Περιοδικό Ιστορία
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μια νοσταλγική και αποκαλυπτική βιογραφία της μεταπολεμικής γενιάς απο το '40 ως σήμερα...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

42 ΧΑΪΛΕ ΣΕΛΑΣΙΕ (1892-1975)

Ο Χαϊλέ Σελασιέ υπήρξε μια από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της περιόδου του Μεσοπολέμου (1919-1939), ενώ έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και κατά τη μεταπολεμική εποχή. Αρχικά ο ίδιος και οι υπήκοοί του αποτέλεσαν τα πλέον γνωστά θύματα της ιταλικής επεκτατικής πολιτικής στην αφρικανική ήπειρο. Ακολούθως, η επαναφορά του στον θρόνο της τότε Αβησυνίας (σημ. Αιθιοπίας) σηματοδότησε τη δικαίωση της αξιοπρεπούς στάσης του και την έναρξη του εκσυγχρονισμού του βασιλείου του. Αργότερα η αυταρχική του πολιτική επικρίθηκε και οι συνεργάτες του κατηγορήθηκαν για υπερεκμετάλλευση των πόρων της πατρίδος του προς ίδιον όφελος και κατάχρηση εξουσίας.

Ο ΧΑΙΛΕ Σελασιέ γεννήθηκε στην πόλη Ετζάρσα Γκόρα (της επαρχίας Χαράρ), στις 23 Ιουλίου 1892. Ήταν γόνος ευγενούς οικογενείας και έλαβε το όνομα Λιτζ Ταφάρι. Προπάππος του ήταν ο Σάλε Σελασιέ και πατέρας του ο Ρας Μακόνεν Γκόλντε Μιχαήλ, κυβερνήτης της Χαράρ. Σημειωτέον ότι ο Ρας Μακόνεν ήταν εξάδελφος και κύριος σύμβουλος του αυτοκράτορα Μενελίκ Β'. Μάλιστα θεωρείτο ο πλέον πιθανός διάδοχος του θρόνου. Η μητέρα του Γεσιμέμπετ Αλή Άμπα-Τζιφάρ ήταν θεία του αυτοκράτορα. 0 μικρός Ταφάρι έλαβε επιμελημένη μόρφωση από Γάλλους δασκάλους και έδειξε από νωρίς δείγματα της ευφυΐας και των ικανοτήτων του. Η θέση που κατείχε ο πατέρας του στα ανάκτορα βοήθησε τα μέγιστα στην (προκλητική ορισμένες φορές) ανέλιξή του. Αν και ήταν ακόμα παιδί, τοποθετήθηκε κυβερνήτης διαφόρων επαρχιών, το 1907 διορίστηκε κυβερνήτης της σημαντικής επαρχίας Σιντάμο, στον νότο της χώρας. Εφάρμοσε μια ριζοσπαστική και προοδευτική για την εποχή της πολιτική με κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών δομών, τον περιορισμό της εξουσίας των τοπικών φεουδαρχών και την ενίσχυση του ρόλου της κεντρικής κυβέρνησης. Η πολιτική αυτή τον έφερε σε άμεση σύγκρουση με ισχυρούς τοπικούς αξιωματούχους αλλά τον κατέστησε ιδιαιτέρως προσφιλή στα ανάκτορα, όπου ευρίσκετο η πραγματική «πηγή» της εξουσίας στη χώρα.

Εντούτοις, το 1908 η τύχη έδειξε να του γυρίζει την πλάτη καθώς ο πατέρας του απεβίωσε ξαφνικά. Η μητέρα του νεαρού Ταφάρι είχε στενές διασυνδέσεις με το παλάτι και ιδιαίτερα με την αυτοκράτειρα Ταίτου, και όταν αυτός κατέφυγε σε αυτήν η Ταίτου τον κάλεσε στα ανάκτορα για να τον γνωρίσει. Ο συνεσταλμένος και μορφωμένος νεαρός τη γοήτευσε και αυτή αποφάσισε να τον θέσει υπό την προστασία της. Ο Λιτζ Ταφάρι θα παρέμενε στην Αντίς Αμπέμπα. Η Ταίτου τον τοποθέτησε στην αυτοκρατορική ακολουθία και τον έστειλε να σπουδάσει στη νεοανεγερθείσα σχολή που έφερε το όνομα του συζύγου της. To 1910 ο Μενελίκ έπνεε τα λοίσθια και η πραγμαπκή εξουσία είχε περιέλθει στα χέρια της αυτοκράτειρας, η οποία διόρισε τον Λιτζ Ταφάρι κυβερνήτη της επαρχίας Χαράρ. Τη θέση αυτή κατείχε ο αδελφός του Γιέλμα έως τον θάνατό του το 1907. To 1911 η αστοκράτειρα απέδειξε για μια ακόμη φορά την εύνοιά της προς τον νεαρό πρίγκιπα μεθοδεύοντας τον γάμο του με τη δισεγγονή του αστοκράτορα, Ουαϊζάρο Μένεν. Έκτοτε ο Λιτζ Ταφάρι εθεωρείτο ένας από τους πιθανούς διεκδικητές του θρόνου.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Απρίλιος 2009 #490

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Ο ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ TOY ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΤΟΛΟΡΕΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
του Φίλιππου Φιλίππου
 15 ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ. Ο «ΗΓΕΤΗΣ» ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 24 Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
του Ιωάννη Κ. Χασιώτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 32 ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ
του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη
 42 ΧΑΪΛΕ ΣΕΛΑΣΙΕ (1892-1975)
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 56 ΠΙΚΑΣΟ, Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ
του Pascal Marchetti-Leca
 65 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ
του Φίλιππου Φίλιππα   
 68 ΛΟΥΚΙΝΟ ΒΙΣΚΟΝΤΙ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ TOY
της Μαρίας Σγουρίδου
Διαβάστε περισσότερα >>
 82 ΠΥΛΟΣ. ΑΠΟ TON ΝΕΣΤΟΡΑ ΣΤΟΝ ΜΑΙΖΟΝ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
 92 ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ (1909-2004)
της Σταυρούλας Γ. Τσούπρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 102 ΑΔΕΛΦΟΙ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΕΑ
του Γιάννη Ράγκου
 110 ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΑΠΟ TO 1843 ΕΩΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη
 114 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ


 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
122    Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ

124    Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

128    Γιατί το λέμε έτσι; ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ

129    To Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
 DVD - Η μάχη της αγγλίας
Δωρεάν με το τεύχος Απριλίου του Περιοδικού "Ιστορία εικονογραφημένη"
Διαβάστε περισσότερα >>
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost