Περιοδικό Ιστορία
ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (Τόμος Α')
Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

12 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Τo 1948 η μεταπολεμική ανθρωπότητα, με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, διεκήρυττε μέσω του ΟΗΕ την απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας. Το πόσο οι ευσεβείς πόθοι και τα λόγια είναι άνευ σημασίας, όταν δεν συνοδεύονται από έμπρακτες και γενναίες προσπάθειες, καταφαίνεται από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ζουν ανάμεσά μας με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς ανθρωπιστικών οργανώσεων 27 εκατομμύρια σκλάβοι. Αλλά ποιοι είναι οι δούλοι της εποχής μας, πού βρίσκονται και τι ακριβώς κάνουν; Οπωσδήποτε, δεν θα βρεθούμε ποτέ πια μπροστά σε ένα σκλαβοπάζαρο Μαύρων, όπου πλούσιοι και αριστοκράτες θα διαθέτουν αξιοσέβαστα ποσά για την απόκτηση μιας ανθρώπινης μηχανής, με τη γνώση, βέβαια, και την άδεια της πολιτείας. Υπάρχουν όμως σήμερα άλλου είδους σκλαβοπάζαρα, κρυφά, με πολύ πιο προσιτές τιμές, με εκπροσώπους όλων των φυλών. Όσο για τα κράτη και γνωρίζουν, και με το να εθελοτυφλούν παρέχουν στην πράξη την άδεια στους σύγχρονους δουλεμπόρους να δρουν ανενόχλητοι. Η σημερινή δουλεία έχει πολλές όψεις, αν και για κάποιες καταστάσεις υπάρχει αμφιβολία αν πρέπει να εντάσσονται στο φαινόμενο αυτό. Για παράδειγμα, είναι ή δεν είναι σκλαβιά η ―πενιχρά― αμειβόμενη παιδική εργασία, οι γάμοι υπό μορφήν αγοραπωλησίας, ο εξαναγκασμός ανδρών σε εξαντλητικές συνθήκες εργασίας με υποτυπώδη αμοιβη ή η ακούσια εκπόρνευση γυναικών, και ας κρατούν μερίδιο από τις εισπράξεις τους; Συμπεριλαμβάνοντας αυτές και παρόμοιες περιπτώσεις, ο αριθμός των σύγχρονων δούλων, ανεβαίνει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στα 200 εκατομμύρια τουλάχιστον!

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Φεβρουάριος 2006 #452

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:
Διάφορες εκθέσεις της Τόνιας Μάκρα
 12 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Μετρούνται σε εκατομμύρια. Ζουν σε άγνωστες γωνιές τής Αφρικής και της Ασίας ή σε φημισμένες μεγαλουπόλεις της Δύσης. Προσφέρουν κάθε είδους υπηρεσίες σε βάρβαρους αφέντες, σε «πολιτισμένους» αστούς, στον καθένα μας. Είναι η απόδειξη ότι η εποχη μας απέχει ακόμη πολύ από την πρόοδο και την ανθρωπιά, για τις οποίες τόσο αυτάρεσκα καυχιέται. Είναι οι σύγχρονοι δούλοι.
Διαβάστε περισσότερα >>
 22 ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Απονομή δικαιοσύνης υπό όρους Σκοπός τους είναι η απονομή του διεθνούς δικαίου σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες, συμβάσεις και συμφωνίες. Η ευθύνη όμως για τις πράξεις των χωρών προτού φτάσουν τα πράγματα στην απονομή της δικαιοσύνης βαρύνει το ίδιο τη διεθνή κοινότητα και τις πολιτικές ηγεσίες.
Διαβάστε περισσότερα >>
 32 ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Aπό τα τέλη του 18ου αι. ως το Συνέδριο της Βιέννης της Αρετής Τούντα-Φεργάδη
 44 ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΜΑΡΑΣΛΗΣ
του Κώστα Αυγητίδη
 46 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
Μέρος Α’ της Έμμης Πανούση
 54 Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Δ.Ε.Σ. ΑΘΗΝΩΝ
του Ιωάννη Παπαφλωράτου
 66 Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕΣ (1299 π.Χ.)
Ο Ραμσής Β’ συντρίβει τους Χετταίους του Ελευθέριου Ηλ. Κάντζιου
 74 ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Το νερό αφθονεί στη φύση, εφόσον καλύπτει περίπου τα 2/3 της γήινης σφαίρας. Δίχως αυτό η συντήρηση της ζωής είναι αδύνατη. Η ιστορία του νερού αρχίζει σχεδόν μαζί με την ιστορία του ανθρώπου.
Διαβάστε περισσότερα >>
 86 ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ
του Φίλιππου Φίλιππα
 96 Ο ΣΥΡΙΑΝΟΣ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΣΠΙΝΕΛΗΣ
της Στέλλας Κοκκίνη-Ρινκ
 106 ΕΠΙΣΤΟΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΩΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
του Κώστα Κοκκορόγιαννη
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112 Θέατρο και Ιστορία: Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ». 114 Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια: Το αρχαίο θέατρο και το ρωμαϊκό αμφιθέατρο των Συρακουσών. 118 Ανέκδοτα έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. 120 Το ιστορικό βιβλίο. 124 Διάλογος με τους αναγνώστες 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο. 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost