Περιοδικό Ιστορία
Η ΧΑΜΕΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΠΡΑΟΥΝ
Η όμορφη και συνεσταλμένη Εύα Μπράουν γνώρισε τον Χίτλερ στα δεκαεφτά της και τον ερωτεύτηκε αμέσως.
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

48 ΒΕΡΟΛΙΝΟ, η «Αθήνα του Σπρέε»

Το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα της Γερμανίας. Πρόκειται για μία από τις νεώτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η πολυκύμαντη ιστορία της οποίας θα εκτεθεί συνοπτικά στο παρόν άρθρο.

Η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του Βερολίνου, που ξεκίνησε από παρόχθιος οικισμός του ποταμού Σπρέε (στα χρόνια του Μεσαίωνα) για να μετατραπεί σε πρωτεύουσα μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας (στα τέλη του 19ου αιώνα), θα παρουσιαστεί κυρίως από αρχιτεκτονικής πλευράς.

Η έκθεση των γεγονότων θα τερματιστεί το 1945, όταν η «Αθήνα του Σπρέε», όπως την αποκαλούσαν, είχε σωριαστεί σε ερείπια από τους ανελέητους βομβαρδισμούς των Συμμάχων.

Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΣ Διεθνολόγος-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ όπου βρίσκεται σήμερα το Βερολίνο παρέμεινε ακατοίκητη επί μακρόν, καλυπτόμενη από παγετώνες. Αυτοί εκτείνονταν σε όλη τη βόρεια γερμανική πεδιάδα και τέμνονταν από διάφορα ποτάμια, ενώ τριγύρω απλώνονταν πυκνά δάση. Τα πρώτα ανθρώπινα ίχνη στην περιοχή χρονολογούνται γύρω στο 50.000 π.Χ.. Εντούτοις, τα πρώτα ίχνη οργανωμένου οικισμού εμφανίζονται μετά την έξοδο των Γότθων, των Βανδάλων και άλλων γερμανικών φυλών από τις πατρογονικές εστίες τους στη Βόρεια Ευρώπη. Τότε, διάφορες πληθυσμιακές ομάδες (προερχόμενες από τα όρη Χαρτς και τη Φραγκονία) συγκεντρώθηκαν στην περιοχή που ορίζεται από τους ποταμούς Έλβα και Ρήνο. Τα εδάφη αυτά συμπεριελήφθησαν εντός των ορίων της αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου, ο εγγονός του οποίου, Λουδοβίκος, θεωρείται ως ο πρώτος μονάρχης της Γερμανίας. Το 870, υπεγράφη η Συνθήκη του Μέερζεν, η οποία όριζε τα σύνορα του νεοσύστατου γερμανικού «κράτους». Σε αυτό, περιλαμβάνονταν όχι μόνο η προαναφερθείσα περιοχή μεταξύ των ποταμών Έλβα και Ρήνου αλλά και ένα τμήμα της Λωρραίνης καθώς και οι επισκοπές των πόλεων Μάιντς (Μαγεντίας), Σπάγιερ και Βορμς. Σύντομα, όμως, το «κράτος» αυτό άρχισε να αποσυντίθεται και η εξουσία πέρασε στα χέρια διαφόρων ισχυρών τοπικών ηγεμόνων. Η ισχύς των τελευταίων διατηρήθηκε επί αρκετές δεκαετίες έως ότου τα ηνία ανέλαβε ο Όθων Α’. Αυτός επέβαλε τον Χριστιανισμό στους υπηκόους του, όρισε το Άαχεν ως πρωτεύουσα του βασιλείου του και στέφθηκε αυτοκράτορας στη Ρώμη από τον ίδιο τον πάπα Ιωάννη ΙΒ’, τον Φεβρουάριο του 962. Μάλιστα, ο γιος του, ονόματι Όθων Β’, νυμφεύθηκε τη Βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοφανώ, κόρη του αυτοκράτορα Ρωμανού Β’. Τους επιτυχημένους αυτούς ηγεμόνες διαδέχθηκαν άλλοι, μειωμένου κύρους, οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στην παρακμή έως τα μέσα του 12ου αιώνα. Τότε, ανήλθε στον θρόνο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους1 ο Φρειδερίκος Α’, του οίκου των Χοχενστάουφεν (1123-1190), ο επονομαζόμενος Bαρβαρόσσα. Στα χρόνια του ηγεμόνα εκείνου χρονολογείται η ίδρυση του Βερολίνου.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Μάϊος 2007 #467

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Διάφορες εκθέσεις
της Τόνιας  Μάκρα
 12 ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Μικρά ιστορικά αλιεύματα από τον ωκεανό του Διαδικτύου
του Παύλου Μεθενίτη
 16 ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ και το τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου
του Ελευθέριου Ηλ. Καντζίνου
 30 Η ΑΛΧΗΜΕΙΑ και τα μεγάλα ανθρώπινα αγαθά
της Μαρίας Ανεμοδουρά
 40 Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ και οι γυναίκες του
Τα εγχειρίδια ιστορίας, τα επίσημα βιβλία, καθώς και
τα σχετικά άρθρα στον Τύπο, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, μας διαβεβαιώνουν ότι ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, είχε παντρευτεί δύο φορές, έμεινε χήρος λόγω
του πρόωρου θανάτου και των δύο συζύγων του
και πέθανε χωρίς παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα >>
 48 ΒΕΡΟΛΙΝΟ, η «Αθήνα του Σπρέε»
Το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα της Γερμανίας. Πρόκειται για μία από τις νεώτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η πολυκύμαντη ιστορία της οποίας θα εκτεθεί συνοπτικά στο παρόν άρθρο.
Διαβάστε περισσότερα >>
 76 ΛΗΜΝΟΣ: οδοιπορικό στον μύθο, στην ιστορία και στην αρχαιολογία της
της Δέσποινας Ι. Δούκα  Μέρος Β’
 90 ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ ο κορυφαίος των Διδασκάλων του Γένους
υ Φίλιππου Φίλιππα
 96 ΣΑΝΤΡΟ ΜΠΟΤΙΤΣΕΛΙ ο λησμονημένος ζωγράφος
O Σάντρο Μποτιτσέλι υπήρξε ένας από
τους μεγαλύτερους ζωγράφους της Αναγέννησης.
Διαβάστε περισσότερα >>
 106 ΜΟΝΜΑΡΤΡΗ
της Ανδρονίκης Λιακοπούλου
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112  Θέατρο και Ιστορία: Σοφοκλή «Τραχίνιες».  
114  Η Μικρή Ιστορία από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. 116  Βιβλία και Ιστορία.  122  Διάλογος με τους αναγνώστες. 126  Γιατί το λέμε έτσι; 127  Το ιστορικό Σταυρόλεξο.  128  Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost