Περιοδικό Ιστορία
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μια νοσταλγική και αποκαλυπτική βιογραφία της μεταπολεμικής γενιάς απο το '40 ως σήμερα...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

70 ΖΗΝΟΒΙΑ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΑΛΜΥΡΑΣ

Κατά τα μέσα του 3ου αιώνα οι ηγεμόνες της Παλμύρας αναζητούν τρόπους για να διευρύνουν την ελευθερία τους. To 259 ο Σασσανίδης βασιλιάς της Περσίας Σαπώρ Α' αιχμαλωτίζει τον αυτοκράτορα Βαλεριανό που του είχε κηρύξει τον πόλεμο. Ο Οδαίναθος, βασιλιάς της Παλμύρας από το 261, σπεύδει σε βοήθεια των Ρωμαίων και νικά τον Σαπώρ διασώζοντας έτσι τις ανατολικές επαρχίες της Ρώμης. Σε αντάλλαγμα αποσπά διευρυμένες εξουσίες και τον τίτλο «βασιλεύς των βασιλέων». To 267 σπεύδει να συνδράμει την άμυνα της Καππαδοκίας, τότε ρωμαϊκής επαρχίας, εναντίον των Γότθων, δολοφονείται όμως καθ' οδόν. Τότε η σύζυγός του Ζηνοβία αναλαμβάνει την εξουσία ως επίτροπος του γιου τους Βαμπάλαθου. Η Ζηνοβία όμως θα κινηθεί αυτή τη φορά εναντίον της Ρώμης σιην επιδίωξή της για επικράτηση των συμφερόντων της Παλμύρας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ πάντοτε ευνοούσε τους άνδρες. Οι μεγάλες γυναίκες σπανίζουν στα χρονικά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν ποτέ ξεχωριστές γυναίκες ανά τους αιώνες. Για παράδειγμα, η βασίλισσα Χατσεψούτ όχι μόνο κυβέρνησε την Αίγυπτο με όλα τα δικαιώματα και τα προνόμια ενός φαραώ, αλλά επεξέτεινε τον ναό του Καρνάκ, κατασκεύασε τον ταφικό ναό του Ντείρ ελ-Μπάχρι και οργάνωσε μεγάλες εμπορικές εκστρατείες σε μακρινές χώρες, πράγμα που αύξησε κατά πολύ τις γεωγραφικές γνώσεις της εποχής της. Λιγότερο γνωστή, ίσως, αλλά καθόλου λιγότερο σπουδαία ήταν η Ζηνοβία, της οποίας η ιστορία συνδέεται με την πόλη όπου βασίλεψε και την οποία έφερε στον κολοφώνα του μεγαλείου. Η Παλμύρα, στη σημερινή Συρία, είναι από τους περιφημότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μέσης Ανατολής με τα υπέροχα και καλά διατηρημένα μνημεία της. Η αρχαία πόλη, χτισμένη σε μια όαση της ερήμου ανάμεσα στη Μεσόγειο και στον Ευφράτη, βρίσκεται μακριά από κάθε άλλη πηγή πόσιμου νερού. Ήταν κατοικημένη από τη Νεολιθική Εποχή, όπως αποδεικνύεται από συστηματικές ανασκαφές που έγιναν το 1996, κατά τη διαρκεια των οποίων βρέθηκε ένα χωριό πέντε χιλιάδων ετών. Αυτή η περιοχή ήταν σημαντική από στρατηγική άποψη γιατί διέθετε άφθονο νερό. Στη Βαβυλωνία ήταν γνωστή ως Ταντμουρού και, καθώς στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ότι ο Σολομών είχε ιδρύσει μια πόλη ονόματι Ταντμόρ ή
Ταδαμόρα, κάποτε επικρατούσε η αντίληψη όπ υπήρχε κάποια σχέση ανάμεσα σε αυτές τις δύο. Στην αρχαιολογία μπορούμε να βρούμε πολλά τέτοια παραδείγματα, όπου η μελέτη των γραπτών πηγών αποδεικνύεται λιγότερο αξιόπιστη από όσο περιμέναμε.
Η παλαιότερη γνωστή ιστορική αναφορά αυτού του οικισμού συναντάται σε μια ασσυριακή πινακίδα γραμμένη με σφηνοειδή γραφή των αρχών της 2ης χιλιετίας π.Χ. Εξίσου αξιόπιστη είναι η αναφορά της Ταντμουρού στα χρονικά του Τιγκλατπιλασάρ Α', Ασσυρίου μονάρχη που κυβέρνησε τον 11ο αιώνα π.Χ. Δυστυχώς, αν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα θα πρέπει να περιμένουμε τα κλασικά κείμενα που γράφηκαν χίλια χρόνια αργότερα ή στα λατινικά, όπου, επιτέλους, αρουσιάζεται η πόλη με το όνομα Παλμύρα, "η Φοινικούπολις". Πέρασε όμως πολύς καιρός χωρίς να υπάρξει καμία γραπτή μαρτυρία και έτσι οι μόνες ενδείξεις που έχουμε σχετικά με την ανάπτυξη της πόλης πηγάζουν απο τα αρχαιολογικά ευρήματα.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Σεπτέμβριος 2008 #483

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Αλέξη Δημαρά
Διαβάστε περισσότερα >>
 10 1833-1929/32: ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
του Δαυίδ Αντωνίου
 19 TO ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
του Γεράσιμου Γ. Ζώρα
 34 ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
του Άρη Γαρουφαλή
 40 1774-1821: ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Δημήτρη Δαμασκηνού
 50 TO ΑΝΩΤΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
του Χαράλαμπου Γ. Χαρίτου
 60 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
του Κυριάκου Ντελόπουλου   
 66 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

 70 ΖΗΝΟΒΙΑ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΑΛΜΥΡΑΣ
του Δημήτρη Γ. Θαλασσινού
Διαβάστε περισσότερα >>
 80 Η ΥΠΟΘΕΣΗ TOY ΔΡΑΚΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 88 ΤΖΑΙΗΜΣ ΜΑΙΗΣΟΝ
του Φίλιππου Φίλιππα
 90 ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ TOY ME ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
της Σταυρούλας Γ. Τσούπρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 98 Η ΔΡΑΣΗ TOY ΘΩΡΗΚΤΟΥ «ΑΝΤΜΙΡΑΛ ΓΚΡΑΦ ΦΟΝ ΣΠΕΕ» ΚΑΙ TO ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ «ΑΛΤΜΑΡΚ»
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
111   Βιβλία και Ιστορία ΔΙΟΝΥΣΗΣ Μ. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
120   Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜAKPA
122   Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124   Ιστορία στο Διαδύκτιο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128   Γιατί το λέμε έτσι; ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129   To ιστορικό Σταυρόλεξο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost