Περιοδικό Ιστορία
Καθρέφτες. Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία
Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, λέει η γνωστή ρήση...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

57 ΔΗΛΟΣ,ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Η Δήλος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και εμπορικά κέντρα της αρχαιότητας. Δυστυχώς, ελάχιστα δείγματα του πολιτισμού της εποχής εκείνης έχουν διασωθεί ως σήμερα. Μολαταύτα, το νησί είναι στο σύνολό του ένας (ανοικτός) αρχαιολογικός χώρος, που δεν παύει να προκαλεί το επιστημονικό και το τουριστικό ενδιαφέρον.

Η ΔΗΛΟΣ είναι ένα μικρό και βραχώδες νησί (5x1,3 χλμ.), το οποίο κατέχει σπουδαιότατη γεωγραφική θέση στο Αιγαίο Πέλαγος. Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων. Απέχει από τη Μύκονο μόλις ένα ναυτικό μίλι, ενώ ένα πολύ μικρό θαλάσσιο πέρασμα τη χωρίζει από τη νήσο Ρήνεια, τόπο κατοικίας των σύγχρονων Δηλίων. Επίσης βρίσκεται στο μέσον της διαδρομής από την ηπειρωτική Ελλάδα προς την Ιωνία, την Κρήτη και τη Ρόδο. To έδαφός του είναι πετρώδες, αποτελούμενο κυρίως από γνεύσιο, γρανίτη και σχιστόλιθο. To υψηλότερο βουνό της Δήλου είναι το όρος Κύνθος (112 μ. ύψος) και ο μεγαλύτερος χείμαρρος, ο οποίος τη διασχίζει, είναι ο Ινωπός. Αυτός έχει μήκος 1.200 μ., πηγάζει από τον Κύνθο και εκβάλλει στον όρμο
του Σκαρδανά, ο οποίος βρίσκεται στα βόρεια του νησιού. Μάλιστα κατά την ελληνιστική εποχή, σύμφωνα μετους μύθους,      πιστευόταν ότι ο Ινωπός αποτελούσε την προεκταση του ποταμου Νειλου. Αξιζει να σημειωθεί ότι η Δήλος ήταν (και συνεχίζει να ειναι) πλούσια σε υπόγεια φυσικά αποθέματα ύδατος, εξαιτίας της πετρώδου συστάσεως του υπεδάφους της. Ως εκ τούτου το βρόχινο νερό, το οποίο συγκεντρώνεται στις υπόγειες φυσικές κοιλότητες, δεν χάνεται. Η άντλησή του είναι πολύ εύκολη με τη διάνοιξη επιφανειακών φρεατίων. Τέλος, κατά την αρχαιότητα, η Δήλος και η Ρήνεια ονομάζονταν οι «δύο Δήλες».

Η ιστορία της Δήλου
Στην ελληνική μυθολογία, η Δήλος ονομαζόταν Ορτυγία. Σύμφωνα με έναν μύθο, ο θεός Ποσειδώνας ανέσυρε με την τρίαινά του από τον βυθό της θάλασσας ένα βραχώδες νησί. To μικρό και ασήμαντο αυτό κομμάτι στεριάς παρασυρόταν από τους ανέμους και τα κύμματα, δίχως να έχει σταθερή θέση. Μάλιστα, γι' αυτόν τον λόγο ονομαζόταν και Ά-δηλος. Κάποια ημέρα, η Τιτανίδα Λητώ, η οποία κυοφορούσε τον γιο του Δία, Απόλλωνα, κατέφυγε στην Ορτυγία για να γεννήσει, καταδιοκώμενη από τη θεά Ήρα. Τελικώς η Λητώ γέννησε τον Απόλλωνα, μετά από έναν πολύ δύσκολο και επώδυνο τοκετό. Εν συνεχεία, η Τιτανίδα έδεσε την Ά-δηλο με αδαμάντινες αλυσίδες οτον βυθό του Αιγαίου, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία που της παρείχε το νησί. Έκτοτε αυτό έπαψε να περιφέρεται στη θάλασσα και μετονομάστηκε σε «Δήλος», δηλαδή «φανερός». Η Δήλος έγινε ο τόπος λατρείας του Απόλλωνα, ο οποίος ήταν ο θεός του ήλιου και του φωτός.  Πράγματι, ακόμα και σήμερα ο επσκέπτης του νησιού έχει την αίσθηση οτι εκεί ο ήλιος λαμπει περισσότερο απο οπουδήποτε αλλού.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Ιούλιος 2008 #481

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
 του Διονύση Ν. Μουσμούτη   
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Ο ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΑΙΓΑΙΟΥ
 του Μ. Γ. Μερακλή
 16 Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΠΟΙΗΣΗ
  του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 25 ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
του Μ. Γ. Βαρβούνη
 30 ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΑΥΡΟΘΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ TOY ΑΙΓΑΙΟΥ
του Γιώργου Ν. Αικατερινίδη
 36 ΛΑΪΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
του Βασίλη Πλάτανου
 44 Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗΣ Ή ΚΑΤΑΠΟΛΙΑΝΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ
 του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 52 ΝΙΣΥΡΟΣ,ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΠΑΣ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΝΗΣ
του Φίλιππου Φίλιππα
 57 ΔΗΛΟΣ,ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 70 ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΗΛΟΣ
του Αντώνη Καλογήρου
 80 Η ANΑΤΟΛΗ TOY ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
της Σταυρούλας Γ. Τσούπρου
 88 TO ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ
του Κώστα Καρδάμη
 98 ΟΙ ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ ΣΠΕΤΣΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΑ
του Δημήτρη Γ. Θαλασσινού
Διαβάστε περισσότερα >>
 105 H NAYMAXIA TOY ΤΑΙΝΑΡΟΥ
του Φίλιππου  Φίλιππου
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
110    Βιβλία και Ιστορία ΔΙΟΝΥΣΗΣ Μ.ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118    Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
120    Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124    Ιστορία στο Διαδύκτιο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128    Γιατί το λέμε έτσι; ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
129    To ιστορικό Σταυρόλεξο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost