Περιοδικό Ιστορία
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΑΣ
Καταστάσεις κωμικά σουρεαλιστικές αλλά και βγαλμένες κατευθείαν μέσα από την καρδιά ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

74 ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ο ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΣ άνθρωπος στάθηκε με ευγνωμοσύνη αλλά και με κατάπληξη μπροστά στο υδάτινο στοιχείο και λάτρεψε ως θεούς τις πηγές, τα ποτάμια, τις λίμνες, τις θάλασσες και τη βροχή. Προσωποίηση του νερού στις διάφορες φυσικές μορφές του θεωρείτο από τους αρχαίους ο Ποσειδώνας, ο Ωκεανός, οι Ωκεανίδες, οι Νύμφες, (Ναϊάδες) ακόμη και ο ίδιος ο νεφεληγερέτης Ζευς, καθώς και οι θεοί των ποταμών Αλφειός, Ιλισσός, Αχελώος, Πηνειός, Αλιάκμων, Μαίανδρος και άλλοι. Γνωστή και η διαμάχη μεταξύ Ποσειδώνα και Αθηνάς, που διεκδίκησαν την τιμή να δώσουν το όνομά τους στην πόλη που είχε ιδρύσει ο Θησέας. Ο Ποσειδώνας προσέφερε ως δώρο το νερό, ενώ η Αθηνά το ελαιόδενδρο. Οι κάτοικοι απέρριψαν το δώρο και το όνομα του Ποσειδώνα και προτίμησαν εκείνα της θεάς Αθηνάς. Το γεγονός αυτό εξόργισε τον θεό, και έτσι καταδίκασε το Άστυ να αντιμετωπίζει μόνιμο πρόβλημα λειψυδρίας. Ο μύθος αποτυπώνει το χρόνιο πρόβλημα και την ταλαιπωρία των κατοίκων των Αθηνών. Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να τρέφουν αγέλες και να καλλιεργούν το έδαφος, τα νερά των πηγών έγιναν ανεπαρκή και τότε άρχισαν κάποιες σοβαρές προσπάθειες για να ανοιχθούν πηγάδια, όπως έγινε με τα γνωστά πηγάδια της Φρεαττύδας. Την τέχνη της εξόρυξης πηγαδιών τη διδάχθηκε προφανώς ο άνθρωπος από μερικά άγρια ζώα, όπως το κογιότ (canis latrans say), το οποίο σκάβει το έδαφος για να φτάσει σε υδροφόρο ορίζοντα όταν το νερό βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια. Είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι η εξόρυξη πηγαδιών είχε αρχίσει τουλάχιστον πριν από 5.000 χρόνια. Στο Κεφάλαιο ΚΣΤ’ της Γένεσης (Παλαιά Διαθήκη), αναφέρεται ότι τα πηγάδια που είχε ανοίξει ο πατριάρχης των Εβραίων Αβραάμ το 2000 π.Χ. περίπου, τα έφραξαν οι Φιλισταίοι, που φθονούσαν τα υπάρχοντα του Ισαάκ. Το νερό που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο ως πόσιμο πρέπει να είναι καθαρό, διαυγές, άοσμο, δροσερό και δίχως μικρόβια ή δηλητηριώδεις ουσίες. Για τον λόγο αυτό, όταν χρησιμοποιούνται νερά ποταμών ή λιμνών (τεχνητών ή φυσικών), πρέπει πρώτα να διηθηθούν και να αποστειρωθούν. Η εξασφάλιση και η παροχή του νερού απασχόλησαν τον άνθρωπο από την αρχή της ύπαρξής του, όπως συμβαίνει με όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Γι’ αυτό και οι πρώτοι οικισμοί κτίζονταν κοντά στις φυσικές πηγές των νερών, όπως σε ποτάμια ή λίμνες. Οι αρχαίοι Έλληνες και αργότερα οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν εξαιρετικά Υδραγωγεία και την ύδρευση μεγάλων πόλεων με κατάλληλο καθαρό νερό.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Φεβρουάριος 2006 #452

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
Διάφορες εκθέσεις της Τόνιας Μάκρα
 12 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Μετρούνται σε εκατομμύρια. Ζουν σε άγνωστες γωνιές τής Αφρικής και της Ασίας ή σε φημισμένες μεγαλουπόλεις της Δύσης. Προσφέρουν κάθε είδους υπηρεσίες σε βάρβαρους αφέντες, σε «πολιτισμένους» αστούς, στον καθένα μας. Είναι η απόδειξη ότι η εποχη μας απέχει ακόμη πολύ από την πρόοδο και την ανθρωπιά, για τις οποίες τόσο αυτάρεσκα καυχιέται. Είναι οι σύγχρονοι δούλοι.
Διαβάστε περισσότερα >>
 22 ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Απονομή δικαιοσύνης υπό όρους Σκοπός τους είναι η απονομή του διεθνούς δικαίου σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες, συμβάσεις και συμφωνίες. Η ευθύνη όμως για τις πράξεις των χωρών προτού φτάσουν τα πράγματα στην απονομή της δικαιοσύνης βαρύνει το ίδιο τη διεθνή κοινότητα και τις πολιτικές ηγεσίες.
Διαβάστε περισσότερα >>
 32 ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Aπό τα τέλη του 18ου αι. ως το Συνέδριο της Βιέννης της Αρετής Τούντα-Φεργάδη
 44 ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΜΑΡΑΣΛΗΣ
του Κώστα Αυγητίδη
 46 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
Μέρος Α’ της Έμμης Πανούση
 54 Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Δ.Ε.Σ. ΑΘΗΝΩΝ
του Ιωάννη Παπαφλωράτου
 66 Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕΣ (1299 π.Χ.)
Ο Ραμσής Β’ συντρίβει τους Χετταίους του Ελευθέριου Ηλ. Κάντζιου
 74 ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Το νερό αφθονεί στη φύση, εφόσον καλύπτει περίπου τα 2/3 της γήινης σφαίρας. Δίχως αυτό η συντήρηση της ζωής είναι αδύνατη. Η ιστορία του νερού αρχίζει σχεδόν μαζί με την ιστορία του ανθρώπου.
Διαβάστε περισσότερα >>
 86 ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ
του Φίλιππου Φίλιππα
 96 Ο ΣΥΡΙΑΝΟΣ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΣΠΙΝΕΛΗΣ
της Στέλλας Κοκκίνη-Ρινκ
 106 ΕΠΙΣΤΟΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΩΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
του Κώστα Κοκκορόγιαννη
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112 Θέατρο και Ιστορία: Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ». 114 Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια: Το αρχαίο θέατρο και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο των Συρακουσών. 118 Ανέκδοτα έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. 120 Το ιστορικό βιβλίο. 124 Διάλογος με τους αναγνώστες 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο. 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost