Περιοδικό Ιστορία
Η ΧΑΜΕΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΠΡΑΟΥΝ
Η όμορφη και συνεσταλμένη Εύα Μπράουν γνώρισε τον Χίτλερ στα δεκαεφτά της και τον ερωτεύτηκε αμέσως.
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

72 ΜΑΝΤΖΟΥΡΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1945

TON Ιούλιο του 1945 o πόλεμος είχε ήδη τελειώσει εδώ και δύο μήνες στην Ευρώπη. Στην Ασία οι μάχες είχαν κοπάσει, ως προοίμιο ίσως της τελευταίας και πιο φονικής εκστρατείας του πολέμου, όπως ανέμεναν τόσο οι Σύμμαχοι, κυρίως οι Αμερικανοί, όσο και ο τελευταίος εχθρός, η ιαπωνική αυτοκρατορία. Οι ιαπωνικές δυνάμεις βρίσκονταν παντού σχεδόν σε υποχώρηση και κατάρρευση. Στο μέτωπο της Βιρμανίας είχαν εκδιωχθεί από την 14η Στρατιά του στρατάρχη Ουίλιαμ Σλιμ, του ικανότερου, κατά γενική ομολογία των σύγχρονων ιστορικών, ηγέτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, από την Ινδία και μετά τη Βιρμανία, και τα υπολλείμματά τους είχαν καταφύγει στην υπό ιαπωνική επιρροή Ταϊλάνδη. Οι Βρετανοί προετοίμαζαν την επόμενη κίνησή τους, μια απόβαση στη Μαλαισία και στη Σιγκαπούρη.

Στον Ειρηνικό υπήρχαν απομονωμένες και αποκλεισμένες ιαπωνικές δυνάμεις σε δεκάδες σημεία, κυρίως νησιά, από τη σημερινή Ινδονησία, τη Νέα Γουινέα, ορισμένα από τα Νησιά του Σολομώντα, όπως την κάποτε πανίσχυρη βάση της Ραμπάουλ στη Νέα Βρετανία, όπου 40.000 Ιάπωνες φυτοζωούσαν αποκλεισμένοι υπό την επιτήρηση αυστραλιανών δυνάμεων που έλεγχαν το υπόλοιπο νησί, πολλά νησιωτικά συγκροτήματα στον Κεντρικό Ειρηνικό, όπως το Τρακ και το Ουαΐκυ, και διάφορα νησιά των Φιλιππίνων. Είχαν χάσει ήδη το πρώτο μητροπολιτικό ιαπωνικό έδαφος, την Οκινάβα. Η εκστρατεία, που διήρκεσε απότην 1η Απριλίου μέχρι την 21η Ιουνίου του 1945, στοίχισε συνολικά 12.510 νεκρούς Αμερικανούς (4.907 του Ναυτικού, κυρίως από πλήγματα Καμικάζι στα πλοία τους, 4.675 του Στρατού και 2.928 των Πεζοναυτών) και πάνω από 45.000 τραυματίες. Οι απώλειες των Ιαπώνων ήταν πολλαπλάσιες: 70.000 νεκροί στρατιώτες, 1.900 περίπου αεροπόροι, κυρίως Καμικάζι, 4.250 ναύτες του θωρηκτού «Γιαμάτο» και των αντιτορπιλικών που το συνόδευαν στην τελευταία έξοδο αυτοκτονίας του ιαπωνικού Ναυτικού, ανεβάζοντας τις συνολικές ιαπωνικές απώλειες σε νεκρούς σε περίπου 76.000. Για πρώτη φορά υπήρξε σχετικά σημαντικός αριθμός αιχμαλώτων, 7.401 (οι μισοί από τους νεοσύλλεκτους άνδρες της Οκινάβα), σημάδι ότι το ηθικό των Ιαπώνων είχε αρχίσει να κλονίζεται μια και ορισμένοι είχαν κατανοήσει το μάταιο της συνέχισης του πολέμου. Ανάμεσα σε 30.000 με 100.000 άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης. Ο ακριβής αριθμός δεν θα γίνει ποτέ γνωστός, γιατί δεν υπάρχουν στατιστικές που να εκτιμούν πόσοι άμαχοι είχαν απομακρυνθεί στην κυρίως Ιαπωνία πριν από την αμερικανική απόβαση. Μόνο στην Κίνα οι Ιάπωνες κέρδιζαν ακόμα έδαφος ενάντια στις δυνάμεις του Κουόμπιτανγκ του Τσανγκ Κάι Σεκ και τις κομμουνιστικές του Μάο Τσε-τουνγκ, που και οι δύο προτιμούσαν να συντηρούν τιςδυνάμεις τους ανέπαφες για τη μεταξύ τους αναμέτρηση που θα ακολουθούσε αναπόφευκτα μετά το τέλος του πολέμου και την αποχώρηση των Ιαπώνων.

Τμήμα της παλιάς αυτοκρατορίας της Κίνας ήταν η Μαντζουρία, στόχος των Ιαπώνων από το 1931. Την είχαν καταλάβει, την είχαν ανακηρύξει ανεξάρτητη χώρα με ηγεμόνα τον τελευταίο Κινέζο αυτοκράτορα της δυναστείας των Τσινγκ (που είχαν καταλάβει την Κίνα στα μέσα του 17ου αιώνα εξορμώντας από τη Μαντζουρία) τον Αϊζίν Γκιόρο Που Γι, που ήταν πιόνι στα χέρια τους, όπως η Μαντζουρία είχε μετατραπεί σε ιαπωνική αποικία. Η κατάληψη της Μαντζουρίας έφερε την ιαπωνική αυτοκρατορία να συνορεύει με τη Σοβιετική Ένωση. Δεν άργησαν οι τριβές, με αποτέλεσμα ανοιχτή μάχη στο επεισόδιο του Καλκίν Γκολ το 1934, όπου οι Ιάπωνες υπέστησαν σοβαρή ήττα από τους Σοβιετικούς. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν ειρήνη και σύμφωνο μη επίθεσης έπειτα από μικρές παραχωρήσεις των Ιαπώνων, γιατί και οι δύο είχαν άλλες προτεραιότητες. Οι Σοβιετικοί είχαν την προσοχή στραμμένη στην Ευρώπη και στις γερμανικές κινήσεις (παρά το σύμφωνο φιλίας Ρίμπεντροπ-Μολότωφ και τη διχοτόμηση της Πολωνίας) και οι Ιάπωνες στην υπόλοιπη Κίνα και στον Ειρηνικό, με τα απαραίτητα κοιτάσματα πετρελαίου του Βόρνεο, στην τότε ολλανδική Ινδονησία, καθώς και τα σουλτανάτα του Μπρουνέι και Σαραουάκ του Βόρνεο, που την ανεξαρτησία τους εγγυόταν η Βρετανία. Παρά το σύμφωνο ειρήνης, σημαντικές δυνάμεις του ιαπωνικού στρατού ξηράς, πάνω από ένα εκατομμύριο στο μέγιστο σημείο ανάπτυξής τους, έμεναν για να εξασφαλίσουν τη Μαντζουρία.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Μάρτιος 2009 #489

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΕΡΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ TOY 1821
του Φίλιππου Φιλίππου
Διαβάστε περισσότερα >>
 14 ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (1821-1830)
του Σπυρίδωνος Γ. Πλουμίδη
 22 Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 38 Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΧΑΟΥ
του Γεράσιμου Α. Ρηγάτου   
 50 Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΖΕΛΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ TOY 1821
του Ζήσιμου X. Συνοδινού
 59 Ο ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΡΤΕΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
του Διονύση Φλεμοτόμου
 66 Η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ
του Δημήτρη Γ. Θαλασσινού
Διαβάστε περισσότερα >>
 72 ΜΑΝΤΖΟΥΡΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1945
του Νίκου Κυριαζή   
Διαβάστε περισσότερα >>
 85 ΒΟΥΝΤΟΥ
του Φίλιππου Φίλιππα
 88 ΤΑΥΡΟΜΑΧΙΕΣ
του Γιώργου Γεωργούση
 100 ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΒΑΣΩ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ
του Κώστα Ασημακόπουλου
 112 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
120    Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ

122    Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

124    Μουσική και Ιστορία ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΚΙΟΛΑΚΗΣ

128    Γιατί το λέμε έτσι; ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ

129    To Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost