Περιοδικό Ιστορία
McMafia – Έγκλημα χωρίς σύνορα
Η τολμηρή έρευνα του Γκλένι που κράτησε τρία χρόνια, φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

28 ΓΑΛΛΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ανίερη συμμαχία

ΣΤΙΣ αρχές του 16ου αιώνα η γαλλική διπλωματία για να εναντιωθεί στους Αψβούργους αναζήτησε συμμαχίες στην Ανατολική Ευρώπη. Πρότεινε να παντρευτεί ο δούκας της Ορλεάνης την κόρη του βασιλιά της Πολωνίας. Προσέγγισε τον βοεβόδα της Τρανσυλβανίας. Έπειτα ήρθε το «μαύρο» πρωινό της 24ης Φεβρουαρίου 1525. Στην Ιταλία, μπροστά στα τείχη της Παβίας, το άνθος του γαλλικού βασιλείου εξολοθρεύθηκε. Η νίκη του Φραγκίσκου Α’ στο Μαρινιάνο ήταν τώρα μακρινό όνειρο. Ο Γάλλος βασιλιάς ηττήθηκε, τραυματίσθηκε και συνελήφθη αιχμάλωτος από τον Κάρολο Κουίντο. Οι Αψβούργοι κυριαρχούσαν στην Ευρώπη. Η Γαλλία περικυκλώθηκε και ταπεινώθηκε.
Η κατάσταση ήταν τραγική. Τότε η βασιλομήτωρ και αντιβασίλισσα Λουίζα της Σαβοΐας επεχείρησε να έλθει σε επαφή με τον σουλτάνο. Η ακριβής ημερομηνία δεν είναι γνωστή, πάντως είναι πιθανό ότι η πρώτη πρεσβεία ξεκίνησε από τη Γαλλία τις πρώτες εβδομάδες μετά την ήττα στην Παβία. Το ηττημένο και απομονωμένο γαλλικό βασίλειο δεν είχε άλλη λύση από αυτή τη συμμαχία που τα χριστιανικά κράτη θεώρησαν σκανδαλώδη. Αλλά η Γαλλία όφειλε να τολμήσει, να ενεργήσει με «πολιτικά ανορθόδοξες» μεθόδους, όπως θα λέγαμε σήμερα. Ο βιογράφος του Φραγκίσκου Α’ Ζαν Ζακάρ, μας θυμίζει «ότι οι Οθωμανοί ήταν οι ορκισμένοι εχθροί της χριστιανικής πίστης, οι καταστροφείς της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο ζυγός των Απίστων κάτω από τον οποίο στέναζαν οι Άγιοι Τόποι και τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, Τούρκοι σήμαινε πειρατεία [...] δούλοι που ήταν καταδικασμένοι να κωπηλατούν στις βερβερικές γαλέρες και υποχρεωμένοι πολλές φορές να απαρνούνται την πίστη τους· σήμαινε [...] καταστροφές των χριστιανικών χωριών στα Βαλκάνια».

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Μάρτιος 2007 #465

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Διάφορες εκθέσεις
της Τόνιας Μάκρα
 12 ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Μικρά ιστορικά αλιεύματα από τον ωκεανό του Διαδικτύου
του Παύλου Μεθενίτη

Διαβάστε περισσότερα >>
 16 Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΕΤΕΙΩΝ στην Αθήνα της Κατοχής (1941-1944)
Στις 27 Απριλίου 1941 η Αθήνα κατελήφθη από γερμανικές δυνάμεις με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Όττο φον Σέιβεν1. Είχε ήδη προηγηθεί η παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Γερμανούς (9 Απριλίου) και ακολούθησε η συνθηκολόγηση των ελληνικών δυνάμεων και των στρατευμάτων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στην Κρήτη (30 Μαΐου 1941). Στις 31 Μαΐου 1941 ολόκληρος ο ελλαδικός χώρος βρισκόταν υπό ξενική κατοχή. Στο παρόν άρθρο θα παρατεθούν διάφορα στοιχεία για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και της 28ης Oκτωβρίου (η δεύτερη καθιερώθηκε άτυπα ως η πρώτη ημέρα αντίστασης στον ξένο εισβολέα από το 1942) στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της ιταλογερμανικής Κατοχής.

Γράφει ο
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΗΛ. ΚΑΝΤΖΙΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 28 ΓΑΛΛΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ανίερη συμμαχία
Τον Δεκέμβριο του 2004, στις Βρυξέλλες, ο Ζακ Σιράκ υπεστήριξε την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκτοτε άλλαξε πολλές φορές γνώμη και μαζί με τη Γερμανία τάχθηκε άλλοτε υπέρ και άλλοτε κατά της ένταξης της γειτονικής μας χώρας στο «κλαμπ» των «Είκοσι επτά». Υπήρξε όμως και παρόμοιο προηγούμενο στη γαλλική πολιτική. Ήδη το 1963 ο στρατηγός Ντε Γκωλ επεδίωξε μια προσέγγιση με την Τουρκία. Ήταν η συνέχεια μιας ιστορίας, που εγκαινιάστηκε πριν πεντακόσια περίπου χρόνια, μεταξύ της «πρωτότοκης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας» Γαλλίας και της «Άπιστης» Υψηλής Πύλης.

Γράφει ο RENÉ SARTET
ιστορικός και δημοσιογράφος
Διαβάστε περισσότερα >>
 36 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ευρωπαϊκή ήπειρο (1939-1947)
Τον μήνα αυτόν, συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από την εξαγγελία τού «δόγματος Τρούμαν». Έκτοτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αρχικά ως επικεφαλής του δυτικού συνασπισμού και μετά το 1989 ως η μόνη εναπομείνασα υπερδύναμη. Η εφαρμογή του νέου δόγματος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είχε άμεσες συνέπειες στην Ελλάδα και έκρινε την έκβαση της πολύχρονης διαπάλης για την κατάκτηση της εξουσίας στη χώρα. Η επίσημη ελληνική πολιτεία έστησε τον ανδριάντα του Αμερικανού Προέδρου Χάρυ Τρούμαν σε κεντρική λεωφόρο των Αθηνών, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη συνεισφορά του στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.

Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΣ
Διεθνολόγος-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαβάστε περισσότερα >>
 52 ΟΙ ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΒΙΚΙΝΓΚΣ
του Δημήτρη Θαλασσινού
 60 ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ η πρώτη «σύγχρονη» οικονομία
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Κ. ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναπλ. καθηγ. Οικονομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η αρχαία ελληνική ιστορία, τόσο η στρατιωτική όσο και η πολιτική και η κοινωνική, έχει μελετηθεί σε βάθος από Έλληνες και ξένους ιστορικούς τους τελευταίους τρεις αιώνες. Πολύ λιγότερο έχει μελετηθεί η οικονομική ιστορία, ιδιαίτερα της πιο γνωστής ελληνικής πόλης-κράτους, της Αθήνας. Oι λίγοι ιστορικοί που τη μελέτησαν, όπως οι Βιντάλ Νακέ και Ώστιν1, θεωρούσαν την αρχαία ελληνική οικονομία σχετικά απλή, σχεδόν «πρωτόγονη».
Διαβάστε περισσότερα >>
 75 ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ τώρα διαχρονικό Μουσείο
του Βασίλη Πλάτανου
 82 ΒΑΣΛΑΒ ΝΙΖΙΝΣΚΙ
Επιμέλεια Φίλιππου Φίλιππα
 86 ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Στον απελευθερωτικό πόλεμο του 1912-1913
του Μιχάλη Κ. Τσώλη
 96 ΟΙ ΚΑΤΑΛΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΤΗ
του Κωνσταντίνου Κοτσίλη
 100 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ-ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΠΑΡΡΕΝ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΙΝΩΤΟΥ
του Παναγιώτη Βενάρδου
 106 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΑΚΗΣ ο αρχικλέφτης του Ταϋγέτου
του Σπύρου Παπαδάκη
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
114 Θέατρο και Ιστορία: Λουίτζι Πιραντέλλο «Ερρίκος Δ’». 116 Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια: Νέα Μονή της Χίου. 122 Το ιστορικό βιβλίο. 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο. 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost