Περιοδικό Ιστορία
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μια νοσταλγική και αποκαλυπτική βιογραφία της μεταπολεμικής γενιάς απο το '40 ως σήμερα...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

59 ΟΘΩΝ ΦΟΝ ΜΠΙΣΜΑΡΚ

Θεωρείται από τους μελετητές ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς και διπλωμάτες του 19ου αιώνα, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ενοποίηση της Γερμανίας και την ανάδειξή της σε μία Μεγάλη Δύναμη παγκοσμίου βεληνεκούς. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση
οι συμπατριώτες του τον χαρακτηρίζουν ως τη σημαντικότερη φυσιογνωμία (μαζί με τον Κόνρατ Αντενάουερ) της γερμανικής ιστορίας

Ο ΜΠΙΣΜΑΡΚ γεννήθηκε στο Σένχαουζεν του Βρανδεμβούργου την 1η Απριλίου του 1815. 0 πατέρας του Φερδινάνδος ήταν γαιοκτήμονας, αριστοκρατικής καταγωγής και η μητέρα του Βιλελμίνα Λουίζα, το γένος Μένκεν, καταγόταν από οικογένεια διανοουμένων της Λειψίας. 0 μικρός Όθων ολοκλήρωσε τις πρωτοβάθμιες σπουδές του στην περίφημη Σχολή Plamman του Βερολίνου, όπου φοιτούσαν οι μελλοντικοί αξιωματικοί, δημόσιοι λειτουργοί και διπλωμάτες της Πρωσίας. Ακολούθως σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια του Γκεττινγκεν και του Βερολίνου. Αν και δεν θεωρείτο πολύ καλός φοιτητής, πήρε το πτυχίο του και πέτυχε στις εξετάσεις για «δόκιμος νομικός». Η καριέρα του δικαστικού υπαλλήλου, όμως τον άφηνε παγερά αδιάφορο και σύντομα εγκατέλειψε τη θέση του χάριν μίας νεαρης Αγγλίδας, την οποία ερωτεύθηκε παράφορα, Επί δύο μήνες περιπλανήθηκε μαζί της στη βόρεια Γερμανία αλλά το ειδύλλιο είχε άδοξο τέλος. Ο μελλοντικός καγκελάριος της Πρωσίας επέστρεψε στην εργασία του απλώς και μόνον για να υποβάλει την παραίτησή του. Κατά τα προσεχή έτη ο Μπίσμαρκ άλλαξε πολλά επαγγέλματα. Ουδένα εξ αυτών, όμως, ικανοποιούσε τις φιλοδοξίες του. Επιπλέον, δεν επιθυμούσε να εφαρμόζει τυφλά τις εντολές των ανωτέρων του.
Η ζωή του άλλαξε ριζικά μετά τον γάμο του με τη Γιοχάννα φον Πούτκαμερ, τον Ιούλιο του 1847. Η σύζυγός του ήταν κόρη ενός πλούσιου γαιοκτήμονα της Πομερανίας, ο οποίος ήταν βουλευτής της περιφέρειας του. Ο πεθερός του ήταν ένας απο τους παράγοντες που τον ώθησαν να ασχοληθεί με την πολιτική. Μια άλλη αιτία ήταν η ειλικρινής διάθεσή του να προσφέρει οτην Πρωσία. Η επαφή του με τη φτωχή και υποβαθμισμένη Πομερανία τον συγκλόνισε και τον έκανε να πιστέψει ότι είχε χρέος να συντελέσει στην πρόοδό της. Η πεποίθηοή του αυτή απέρρεε και από την περίεργη σχέση του με τον Θεό. Ως τον γάμο του δεν ήταν θρησκευόμενος με την κυριολεκτική έννοια του όρου. 'Ηταν μεν χριστιανός αλλά θεωρούσε περιττό τον τακτικό εκκλησιασμό διότι ο Θεός έπραττε το ορθό, αδιαφορώντας για τις προσευχές των ανθρώπων. Η γνωριμία του με τους Πούτκαμερ, οι οποίοι ήταν οπαδοί του πιετισμού, τον επηρέασε βαθύτατα και τον μετέβαλε σε πιστό χριστιανό. Σταδιακά ο Μπίσμαρκ επεκαλείτο όλο και συχνότερα τον Θεό για να δικαιολογήσει τις όποιες ενέργειές του. Η σύζυγός του ενέκρινε απόλυτα τη μεταστροφή του αυτή και στάθηκε πλάι του ως αρωγός και συμπαραστάτης μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Η Γιοχάννα του χάρισε τρία παιδιά (δύο γιους και μία κόρη) και του προσέφερε την οικογενειακή γαλήνη που του επέτρεψε να ασχοληθεί απερίσπαστος με τα μεγάλα ζητήματα του τόπου του και της Ευρώπης.
Μετά το 1815 στην ευρωπαϊκή ήπειρο κυριαρχούσε η «Ιερή Συμμαχία». Στόχος της ήταν η διατήρηοη του status quo στην περιοχή. Εντούτοις, η αναγέννηοη των εθνικών πόθων ορισμένων λαών πρυ διαβιούσαν εντός των ορίων των αυτοκρατοριών και τα αντιτιθέμενα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων οδήγησαν στη σταδιακή αποσύνθεσή της. Στον γερμανικό χώρο δεσπόζουσα δύναμη υπήρξε η Αυστρία. Η Βιέννη θεωρείτο το κέντρο λήψεως όλων των αποφάσεων που αφορούσαν όχι μόνον την αυτοκρατορία των Αψβούργων αλλά και τα δεκάδες μικρά και μεγάλα κρατίδια της νοτίου και της κεντρικής Γερμανίας. Η Πρωσία ευρίσκετο σαφώς σε υποδεέστερη θέση.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Αύγουστος 2008 #482

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΓΑΛΕΡΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΕΜΙ
του M.D Allsebrook
Διαβάστε περισσότερα >>
 18 ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ (1878-1906)
του Σπυρίδωνος Γ. Πλουμίδη
 30 Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
του Φίλιππου Φίλιππα
 33 ΑΡΧΑΙΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΉΣ ΤΗΝΟΥ ΜΕΤΕΡΓΑΣΜΕΝΑ
του Αλέκου Φλωράκη
 40 THNIA 1895
της Μαρίας Μουζάκη
Διαβάστε περισσότερα >>
 50 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΦΙΣΑΣ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 59 ΟΘΩΝ ΦΟΝ ΜΠΙΣΜΑΡΚ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 72 ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΔΥΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ TOY 7ου AIΩNA
του Γεράσιμου Α. Ρηγάτου
 76 ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΑ
του Αντώνη Καλογήρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 86 ΚΡΕΣΥ1346. Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ
του Δημήτρη Γ. Θαλασσινού
 94 ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
108   Βιβλία και Ιοτορία ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
116    Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
120    Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124    Ιστορία στο Διαδύκτιο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128     Γιατί το λέμε έτσι; ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129     To ιστορικό Σταυρόλεξο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost