Περιοδικό Ιστορία
ΠΑΡΙΣΙ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Από τους Παρίσιους, τους πρώτους κατοίκους της πόλης που φοβούνταν μήπως «τους πέσει ο ουρανός στο..
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

38 Οστρακισμός

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΛΑΣΚΑΡΗΣ Δρ Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου I-Panthéon-Sorbonne Στην Αθήνα, την επαύριο της πτώσης της τυραννίδας των Πεισιστρατιδών, η νομοθεσία του Κλεισθένη (508/507 π.Χ.) προέβλεψε μέτρο κατά το οποίο ο δήμος είχε δικαίωμα να εξορίσει τον πολιτικό αρχηγό τον οποίο υποπτευόταν ότι μπορούσε να συνεργήσει στην κατάλυση της δημοκρατίας και στην επιβολή τυραννίδας. Γρήγορα όμως κατέστη φανερό ότι αυτό το μέτρο εμπόδιζε τις άξιες προσωπικότητες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα και ευνόησε καταστάσεις που οδήγησαν στην αυτοκατάργησή του. ΚΑΤΑ τον Ησύχιο, η λέξη οστρακισμός δήλωνε ότι αυτοί που επιβουλεύονταν τον δήμο εξοστρακίζονταν και καταδικάζονταν. Ο τρόπος της καταδίκης ήταν η αναγραφή του ονόματος του υποψηφίου για εξορία πάνω σε θραύσμα αγγείου (όστρακον) «οι κακονούστατοι τω δήμω εξωστρακίζοντο, και κατεδικάζοντο, οστράκοις εγραφόντων το όνομα του φευξομένου». Η οστρακοφορία Ο Αριστοτέλης (Αθηναίων Πολιτεία 43, 5) αναφέρει ότι κάθε χρόνο κατά την έκτη πρυτανεία η Εκκλησία του Δήμου αποφάσιζε διά χειροτονίας (επιχειροτονίας) για το αν θα γινόταν οστρακοφορία. Και σε οριζόμενη ημερομηνία ακολουθούσε η πραγματοποίησή της. Κάθε πρυτανεία κυβερνούσε για το 1/10 του έτους, για 35 ή 36 ημέρες. Ο Φιλόχορος (Fr.H.Gr. I, 396, fr 79b) συμπληρώνει ότι, όταν οριζόταν ο χρόνος της οστρακοφορίας, έφραζαν με σανίδες (σανίσιν) την αγορά και άφηναν δέκα εισόδους από όπου εισέρχονταν κατά φυλές (μία είσοδος για καθεμία από τις δέκα φυλές) οι ψηφοφόροι και άφηναν τα όστρακα με την επιγραφή. Στη διαδικασία επιστατούσαν οι εννέα άρχοντες και η Βουλή. Αφού μετρούσαν τα όστρακα και τα έβρισκαν όχι λιγότερα από 6.000 (και μη ελάττω εξακισχιλίων), αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους έπρεπε να τιμωρηθεί και αφού τακτοποιήσει τις υποθέσεις του να αναχωρήσει από την πόλη μέσα σε δέκα ημέρες και για δέκα χρόνια, τα οποία αργότερα έγιναν πέντε, και να μην απομακρυνθεί πέρα από το ακρωτήριο της Εύ

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Ιανουάριος 2006 #451

 56 ΑΒΗΣΣΥΝΙΑ (1934-1936):
ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΠΕΝΙΤΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΑΒΗΣΣΥΝΙΑ (1934-1936)
Διαβάστε περισσότερα >>
 12 ΝΑΟΥΣΑ Το (άλλοτε) «Μάντσεστερ
Σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, από τα μέσα τού 19ου αιώνα ως τον Μεσοπόλεμο, προσδιοριζόταν επί Τουρκοκρατίας και ως «ελευθέρα μητρόπολις των χριστιανών τής εντεύθεν τού Αξιού Μακεδονίας».
Διαβάστε περισσότερα >>
 38 Οστρακισμός
Οστρακισμός. Μέτρο προστασίας της Δημοκρατίας ή φαλκίδευση της προσωπικότητας;
Διαβάστε περισσότερα >>
 71 Ρεϊγκανισμός
Ρεϊγκανισμός: προέλευση και πολιτική O Ρόναλντ Ρέιγκαν, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, σημάδεψε την πολιτική ζωή της χώρας του, και όχι μόνο. Για να κατανοήσουμε τη σημασία της «συντηρητικής επανάστασης» της οποίας ηγήθηκε, θα πρέπει να γνωρίσουμε τις καταβολές της σκέψης του και της πολιτικής που εφάρμοσε. Με άλλα λόγια να κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του αμερικανικού συντηρητισμού. Έτσι η πολιτική του Ρέιγκαν, την οποία θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε στη συνέχεια, θα μπει στο σωστό ιστορικό πλαίσιο και θα φανεί αν ήταν πράγματι αυτός «ο γενναίος και ανοιχτομάτης καουμπόης που ένα σκοτεινό βράδυ μπήκε στο σαλούν και σκότωσε τον κακό ληστή».
Διαβάστε περισσότερα >>
 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Έκθεση «Τιτανικού»,
Εκθέσεις ζωγραφικής της Τόνιας Μάκρα
 20 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ: 1900-1936
του Δημήτριου Πανταβού
 28 Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ
της Αρετής Τούντα-Φεργάδη
 45 ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ: Τα νεανικά χρόνια
Επιμέλεια: Γιώργος Ραμιώτης - Μιχάλης Μπολώσης
 84 Η ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ «ΧΑΜΙΔΙΕ» ΚΑΤΑ ΤΟΝ Α’ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
του Ηλία Περισσάκη
 98 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΙΗΒΙΝΤ ΙΡΒΙΝΓΚ
του Κώστα Κοκκορόγιαννη
 102 ΤΑ «ΜΥΣΤΗΡΙΑ» ΤΟΥ ΘΙΒΕΤ
του Φίλιππου Φίλιππα
 106 Η ΠΡΩΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ
του Θωμά Ζαχαρή
 111 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ:
Ένας πρωτοπόρος ιστοριογράφος του Φίλιππου Φιλίππου
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
116 Θέατρο και Ιστορία: Λουίτζι Πιραντέλο «Η ηδονή της τιμιότητας».118 Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια: Ωρωπός, η αρχαιότερη Γραία. 122 Το ιστορικό βιβλίο. 124 Διάλογος με τους αναγνώστες 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο. 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost