Περιοδικό Ιστορία
Κι όμως, όμορφα… Ένα βιβλίο για την τζαζ
Κι όμως, όμορφα... Ένας μάλλον ιδιόρρυθμος τίτλος για ένα βιβλίο που υπερβαίνει τις συνήθεις ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

12 ΝΑΟΥΣΑ Το (άλλοτε) «Μάντσεστερ

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΝΑΡΔΟΣ ΟΙ χαρακτηρισμοί «Μάντσεστερ των Βαλκανίων» και «ελευθέρα μητρόπολις των χριστιανών τής εντεύθεν του Αξιού Μακεδονίας», δεν είχαν δοθεί, έστω και με αρκετή δόση υπερβολής, τυχαία στη Νάουσα. Από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τον Μεσοπόλεμο υπήρχαν σ’ αυτή την πόλη του νομού Ημαθίας, που σήμερα μαστίζεται από την ανεργία, πολυάριθμα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και μεταξουργίας των οποίων τα προϊόντα ήταν ξακουστά διεθνώς. Εκείνα τα χρόνια το νερό αποτελούσε βασική κινητήρια δύναμη και ήταν πάμφθηνη, το ίδιο άλλωστε ίσχυε και για τα εργατικά χέρια... Όλη η ευρύτερη περιοχή κατοικείται συνεχώς από την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους. Τα εύφορα εδάφη και η αφθονία των νερών ευνόησαν τη δημιουργία οικισμών και πόλεων, όπως οι μακεδονικές Αιγές, Μίεζα και Κίτιο. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας η Νάουσα τελούσε υπό την υψηλή «προστασία» της Βαλιδέ Σουλτάνας (μητέρας του σουλτάνου) και ως τα τέλη του 18ου αιώνα η ζωή ήταν ειρηνική και οι κάτοικοι ασχολούνταν παραδοσιακά κυρίως με την αμπελουργία. Από τότε φημίζονταν τα κρασιά τής περιοχής. «Κρασί σαν της Νιάουστας το φέρουν’ς το μανδήλι». Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρχαν ήδη σαράντα μικρές βιοτεχνίες (υφαντικής, οπλοποιίας, μαχαιροποιίας, ξυλογλυπτικής, βαφικής) που τα προϊόντα τους εξάγονταν στην Οδησσό, στη Μόσχα, στη Βιέννη, στην Πέστη και στη Λειψία. Στις αρχές του 19ου αιώνα την πόλη κατέλαβε ο Αλή Πασάς και η κυριαρχία του διήρκεσε ως το 1812, όμως η ολοκληρωτική καταστροφή ήρθε λίγα χρόνια αργότερα. Η συμμετοχή των Ναουσαίων στην Επανάσταση του 1821 προκάλεσε την οργή του σουλτάνου ο οποίος κυριολεκτικά ξεθεμελίωσε την πόλη. Το χρονικό της καταστροφής περιγράφει σε επιστολή στον γιο του ο αγωνιστής του ’21 και ιστορικός της Επανάστασης Νικόλαος Κοσομούλης (1795-1872).

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Ιανουάριος 2006 #451

 56 ΑΒΗΣΣΥΝΙΑ (1934-1936):
ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΠΕΝΙΤΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΑΒΗΣΣΥΝΙΑ (1934-1936)
Διαβάστε περισσότερα >>
 12 ΝΑΟΥΣΑ Το (άλλοτε) «Μάντσεστερ
Σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, από τα μέσα τού 19ου αιώνα ως τον Μεσοπόλεμο, προσδιοριζόταν επί Τουρκοκρατίας και ως «ελευθέρα μητρόπολις των χριστιανών τής εντεύθεν τού Αξιού Μακεδονίας».
Διαβάστε περισσότερα >>
 38 Οστρακισμός
Οστρακισμός. Μέτρο προστασίας της Δημοκρατίας ή φαλκίδευση της προσωπικότητας;
Διαβάστε περισσότερα >>
 71 Ρεϊγκανισμός
Ρεϊγκανισμός: προέλευση και πολιτική O Ρόναλντ Ρέιγκαν, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, σημάδεψε την πολιτική ζωή της χώρας του, και όχι μόνο. Για να κατανοήσουμε τη σημασία της «συντηρητικής επανάστασης» της οποίας ηγήθηκε, θα πρέπει να γνωρίσουμε τις καταβολές της σκέψης του και της πολιτικής που εφάρμοσε. Με άλλα λόγια να κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του αμερικανικού συντηρητισμού. Έτσι η πολιτική του Ρέιγκαν, την οποία θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε στη συνέχεια, θα μπει στο σωστό ιστορικό πλαίσιο και θα φανεί αν ήταν πράγματι αυτός «ο γενναίος και ανοιχτομάτης καουμπόης που ένα σκοτεινό βράδυ μπήκε στο σαλούν και σκότωσε τον κακό ληστή».
Διαβάστε περισσότερα >>
 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Έκθεση «Τιτανικού»,
Εκθέσεις ζωγραφικής της Τόνιας Μάκρα
 20 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ: 1900-1936
του Δημήτριου Πανταβού
 28 Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ
της Αρετής Τούντα-Φεργάδη
 45 ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡ: Τα νεανικά χρόνια
Επιμέλεια: Γιώργος Ραμιώτης - Μιχάλης Μπολώσης
 84 Η ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ «ΧΑΜΙΔΙΕ» ΚΑΤΑ ΤΟΝ Α’ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
του Ηλία Περισσάκη
 98 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΙΗΒΙΝΤ ΙΡΒΙΝΓΚ
του Κώστα Κοκκορόγιαννη
 102 ΤΑ «ΜΥΣΤΗΡΙΑ» ΤΟΥ ΘΙΒΕΤ
του Φίλιππου Φίλιππα
 106 Η ΠΡΩΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ
του Θωμά Ζαχαρή
 111 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ:
Ένας πρωτοπόρος ιστοριογράφος του Φίλιππου Φιλίππου
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
116 Θέατρο και Ιστορία: Λουίτζι Πιραντέλο «Η ηδονή της τιμιότητας».118 Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια: Ωρωπός, η αρχαιότερη Γραία. 122 Το ιστορικό βιβλίο. 124 Διάλογος με τους αναγνώστες 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο. 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost