Περιοδικό Ιστορία
McMafia – Έγκλημα χωρίς σύνορα
Η τολμηρή έρευνα του Γκλένι που κράτησε τρία χρόνια, φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

78 Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ για τις γερμανικές επανορθώσεις (Νοέμβριος - Δεκέμβριος)

Ένα σχετικά άγνωστο γεγονός στο ευρύ αναγνωστικό κοινό είναι τα διαμειφθέντα κατά τη Συνδιάσκεψη για τον υπολογισμό των επανορθώσεων που όφειλε να καταβάλει η Γερμανία μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συνδιάσκεψη αυτή έλαβε χώρα στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 1945 και είχε τεράστια σημασία για οικονομικά καθημαγμένες χώρες όπως η Ελλάδα. Επίσης, η Συνδιάσκεψη αυτή σηματοδότησε την πλήρη οικονομική αποδιοργάνωση της Γερμανίας προς όφελος κυρίως των Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσεως (Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγ. Βρεταννία), οι οποίες και έλαβαν τη μερίδα του λέοντος από τις επανορθώσεις.    

ΤΗΝ 7η Μαΐου 1945, ο στρατηγός Άλφρεντ Γιοντλ, αρχηγός του γραφείου επιχειρήσεων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, υπέγραψε την άνευ όρων παράδοση της χώρας του στο αρχηγείο του Αμερικανού στρατηγού Ντουάϊτ Αϊζενχάουερ, στη Ρενς της Γαλλίας. Δύο ημέρες αργότερα (την 9η Μαΐου), ο στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ υπέγραψε το πρωτόκολλο παραδόσεως των γερμανικών στρατευμάτων στους Σοβιετικούς στο αρχηγείο των τελευταίων στο Κάρλχορστ του Βερολίνου. Την 2α Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, παρεδόθη και η Ιαπωνία1, ενώ ο τρίτος εταίρος του Άξονα, η Ιταλία, είχε συνθηκολογήσει ήδη από την 8η Σεπτεμβρίου 19432. Η λήξη του πολέμου βρήκε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε κακή οικονομική κατάσταση. Οι κυβερνήσεις τους απέδιδαν όλα τα δεινά στην ξενική κατοχή και περίμεναν να αποζημιωθούν από τις ηττημένες δυνάμεις του Άξονα προκειμένου να ορθοποδήσουν.
Η Ελλάδα απελευθερώθηκε σταδιακά έως τα τέλη του φθινοπώρου του 19443. Δυστυχώς, η οικονομία της χώρας ήταν πλήρως αποδιοργανωμένη, καθώς τα ταμεία ήταν άδεια, τα κρατικά έσοδα ασήμαντα και το υποτιμημένο χαρτονόμισμα έτεινε να εκλείψει. Η εμπορική ναυτιλία είχε υποστεί βαρύ πλήγμα, η βιομηχανική παραγωγή είχε πέσει σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα και οι υποδομές του κράτους είχαν πληγεί σοβαρά. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η χώρα είχε υποστεί μία πολύ σκληρή τριπλή ξενική κατοχή και σε πολλές περιοχές (π.χ. στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) οι διοικητικοί μηχανισμοί είχαν πλήρως εξαρθρωθεί. Επιπλέον, η ελληνική ύπαιθρος ήταν καθημαγμένη. Αυτό δεν οφειλόταν μόνο στη δράση των κατακτητών αλλά και σε ορισμένες αντιστασιακές οργανώσεις, οι οποίες είχαν προβεί σε βιαιότητες και   λεηλασίες εις βάρος αντιφρονούντων. Συν τοις άλλοις, είχαν αναπτυχθεί παράλληλοι διοικητικοί μηχανισμοί των ανταρτών, οι οποίοι δρούσαν ανταγωνιστικά με το επίσημο (κατοχικό) κράτος σε πολλές περιοχές της χώρας. Το επιστέγασμα του χάους ήταν το κίνημα του Δεκεμβρίου, το οποίο ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η διαπάλη για την εξουσία διέλυσε τον κρατικό ιστό και οι ασύλληπτες ωμότητες (τις οποίες διέπραξαν διάφοροι παρακρατικοί και ορισμένα μέλη της Ο.Π.Λ.Α.4) κλόνισαν την κοινωνική αλληλεγγύη. Το κίνημα έληξε με την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας, την 12η Φεβρουαρίου 1945. Πολλοί υπέθεσαν ότι η χώρα εισερχόταν σε φάση πολιτικής ομαλότητος. Εντούτοις, διάφορες πράξεις αντεκδικήσεως άρχισαν να πραγματοποιούνται κυρίως στην ύπαιθρο από άτομα τα οποία είχαν υποφέρει από την πολιτική δράση ορισμένων κατ’ όνομα αντιστασιακών. Σταδιακά, εγκατεστάθη ένα κλίμα φόβου και διώξεων στη χώρα, το οποίο η αριστερά ονόμασε «λευκή τρομοκρατία» (βλ. δράση της ομάδος Μαγγανά στην Πελοπόννησο). Σύντομα, ξέσπασαν υποκινούμενες απεργίες τις οποίες προσπάθησε να αντιμετωπίσει δυναμικά η κυβέρνηση του ναυάρχου Πέτρου Βούλγαρη (ο οποίος είχε αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία τον Νικόλαο Πλαστήρα, τον Απρίλιο του έτους εκείνου). Οι αρχικές επιτυχίες της κυβερνήσεως δεν έλυσαν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Αντιθέτως, η κυβέρνηση άρχισε να φυλλορροεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου καθώς διάφοροι υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Τελικώς, παραιτήθηκε και ο ίδιος ο Βούλγαρης την 9η Οκτωβρίου. Τα ηνία της χώρας ανέλαβε προσωρινά ο Αντιβασιλεύς Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, ο οποίος (ύστερα από πολλές ταλαντεύσεις) ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, την 1η  Νοεμβρίου. Αυτός παρέμεινε στην αρχή επί είκοσι μία μόλις ημέρες.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Μάρτιος 2008 #477

 6 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Διάφορες εκθέσεις
της  Τόνιας Μάκρα
 10 ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Μικρά ιστορικά αλιεύματα από τον Ωκεανό του Διαδικτύου
του Παύλου Μεθενίτη
 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 1821 12 ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ

Η ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ
«Φροσύνη μ’ σε κλαίν’ όλα
τα Γιάννενα...»    

Η πρώτη από τις ανεκδοτολογικού τύπου διηγήσεις είναι το πνίξιμο, που περιλαμβάνει την αυθαίρετη δολοφονία εκ μέρους του Αλή μιας μεγάλης ομάδας νεαρών Ελληνίδων γυναικών από την πόλη των Ιωαννίνων. Το συγκεκριμένο γεγονός συμπεριλαμβάνεται ουσιαστικά σε κάθε ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αφήγηση ή βιογραφία και σε κάθε ιστορία που συμπτωματικά σχετίζεται με τη μορφή του πασά των Ιωαννίνων.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 1821 16 Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΑΙΩΝ στον Αγώνα του 1821
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΑΙΩΝ
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821

Oι Μαυρομιχαλαίοι, γνήσιοι Μανιάτες, πρόσφεραν δίχως άλλο σημαντικότατες υπηρεσίες στον Αγώνα του 1821. Πολλοί από την οικογένεια έδωσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης τότε Ελλάδας. Αρχηγός και ψυχή της υπήρξε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Ωστόσο το μελανό σημείο που έριξε ανάθεμα στην οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων σίγουρα είναι ο ρόλος της στη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.  

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
Φιλόλογος
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 1821 20 ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΤΕΜΝΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο αδούλωτος κουρσοκαπετάνιος
ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ '21  
Αργύρης Στεμνιτσιώτης
 
Ο ΑΔΟΥΛΩΤΟΣ ΚΟΥΡΣΑΡΟΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Ι.  ΚΩΣΤΑΡΑΣ
 Πλοίαρχου Ε.Ν.
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 1821 26 ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ: Η μονή μνημείο
Αγία Λαύρα

Γράφει η
ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΗ-ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ
Διαβάστε περισσότερα >>
 34 ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΡΙΜΠΕΝΤΡΟΠ - ΜΟΛΟΤΩΦ
Το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ
(23 Αυγούστου 1939)

Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ
δικηγόρος-διεθνολόγος
Διαβάστε περισσότερα >>
 46 Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ κοινοβουλευτικός συντάκτης
στον Βλάση Γαβριηλίδη
 54 ΟΙ ΜΕΤΑΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ στην Ελλάδα ως την άφιξη του Όθωνα
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου        του Παντελή Αθανασιάδη
 70 ΒΥΖΑΝΤΙΟ - ΔΥΣΗ: Θρησκευτικός ανταγωνισμός με πολιτικές προεκτάσεις
της Αικατερίνης Κοφφινά
 78 Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ για τις γερμανικές επανορθώσεις (Νοέμβριος - Δεκέμβριος)
Η Συνδιάσκεψη
των Παρισίων για τις Γερμανικές επανορθώσεις (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1945)

Γράφει ο
 ΙΩΑΝΝΗΣ  Σ. ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΣ                                                                              Διεθνολόγος-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου
Αθηνών
Διαβάστε περισσότερα >>
 92 ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΑΪΡΗ & ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΟΥΤΖΑΝ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟΥ
της Αννίτας Παναρέτου
 99 ΠΩΛ ΝΙΟΥΜΑΝ
του Φίλιππου Φίλιππα
 104 ΚΑΛΑΣΝΙΚΩΦ: Διαδεδομένο σε όλη την Υφήλιο
Καλάσνικωφ

Γράφει ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥΦΕΞΗΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 108 ΝΑΡΚΕΣ: Η ιστορία του πιό ύπουλου όπλου
του Παναγιώτη Βενάρδου
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112  Θέατρο και Ιστορία: «Μιά τρελή μέρα », «Bossa Nova», «Το καταραμένο φίδι». 116  Βιβλία και Ιστορία. 124 Διάλογος με τους αναγνώστες.  128  Γιατί το λέμε έτσι; 129  Το ιστορικό Σταυρόλεξο.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost