Περιοδικό Ιστορία
Η ΧΑΜΕΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΠΡΑΟΥΝ
Η όμορφη και συνεσταλμένη Εύα Μπράουν γνώρισε τον Χίτλερ στα δεκαεφτά της και τον ερωτεύτηκε αμέσως.
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

16 Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΕΤΕΙΩΝ στην Αθήνα της Κατοχής (1941-1944)

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα εισήλθε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος εμαίνετο από τον Σεπτέμβριο του 1939. Ο κυβερνήτης της χώρας Ιωάννης Μεταξάς, με τη σύμφωνη γνώμη του βασιλέως Γεωργίου Β’, είχε καταφέρει να κρατήσει τη μικρή Ελλάδα έξω από την καταστροφική σύγκρουση μεταξύ των ευρωπαϊκών Μεγάλων Δυνάμεων (αρχικά). Η ουδετερότητα της Ελλάδας παραβιάσθηκε από την Ιταλία, η οποία επιθυμούσε να διευρύνει την επιρροή της στη Βαλκανική. Η ιταλική επίθεση απέτυχε και η Γερμανία αποπειράθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των εμπολέμων, δίχως να βρει την αναμενόμενη ανταπόκριση από ελληνικής πλευράς. Έτσι αποφασίσθηκε η πραγματοποίηση μιας εκκαθαριστικής εκστρατείας στα Βαλκάνια και εν όψει της γερμανικής επίθεσης εναντίον της Σοβιετικής Ρωσίας.
Στις 6 Απριλίου 1941 ο γερμανικός στρατός επιτέθηκε ταυτόχρονα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας. Η πρώτη κατέρρευσε σε λίγες ώρες· η πλήρης κατάληψη του εδάφους της δεύτερης (συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης) απαίτησε έξι εβδομάδες. Έκτοτε, η ελληνική επικράτεια διαμοιράσθηκε μεταξύ της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Στην Αθήνα εγκαταστάθηκαν διαδοχικά τρεις κυβερνήσεις συνεργαζόμενες με τις κατοχικές δυνάμεις με επικεφαλής κατά σειρά: α) τον αντιστράτηγο Γεώργιο Τσολάκογλου (από 30 Απριλίου 19412 έως 2 Δεκεμβρίου 1942), β) τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο (από 2 Δεκεμβρίου 1942 έως 6 Απριλίου 1943) και γ) τον παλαίμαχο πολιτικό Ιωάννη Ράλλη (από 7 Απριλίου 1943 έως 12 Οκτωβρίου 1944).

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Μάρτιος 2007 #465

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Διάφορες εκθέσεις
της Τόνιας Μάκρα
 12 ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Μικρά ιστορικά αλιεύματα από τον ωκεανό του Διαδικτύου
του Παύλου Μεθενίτη

Διαβάστε περισσότερα >>
 16 Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΕΤΕΙΩΝ στην Αθήνα της Κατοχής (1941-1944)
Στις 27 Απριλίου 1941 η Αθήνα κατελήφθη από γερμανικές δυνάμεις με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Όττο φον Σέιβεν1. Είχε ήδη προηγηθεί η παράδοση της Θεσσαλονίκης στους Γερμανούς (9 Απριλίου) και ακολούθησε η συνθηκολόγηση των ελληνικών δυνάμεων και των στρατευμάτων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στην Κρήτη (30 Μαΐου 1941). Στις 31 Μαΐου 1941 ολόκληρος ο ελλαδικός χώρος βρισκόταν υπό ξενική κατοχή. Στο παρόν άρθρο θα παρατεθούν διάφορα στοιχεία για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και της 28ης Oκτωβρίου (η δεύτερη καθιερώθηκε άτυπα ως η πρώτη ημέρα αντίστασης στον ξένο εισβολέα από το 1942) στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της ιταλογερμανικής Κατοχής.

Γράφει ο
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΗΛ. ΚΑΝΤΖΙΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 28 ΓΑΛΛΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ανίερη συμμαχία
Τον Δεκέμβριο του 2004, στις Βρυξέλλες, ο Ζακ Σιράκ υπεστήριξε την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκτοτε άλλαξε πολλές φορές γνώμη και μαζί με τη Γερμανία τάχθηκε άλλοτε υπέρ και άλλοτε κατά της ένταξης της γειτονικής μας χώρας στο «κλαμπ» των «Είκοσι επτά». Υπήρξε όμως και παρόμοιο προηγούμενο στη γαλλική πολιτική. Ήδη το 1963 ο στρατηγός Ντε Γκωλ επεδίωξε μια προσέγγιση με την Τουρκία. Ήταν η συνέχεια μιας ιστορίας, που εγκαινιάστηκε πριν πεντακόσια περίπου χρόνια, μεταξύ της «πρωτότοκης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας» Γαλλίας και της «Άπιστης» Υψηλής Πύλης.

Γράφει ο RENÉ SARTET
ιστορικός και δημοσιογράφος
Διαβάστε περισσότερα >>
 36 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ευρωπαϊκή ήπειρο (1939-1947)
Τον μήνα αυτόν, συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από την εξαγγελία τού «δόγματος Τρούμαν». Έκτοτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αρχικά ως επικεφαλής του δυτικού συνασπισμού και μετά το 1989 ως η μόνη εναπομείνασα υπερδύναμη. Η εφαρμογή του νέου δόγματος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είχε άμεσες συνέπειες στην Ελλάδα και έκρινε την έκβαση της πολύχρονης διαπάλης για την κατάκτηση της εξουσίας στη χώρα. Η επίσημη ελληνική πολιτεία έστησε τον ανδριάντα του Αμερικανού Προέδρου Χάρυ Τρούμαν σε κεντρική λεωφόρο των Αθηνών, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη συνεισφορά του στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.

Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΣ
Διεθνολόγος-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαβάστε περισσότερα >>
 52 ΟΙ ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΒΙΚΙΝΓΚΣ
του Δημήτρη Θαλασσινού
 60 ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ η πρώτη «σύγχρονη» οικονομία
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Κ. ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναπλ. καθηγ. Οικονομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η αρχαία ελληνική ιστορία, τόσο η στρατιωτική όσο και η πολιτική και η κοινωνική, έχει μελετηθεί σε βάθος από Έλληνες και ξένους ιστορικούς τους τελευταίους τρεις αιώνες. Πολύ λιγότερο έχει μελετηθεί η οικονομική ιστορία, ιδιαίτερα της πιο γνωστής ελληνικής πόλης-κράτους, της Αθήνας. Oι λίγοι ιστορικοί που τη μελέτησαν, όπως οι Βιντάλ Νακέ και Ώστιν1, θεωρούσαν την αρχαία ελληνική οικονομία σχετικά απλή, σχεδόν «πρωτόγονη».
Διαβάστε περισσότερα >>
 75 ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ τώρα διαχρονικό Μουσείο
του Βασίλη Πλάτανου
 82 ΒΑΣΛΑΒ ΝΙΖΙΝΣΚΙ
Επιμέλεια Φίλιππου Φίλιππα
 86 ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΙΖΑΝΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Στον απελευθερωτικό πόλεμο του 1912-1913
του Μιχάλη Κ. Τσώλη
 96 ΟΙ ΚΑΤΑΛΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΤΗ
του Κωνσταντίνου Κοτσίλη
 100 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ-ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΠΑΡΡΕΝ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΙΝΩΤΟΥ
του Παναγιώτη Βενάρδου
 106 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΑΚΗΣ ο αρχικλέφτης του Ταϋγέτου
του Σπύρου Παπαδάκη
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
114 Θέατρο και Ιστορία: Λουίτζι Πιραντέλλο «Ερρίκος Δ’». 116 Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια: Νέα Μονή της Χίου. 122 Το ιστορικό βιβλίο. 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο. 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost