Περιοδικό Ιστορία
Κι όμως, όμορφα… Ένα βιβλίο για την τζαζ
Κι όμως, όμορφα... Ένας μάλλον ιδιόρρυθμος τίτλος για ένα βιβλίο που υπερβαίνει τις συνήθεις ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

71 Ρεϊγκανισμός

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΙΑΣ Φιλελευθερισμός και συντηρητισμός ΣΤΙΣ ΗΠΑ φιλελεύθεροι θεωρούνται όσοι, πιστοί στις πολιτικές παραδόσεις του Δημοκρατικού προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ (1933-1945), επηρεάζονται από τον κεϋνσιανισμό και αποδέχονται τον ενεργό ρόλο του κράτους στη ρύθμιση της οικονομίας και στα κοινωνικά ζητήματα. Παλαιότερα ως φιλελεύθεροι αυτοπροσδιορίζονταν και αντίπαλοι του Ρούσβελτ, όπως ο Ρεπουμπλικανός Χέρμπερτ Χούβερ, που διεκήρυσσαν την πίστη τους στον κλασικό φιλελευθερισμό και υποστήριζαν την ελαχιστοποίηση του οικονομικού και κοινωνικού ρόλου του κράτους. Τελικά η κοινή γνώμη αφομοίωσε τη λογική του Ρούσβελτ, και έτσι φιλελεύθεροι επικράτησε να λέγονται οι κεϋνσιανιστές, ενώ οι θιασώτες του laissez-faire αποδέχθηκαν για τον εαυτό τους τον όρο συντηρητικοί. Από τη δεκαετία του 1950 και μετά εμφανίζονται στο πλαίσιο του συντηρητισμού δύο διακριτές τάσεις. Οι libertarians, οπαδοί της ελευθερίας τής βουλήσεως επεδίωκαν από τη μια μεριά την αποδυνάμωση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, μέσω του περιορισμού και της αποκέντρωσης των λειτουργιών της, και από την άλλη την ενίσχυση της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Τις απόψεις αυτές προωθούσε το περιοδικό The Freeman (Ελεύθερος Άνθρωπος) και νεοκλασικοί οικονομολόγοι, όπως ο Μίλτον Φρήντμαν, ο οποίος ζητούσε ιδιωτικοποιήσεις των πάντων, ακόμη και των εθνικών δρυμών, κατάργηση του βασικού μισθού, της προοδευτικής φορολογίας εισοδήματος και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Ιανουάριος 2006 #451

 56 ΑΒΗΣΣΥΝΙΑ (1934-1936):
ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΠΕΝΙΤΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΑΒΗΣΣΥΝΙΑ (1934-1936)
Διαβάστε περισσότερα >>
 12 ΝΑΟΥΣΑ Το (άλλοτε) «Μάντσεστερ
Σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, από τα μέσα τού 19ου αιώνα ως τον Μεσοπόλεμο, προσδιοριζόταν επί Τουρκοκρατίας και ως «ελευθέρα μητρόπολις των χριστιανών τής εντεύθεν τού Αξιού Μακεδονίας».
Διαβάστε περισσότερα >>
 38 Οστρακισμός
Οστρακισμός. Μέτρο προστασίας της Δημοκρατίας ή φαλκίδευση της προσωπικότητας;
Διαβάστε περισσότερα >>
 71 Ρεϊγκανισμός
Ρεϊγκανισμός: προέλευση και πολιτική O Ρόναλντ Ρέιγκαν, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, σημάδεψε την πολιτική ζωή της χώρας του, και όχι μόνο. Για να κατανοήσουμε τη σημασία της «συντηρητικής επανάστασης» της οποίας ηγήθηκε, θα πρέπει να γνωρίσουμε τις καταβολές της σκέψης του και της πολιτικής που εφάρμοσε. Με άλλα λόγια να κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του αμερικανικού συντηρητισμού. Έτσι η πολιτική του Ρέιγκαν, την οποία θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε στη συνέχεια, θα μπει στο σωστό ιστορικό πλαίσιο και θα φανεί αν ήταν πράγματι αυτός «ο γενναίος και ανοιχτομάτης καουμπόης που ένα σκοτεινό βράδυ μπήκε στο σαλούν και σκότωσε τον κακό ληστή».
Διαβάστε περισσότερα >>
 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Έκθεση «Τιτανικού»,
Εκθέσεις ζωγραφικής της Τόνιας Μάκρα
 20 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ: 1900-1936
του Δημήτριου Πανταβού
 28 Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ
της Αρετής Τούντα-Φεργάδη
 45 ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ: Τα νεανικά χρόνια
Επιμέλεια: Γιώργος Ραμιώτης - Μιχάλης Μπολώσης
 84 Η ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ «ΧΑΜΙΔΙΕ» ΚΑΤΑ ΤΟΝ Α’ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
του Ηλία Περισσάκη
 98 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΙΗΒΙΝΤ ΙΡΒΙΝΓΚ
του Κώστα Κοκκορόγιαννη
 102 ΤΑ «ΜΥΣΤΗΡΙΑ» ΤΟΥ ΘΙΒΕΤ
του Φίλιππου Φίλιππα
 106 Η ΠΡΩΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ
του Θωμά Ζαχαρή
 111 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ:
Ένας πρωτοπόρος ιστοριογράφος του Φίλιππου Φιλίππου
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
116 Θέατρο και Ιστορία: Λουίτζι Πιραντέλο «Η ηδονή της τιμιότητας».118 Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια: Ωρωπός, η αρχαιότερη Γραία. 122 Το ιστορικό βιβλίο. 124 Διάλογος με τους αναγνώστες 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο. 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost