Περιοδικό Ιστορία
McMafia – Έγκλημα χωρίς σύνορα
Η τολμηρή έρευνα του Γκλένι που κράτησε τρία χρόνια, φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

54 ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΦΟΝ ΚΑΡΑΓΙΑΝ. Με την ακρίβεια του Τοσκανίνι και τη φαντασία 54 ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΦΟΝ ΚΑΡΑΓΙΑΝ. Με την ακρίβεια του Τοσκανίνι και τη φαντασία

Κατηγορήθηκε για πολλές από τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις του αλλά ταυτόχρονα αποθεώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους διευθυντές ορχήστρας του 20ού αιώνα. Πολλοί εντοπίζουν στις ηχογραφήσεις του ένα «φορτωμένο» ηχόχρωμα αλλά την ίδια στιγμή θεωρούν αναμφισβήτητο ότι διαμόρφωσε τον δικό του ιδιαίτερο ήχο στη σύγχρονη ορχήστρα. Του καταλόγισαν αυταρχικές συμπεριφορές έναντι των συνεργατών και των μουσικών του, ωστόσο του αναγνώριζαν και την κατανόηση που έδειχνε στα προβλήματά τους. Oι σχέσεις του με το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας είναι ένα ζήτημα το οποίο εξακολουθεί για κάποιους να έχει σκοτεινά σημεία, ενώ η εμφάνισή του έχει γίνει κινηματογραφικό «κλισέ». O λόγος για τον μοναδικό Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, τον Αυστριακό μαέστρο-θρύλο, τα 100 χρόνια από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται εφέτος.

Η οικογένεια του Κάραγιαν και οι σπουδές του

O ΚΑΡΑΓΙΑΝ γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1908 στο Σάλτσμπουργκ, τη γενέθλια πόλη του Μότσαρτ με την πλούσια μουσική ζωή. Η οικογένειά του είχε απώτατες ρίζες στον ελλαδικό χώρο. Συγκεκριμένα ο τρισπάππος του μαέστρου, ο Γεώργιος Ιωάννης Καραγιάννης, καταγόταν από την Κοζάνη, απ’ όπου έφυγε το 1767 πηγαίνοντας αρχικά στη Βιέννη και τελικά στη Σαξονία. Εκεί συνέβαλε στην ανάπτυξη της υφαντουργίας και το 1792 τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του με τίτλο ευγενείας. Έτσι η οικογένεια του αρχιμουσικού απέκτησε από τότε το πρόθεμα «φον» στο γερμανοποιημένο πλέον επώνυμό της, «Κάραγιαν».
Με το πέρασμα του χρόνου οι φον Κάραγιαν απέκτησαν μεγαλοαστικό προφίλ. Έτσι, ο πατέρας του μαέστρου ήταν γιατρός και η οικογένειά του ασχολείτο με τη μουσική, όπως άλλωστε κάθε οικογένεια αστών της εποχής. Από νεαρή ηλικία ο Κάραγιαν έδειξε ιδιαίτερη κλίση στη μουσική, σε βαθμό ώστε να αναδειχθεί σε παιδί-θαύμα, η φήμη του οποίου επισφραγίστηκε από την πρώτη πιανιστική συναυλία του σε ηλικία μόλις πέντε ετών. Το ιδιαίτερο ταλέντο του Κάραγιαν δεν πέρασε απαρατήρητο και έτσι σε ηλικία οκτώ ετών, και ενώ ήταν ακόμα μαθητής δημοτικού, βρέθηκε να σπουδάζει πιάνο στο περίφημο «Μοτσαρτέουμ» του Σάλτσμπουργκ. Στο τόσο σημαντικό μουσικό εκπαιδευτήριο, όπου παρέμεινε ως το 1926, ο Κάραγιαν παροτρύνθηκε να ασχοληθεί και με τη διεύθυνση ορχήστρας, η οποία τελικά τον κέρδισε. Συνέχισε τις σπουδές του στην εξίσου ονομαστή Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με τον μαέστρο Φραντζ Σαλκ (1863-1931), μαθητή του Μπρούκνερ και σημαντικό ερμηνευτή έργων του ύστερου γερμανικού ρομαντισμού. Παράλληλα ο νεαρός Κάραγιαν είχε την ευκαιρία να παρακολουθεί σε τακτική βάση τις παραστάσεις της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, αφού ο θείος του κατείχε τη θέση του τεχνικού διευθυντή των αυστριακών κρατικών θεάτρων. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι η συστηματική επαφή του Κάραγιαν με την όπερα συνέβαλε αποφασιστικά στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη μουσική και για την οργανωτική διεύθυνση μελοδραματικών παραστάσεων και οπερατικών οργανισμών.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Μάιος 2008 #479

 6 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ: ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
του Ελευθέριου Ηλ. Καντζίνου
 20 Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΙΩΣΗΦ ΜΠΕΝ ΜΑΤΘΙΑΣ Ή ΙΩΣΗΠΟΣ
Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ
Ιωσήφ Μπεν Ματθίας ή Ιώσηπος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ*
Διαβάστε περισσότερα >>
 26 ΚΑΘΟΛΙΚΕΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
του Φίλιππου Φιλίππου
 36 ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
του Φίλιππου Φίλιππα
 42 Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1940-1944)
Η βρετανική προπαγάνδα προς την Ελλάδα (1940-1944)

ΣΠΥΡΙΔΩΝ Γ. ΠΛΟΥΜΙΔΗΣ*

Διαβάστε περισσότερα >>
 54 ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΦΟΝ ΚΑΡΑΓΙΑΝ. Με την ακρίβεια του Τοσκανίνι και τη φαντασία 54 ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΦΟΝ ΚΑΡΑΓΙΑΝ. Με την ακρίβεια του Τοσκανίνι και τη φαντασία
ΧΕΡΜΠΕΡΤ φον ΚΑΡΑΓΙΑΝ
Με την ακρίβεια του Τοσκανίνι και τη φαντασία
του Φούρτβενγκλερ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΔΑΜΗΣ
Mουσικολόγος, διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Διαβάστε περισσότερα >>
 62 ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΕΟΝΤΙΟ
62 ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ  ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΕΟΝΤΙΟ
Διαβάστε περισσότερα >>
 68 ΣΑΡΑ ΜΠΕΡΝΑΡ: Ένα εκρηκτικό ταλέντο

του Pascal Marchetti-Leca

της Αννίτας Παναρέτου 


 77 ΠΑΛΑΙΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ που σε δύσκολα χρόνια έγραψαν ιστορία
του Μιχάλη  Κ. Τσώλη
 86 Ο ΤΖΟΥΛΙΟ ΚΑΪΜΗ ΚΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
του Βασίλη Πλάτανου
 94 Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΛΦΡΕΝΤ ΓΙΟΝΤΛ (1890-1946)
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
108 Βιβλία και Ιστορία ΔΙΟΝΥΣΗΣ  Μ. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ 116 Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ  ΜΑΚΡΑ
120 Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ  ΡΑΠΑΝΑΚΗ124 Ιστορία στο Διαδύκτιο ΠΑΥΛΟΣ  
ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ 128 Γιατί το λέμε έτσι; ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ  ΚΡΙΜΠΑΣ 129 Το ιστορικό Σταυρόλεξο
 ΠΑΥΛΟΣ  ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ

ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost