Περιοδικό Ιστορία
ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (Τόμος Α')
Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

30 TO ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΙΡΑΝ-ΚΟΝΤΡΑΣ

To 1984 η πρώτη θητεία του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν διήνυε τον τελευταίο της χρόνο. Τα τρία προηγούμενα χρόνια και κατόπιν δικής του διαρκούς πίεσης το αμερικανικό Κογκρέσο υποστήριζε τη μυστική δράση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) προς βοήθεια και υποστήριξη των στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δραστηριοτήτων των Νικαραγουανών ανταρτών που ήταν γνωστοί με την ονομασία Κόντρας (Contras). 0 πρόεδρος Ρέιγκαν και οι αρμόδιοι για την εξωτερική πολιτική σύμβουλοί του θεωρούσαν την επιβίωση αυτής της ομάδας ανταρτών γεωπολιτικά άκρως αναγκαία.

Η ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ είχε στρατηγική σημασία για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική από την εποχή της κατασκευής της διώρυγας του Παναμά, που τέθηκε σε λειτουργία τον Αύγουστο του 1914. Με την υπογραφή σχετικής συνθήκης το 1911 οι ΗΠΑ αποκτούσαν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στην κυβέρνηση της Νικαράγουα, σε αντάλλαγμα της οικονομικής αναδιοργάνωσης που προσέφεραν σε αυτήν. Κατόπιν αιτήματος του Νικαραγουανού προέδρου το 1912, Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στο έδαφος της χώρας προκειμένου να προστατεύσουν την ασφάλεια και την περιουσία των Αμερικανών πολιτών που κατοικούσαν σε αυτήν. Παρέμειναν εκεί για είκοσι έτη. Αφού εκπαίδευσαν τη νικαραγουανή Εθνική Φρουρά, οι Αμερικανοί παρέδωσαν τη διοίκηση στον στρατηγό Αναστάσιο Σομόζα και αποχώρησαν. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1936, ο Σομόζα ανέτρεψε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον πρόεδρο Ντίαζ και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 1956, οπότε και δολοφονήθηκε. Τον διαδέχθηκε στην εξουσία ο εξίσου άπληστος και διεφθαρμένος γιος του, Αναστάσιο Σομόζα Ντεμπάιλε. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η λαϊκή δυσαρέσκεια από τις ακρότητες του καθεστώτος του υιού Σομόζα εξήγειρε ένοπλους αριστερούς αντάρτες, που αυτοαποκαλούνταν Σαντινίστας προς τιμήν του δολοφονηθέντος το 1934 στρατηγού Σαντίνο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε αντισταθεί στον Σομόζα και στους Αμερικανούς. Οι ένοπλες επιθέσεις των Σαντινίστας κατά της κυβέρνησης Σομόζα οδήγησαν σε κλιμάκωση της κρατικής καταστολής. To 1977 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, άμεσος προκάτοχος του Ρέιγκαν, περιέκοψε τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην κυβέρνηση της Νικαράγουα. Τον Ιανουάριο του 1978 μία ακόμη πολιτική δολοφονία, αυτή του Πέντρο Ιοακίν Τσαμόρρο, εκδότη της εφημερίδας La Prensa, που υποστήριζε την αντιπολίτευση, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που γενίκευσε την εξέγερση κατά του καθεστώτος Σομόζα και άνοιξε ευρύτατα το αντικυβερνητικό μέτωπο. Πλέον στην επανάσταση έγιναν κοινωνοί ομάδες πολιτών που χαρακτηρίζονται συντηρητικές: επαγγελματίες, επιχειρηματίες, ακόμα και η Εκκλησία, αγνόησαν τη μαρξιστική ρητορική των Σαντινίστας και ενώθηκαν για τον κοινό σκοπό. Οι ΗΠΑ διαπραγματεύθηκαν μια συμφωνία με τους αντάρτες, αλλά ο Σομόζα αρνήθηκε να αποδεχθεί τους όρους της. Τότε οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους στο καθεστώς και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Σαντινίστας κατέλαβε την κυβέρνηση στις 17 Ιουλίου 1979. Ηγετική μορφή του κινήματος στο πρώτο πενταμελές κυβερνητικό σχήμα της ενωμένης αντιπολίτευσης ήταν ο ριζοσπάστης Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος στη συνέχεια, το διάστημα 1985-1990, εξελέγη πρόεδρος της χώρας και παραμένει στην πολιτική σκηνή έως τις ημέρες μας: Από το 2006 έχει εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος της Νικαράγουα.

Αναλαμβάνοντας την εξουσία, ωστόσο, οι Σαντινίστας αθέτησαν την υπόσχεσή τους για δημοκρατική διακυβέρνηση και αρνήθηκαν να διεξαγάγουν άμεσα εθνικές εκλογές. Στο διεθνές επίπεδο, διευκόλυναν τη διακίνηοη όπλων μέσω του εδάφους της χώρας τους από την Κούβα στους αριστερούς αντάρτες του γειτονικού Ελ Σαλβαδόρ. Παράλληλα υπέγραψαν διεθνείς συμφωνίες με τη Σοβιετική Ένωση και χώρες του ανατολικού μπλοκ για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και πληροφοριών. Ο Αμερικανός πρόεδρος Κάρτερ, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε ενεργοποιήσει εκ νέου την οικονομική βοήθεια στη Νικαράγουα, απάντησε αναστέλλοντας τη βοήθεια αυτή λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του. Ο Ρέιγκαν, ο οποίος κατά την προεκλογική εκστρατεία του είχε αναδείξει σε μείζον ζήτημα την αντίθεσή του στην υποστήριξη στους Σαντινίστας, διέκοψε την παροχή βοήθειας στην κυβέρνηοη της Νικαράγουα καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Ιανουάριος 2009 #487

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη   
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 TO ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΡΑΧ TOY 1929 ΚΑΙ Ο Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ TOY ΜΟΝΑΧΟΥ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 30 TO ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΙΡΑΝ-ΚΟΝΤΡΑΣ
του Γεωργίου Αθανασάτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 42 ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
του Δημήτρη Γ. Θαλασσινού
Διαβάστε περισσότερα >>
 56 ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΛΔΜ (1944-1954)
του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη   
 62 ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
του Μ. Γ. Βαρβούνη
 67 ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη
 70 Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΗΤΤΑ TOY 1897
του Βαγγέλη Γεωργίου   
 84 ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ
του Ελευθέριου Ηλ. Καντζίνου   
Διαβάστε περισσότερα >>
 96 Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ TON ΜΠΙΣΜΑΡΚ
του D. G. Williamson
 100 ΚΑΘΡΙΝ ΧΕΠΜΠΟΡΝ
του Φίλιππου Φίλιππα
 102 ΡΩΜΑΙΟΙ ΠΟΝΤΙΦΙΚΕΣ-ΕΥΣΕΒΙΟΣ (309)
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 104 ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ
της Καλλιόπης Ραπανάκη
 112 Βιβλία και Ιστορία
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
120    Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
122    Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124    Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128    Γιατί το λέμε έτσι; ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129    To Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost