Περιοδικό Ιστορία
Κι όμως, όμορφα… Ένα βιβλίο για την τζαζ
Κι όμως, όμορφα... Ένας μάλλον ιδιόρρυθμος τίτλος για ένα βιβλίο που υπερβαίνει τις συνήθεις ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

54 ΝΑϊΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ: Μύθος και πραγματικότητα

ΕΝΑ από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας της Ευρώπης είναι ο αφανισμός του Τάγματος των Ναϊτών. To 1314, μετά από επτά χρόνια φυλακίσεων και βασανιστηρίων, ο τελευταίος μέγας μάγιστρος των Ναϊτών, Ζακ ντε Μολαί, άφησε εν μέσω αποδοκιμασιών την τελευταία του πνοή στην πυρά, μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Είχε παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της βλασφημίας και της σοδομίας και καταδικάστηκε σε θάνατο στην πυρά. Αν δεν είχε ανακαλέσει την ομολογία του, η οποία αποσπάστηκε με τη βία, θα είχε γλιτώσει τον θάνατο. Λίγο πριν πεθάνει καταράστηκε τον πάπα και τον βασιλιά της Γαλλίας, οι οποίοι είχαν ενεργήσει με αδίστακτο τρόπο κατά του Τάγματος. Λίγους μήνες αργότερα η κατάρα έπιασε, καθώς και οι δύο αντίπαλοί του πέθαναν ξαφνικά. Τι είχε όμως συμβεί και οι Ναΐτες, που κάποτε απολάμβαναν της αμέριστης εκτίμησης του αυτοκράτορα, του πάπα και ολόκληρης της χριστιανοσύνης, εκδιώχθηκαν και εξοντώθηκαν με τόσο ακραίο τρόπο;

Αινιγματικά μυστικά
Στο έπος του Γκράαλ οι Ναΐτες απετέλεσαν το πρότυπο για τους ιππότες του και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώτος συγγραφέας της ιστορίας του Γκράαλ (περ. 1180), ο Κρετιέν ντε Τρουά προερχόταν από ένα ισχυρό κέντρο των Ναϊτών. Είναι περίεργο ότι στο πιστοποιητικό δωρεάς της περιοχής Σέρα στην Πορτογαλία, η οποία φέρει την υπογραφή του βασιλιά Αλφόνσου, υπάρχει ένα  κρυπτογράφημα που μπορεί να διαβαστεί και ως «Πορτογαλία» (Portugal), αλλά και ως «Por tuo gral» (= για το δικό σου Γκράαλ) – δεκάδες χρόνια πριν γραφεί το πρώτο έπος του Γκράαλ. Εκτός αυτού, είναι περίεργο γιατί οι Ναΐτες διατηρούσαν την έδρα του Tάγματός τους στους Αγίους Τόπους, στην Ιερουσαλήμ, όπου κάποτε υπήρχε ο Ναός του Σολoμώντος. Εκεί έκαναν ανασκαφές για να ανακαλύψουν κάποιο θησαυρό. Έψαχναν για τη μυστηριώδη Κιβωτό της Διαθήκης όπου φυλάσσονταν οι Δέκα Εντολές που είχε παραλάβει ο Μωυσής και η τύχη της αγνοείτο μετά την Έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο. Κάποιες αναφορές φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι οι Ναΐτες βρήκαν αυτό που αναζητούσαν και μετέφεραν την Κιβωτό στη Γαλλία.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Απρίλιος 2007 #466

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Διάφορες εκθέσεις
της Τόνιας Μάκρα
 12 ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Μικρά ιστορικά αλιεύματα από τον ωκεανό του Διαδικτύου
του Παύλου Μεθενίτη
 16 ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ: Η ζωή ενός θρύλου
Στοιχεία γύρω από τη ζωή ενός θρύλου

Όλοι οι αγώνες των υπόδουλων λαών για την απόκτηση της ελευθερίας τους από τον οθωμανικό ζυγό ονομάζονταν «εξεγέρσεις», ως την εμφάνιση του Ρήγα. Έκτοτε, μετά τη διάδοση των ιδεών του και τον μαρτυρικό του θάνατο, οι εξεγέρσεις αυτές μετονομάστηκαν σε «επαναστάσεις» και «επαναστατικούς αγώνες». Η ουσιαστική αυτή αλλαγή υπήρξε μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες του Ρήγα.

Γράφει ο
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΗΛ. ΚΑΝΤΖΙΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 26 Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ και ο σύλλογος «Ρήγας Φεραίος» των Ελλήνων της Σερβίας
του Φίλιππου Φιλίππου
 30 ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ
O  Σταυρός, αυτό το σύμβολο της θεϊκής θυσίας, σχεδόν
από την αρχή του ιστορικού βίου της Εκκλησίας, περιβλήθηκε από τους πιστούς με μεγάλο σεβασμό και έγινε
το σημαντικότερο σύμβολο σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο. Η εμφάνισή του στο ιστορικό προσκήνιο τον 4ο αι. μ.Χ.  και  η εξαφάνισή του από αυτό τον δωδέκατο αιώνα θεωρήθηκε είτε ως ιερή ιστορία είτε ως θρησκευτικός μύθος.

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Θεολόγος-Εκπαιδευτικός
Διαβάστε περισσότερα >>
 40 Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ (1919-1939)
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 54 ΝΑϊΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ: Μύθος και πραγματικότητα
ΟΙ ΝΑΪΤΕΣ ΙΠΠΟΤΕΣ. ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Από τους μυστηριώδεις φύλακες του Ιερού Δισκοπότηρου στην όπερα του Βάγκνερ «Πάρσιφαλ» μέχρι τον δαιμονικό αντιήρωα Βρυένιο Μπουά-Γιλβέρδο, στον «Ιβανόη» του Oυώλτερ Σκωτ, οι Ιππότες του Ναού του Σολομώντος υπήρξαν η πηγή που τροφοδότησε την πιο αχαλίνωτη φαντασία. Ποιοι ήταν όμως οι Ναΐτες; Ποιος ή τι κρυβόταν πίσω από την τεράστια  δύναμη και εξουσία τους; Τι προκάλεσε την πτώση τους;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 62 Η ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ «ΠΕΡΣΕΥΣ»
Η βύθιση του υποβρυχίου Περσεύς

Απόδραση από τον θάνατο

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 74 Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΛΑΣΙΑΣ
του Μιχαήλ Ηλ. Ντασκαγιάννη
 86 ΛΗΜΝΟΣ: Οδοιπορικό στον μύθο, στην ιστορία και στην αρχαιολογία της (Μέρος Α’)
της Δέσποινας Ι. Δούκα
 100 ΜΕΤΩΠΟΣΚΟΠΙΑ, απόκρυφη επιστήμη
του Φίλιππου Φίλιππα
 102 Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ στα δοκίμια του Μονταίν
της Ευτυχίας Νικολακοπούλου
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
110 Θέατρο και Ιστορία: Ζάν Κοκτώ «Ιερά τέρατα». 112 Η Μικρή Ιστορία από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. 114 Βιβλία και Ιστορία. 120 Διάλογος με τους αναγνώστες. 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο. 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost