κύρια στοιχεία του προτεσταντισμού. Η Μεταρρύθμιοη εφάρμοσε με αυτόν τον τρόπο την αναγεννησιακή ατομικότητα. Τα μεταρρυθμιστικά κινήματα κατά τον 16ο αιώνα προκάλεσαν επικίνδυνους κλυδωνισμούς μέσα στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Έτσι, α-ποφασίστηκε η αναδιοργάνωση και η εκ νέου συσπείρωσή της. To Τάγμα των Ιησουϊτών ιδρύθηκε το 1534 από τον Ιγνάτιο Λογιόλα, και είχε σκοπό τον έλεγχο των συνειδήσεων των χριστιανών, την προπαγάνδα και την αυστηρή παρακολούθηση. Από τη στιγμή που η Καθολική Εκκλησία διαπίστωσε τη διάθεση των διαμαρτυρομένων να προσεγγίσουν τους ορθοδόξους, άρχισε να ανησυχεί και ξεκίνησε μια προσπάθεια διατήρησης του κύρους της.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Ιούνιος 2009 #492

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 TO ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΕΝΕΞΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ
του Φίλιππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ TOY 16ου ΑΙΩΝΑ
της Κατερίνας Κοφφινά
Διαβάστε περισσότερα >>
 24 TO ΨΥΧΟΡΡΑΓΗΜΑ TOY «REGNO DI CANDIA»
του Δημοσθένη Καραγιάννη   
 36 Ο ΚΗΠΟΣ ME ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ
του Σταύρου Οικονομίδη
 45 ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ 1898
του Pierre Miguel   
 52 Η ΠΟΤΟΑΠΑΓΌΡΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
του Βαγγέλη Γεωργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 67 «ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΑ». TO ΠΡΩΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
του Γιάννη Ράγκου
 76 TO ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΟΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 87 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 98 ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
της Σταυρούλας Τσούπρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 ΑΛΕΚ ΓΚΙΝΕΣ
του Φίλιππου Φίλιππα
 114 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ


 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
122    Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ

124    Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

128    Γιατί το λέμε έτσι; ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ

129    To Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
 DVD - THE MEMPHIS BELLE
Δωρεάν με το τεύχος Ιουνίου του Περιοδικού "Ιστορία εικονογραφημένη"
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost