Περιοδικό Ιστορία
Κι όμως, όμορφα… Ένα βιβλίο για την τζαζ
Κι όμως, όμορφα... Ένας μάλλον ιδιόρρυθμος τίτλος για ένα βιβλίο που υπερβαίνει τις συνήθεις ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

22 ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Γράφει η ΧΑΡΑ ΜΠΟΥΡΓΑΝΗ ΑΠΟ το Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας, το πρώτο διεθνές δικαστήριο που ιδρύθηκε για να επιλύσει διακρατικές αντιδικίες, μέχρι το Μόνιμο Ποινικό Δικαστήριο που άρχισε τις εργασίες του το 2002 με σκοπό να εκδικάσει εγκλήματα πολέμου (γενοκτονίες, κ.λπ.), το διεθνές δίκαιο έχει εξελιχθεί και εμπλουτισθεί με νέα άρθρα. Τα υπάρχοντα διεθνή δικαστήρια ασχολούνται το καθένα με διαφορετικό αντικείμενο του διεθνούς δικαίου. Έχουν ιδρυθεί κατόπιν συμφωνίας μεταξύ κρατών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κάποιου διακυβερνητικού οργανισμού, όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης ή στο πλαίσιο συνθήκης. Τα σημαντικότερα είναι τα εξής: 1. Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας, Χάγη (Ολλανδία) Αντικείμενο: Διακρατικές αντιδικίες. Έτος ίδρυσης: 1902. Χώρες που το έχουν επικυρώσει: 103. Γεννήθηκε χάρη στην πρωτοβουλία του τσάρου Νικόλαου Β’ της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της Α’ Ειρηνευτικής Διάσκεψης της Χάγης το 1899 «με στόχο να βρεθούν τα αντικειμενικά μέσα που θα εξασφαλίζουν σε όλους τους λαούς τα πλεονεκτήματα μιας αληθινής και διαρκούς ειρήνης και πάνω από όλα, θα περιορίζουν την ανάπτυξη των εξοπλισμών». Από τη «Σύμβαση για την Ειρηνική Διευθέτηση Διεθνών Αντιδικών» που την υπέγραψαν αρχικά είκοσι έξι χώρες, προέκυψε το Μόνιμο Δικαστήριο Διαιτησίας. Τα πρώτα χρόνια το δικαστήριο διαιτήτευε σε διεθνείς διακρατικές αντιδικίες, εφόσον οι εμπλεκόμενες πλευρές κατέφευγαν σε αυτό. Σήμερα η δικαιοδοσία του Μόνιμου Δικαστηρίου Διαιτησίας τοποθετείται ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο. Οι χώρες που προσφεύγουν σε αυτό μπορούν να επιλέξουν τους διαιτητές στην αντιδικία που έχει ανακύψει. Οι χώρες πρέπει να συμφωνήσουν για τις διαδικασίες (π.χ. διατύπωση των ερωτήσεων που θα υποβληθούν), να επιλέξουν την επίσημη γλώσσα εργασιών, ενώ βαρύνονται και με το οικονομικό κόστος. Τα έσοδα του ετήσιου προϋπολογισμού προέρχονται από τις χώρες που έχουν επικυρώσει τις δύο ιδρυτικές συμβάσεις του. Οι λιγότερο αυστηροί όροι του Δικαστηρίου Διαιτησίας ήταν η αιτία να ασκηθεί κριτική στην αποτελεσματικότητά του. Ήδη από το 1907, έτος κατά το οποίο διεξήχθη η Β’ Ειρηνευτική Διάσκεψη τής Χάγης, διάφορες χώρες ζητούσαν την ίδρυση ενός μόνιμου διεθνούς δικαστηρίου που θα ρυθμίζει τις αντιδικίες εφαρμόζοντας δικαστικές διαδικασίες που έχουν περισσότερη δεσμευτική αξία από τη διαιτησία. Ο δρόμος άνοιξε για την ίδρυση δύο ακόμη διεθνών δικαστηρίων, του Μόνιμου Διεθνούς Δικαστηρίου, που δεν λειτουργεί πλέον, και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με το οποίο συστεγάζονται.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Φεβρουάριος 2006 #452

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
Διάφορες εκθέσεις της Τόνιας Μάκρα
 12 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Μετρούνται σε εκατομμύρια. Ζουν σε άγνωστες γωνιές τής Αφρικής και της Ασίας ή σε φημισμένες μεγαλουπόλεις της Δύσης. Προσφέρουν κάθε είδους υπηρεσίες σε βάρβαρους αφέντες, σε «πολιτισμένους» αστούς, στον καθένα μας. Είναι η απόδειξη ότι η εποχη μας απέχει ακόμη πολύ από την πρόοδο και την ανθρωπιά, για τις οποίες τόσο αυτάρεσκα καυχιέται. Είναι οι σύγχρονοι δούλοι.
Διαβάστε περισσότερα >>
 22 ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Απονομή δικαιοσύνης υπό όρους Σκοπός τους είναι η απονομή του διεθνούς δικαίου σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες, συμβάσεις και συμφωνίες. Η ευθύνη όμως για τις πράξεις των χωρών προτού φτάσουν τα πράγματα στην απονομή της δικαιοσύνης βαρύνει το ίδιο τη διεθνή κοινότητα και τις πολιτικές ηγεσίες.
Διαβάστε περισσότερα >>
 32 ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Aπό τα τέλη του 18ου αι. ως το Συνέδριο της Βιέννης της Αρετής Τούντα-Φεργάδη
 44 ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΜΑΡΑΣΛΗΣ
του Κώστα Αυγητίδη
 46 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
Μέρος Α’ της Έμμης Πανούση
 54 Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Δ.Ε.Σ. ΑΘΗΝΩΝ
του Ιωάννη Παπαφλωράτου
 66 Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕΣ (1299 π.Χ.)
Ο Ραμσής Β’ συντρίβει τους Χετταίους του Ελευθέριου Ηλ. Κάντζιου
 74 ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Το νερό αφθονεί στη φύση, εφόσον καλύπτει περίπου τα 2/3 της γήινης σφαίρας. Δίχως αυτό η συντήρηση της ζωής είναι αδύνατη. Η ιστορία του νερού αρχίζει σχεδόν μαζί με την ιστορία του ανθρώπου.
Διαβάστε περισσότερα >>
 86 ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ
του Φίλιππου Φίλιππα
 96 Ο ΣΥΡΙΑΝΟΣ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΣΠΙΝΕΛΗΣ
της Στέλλας Κοκκίνη-Ρινκ
 106 ΕΠΙΣΤΟΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΩΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
του Κώστα Κοκκορόγιαννη
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112 Θέατρο και Ιστορία: Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ». 114 Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια: Το αρχαίο θέατρο και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο των Συρακουσών. 118 Ανέκδοτα έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. 120 Το ιστορικό βιβλίο. 124 Διάλογος με τους αναγνώστες 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο. 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost