Περιοδικό Ιστορία
ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (Τόμος Α')
Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

74 ΝΤΟΥΦΤ ΚΑΙ ΜΠΑΣΕΝΑΟΥΕΡ: Δύο σίριαλ κίλερ στην Ελλάδα

ΛΙΓΟ πριν από το ξημέρωμα της 6ης Μαρτίου 1969, στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων έξω από τη Θήβα, το κρύο είναι τσουχτερό. Μέσα στο ψιλόβροχο εμφανίζεται από την κατεύθυνση της Αθήνας ένα αυτοκίνητο μάρκας Βόλβο με ξένους αριθμούς και δύο επιβάτες που φορούν στολές του αμερικανικού στρατού. Το αυτοκίνητο σταματά σε ένα πρατήριο βενζίνης. Εκείνη την ώρα στο πρατήριο βρίσκονται οι δύο νυκτερινοί υπάλληλοι Νίκος Καναρής και Τάσος Γκιζίνος (ο οποίος κοιμάται πρόχειρα σε ένα ράντζο), ενώ έχει σταματήσει και ο αδειούχος στρατιώτης Κώστας Κούλης είκοσι δύο ετών, που αναζητά μεταφορικό μέσο για να επιστρέψει στο σπίτι του.
Ο οδηγός του Βόλβο, ένας ξανθός άνδρας με «σκληρά» χαρακτηριστικά, κάνει νεύμα στον Ν. Καναρή να γεμίσει το ρεζερβουάρ. Στο αυτοκίνητο πλησιάζει και ο Κ. Κούλης για να συνεννοηθεί για ενδεχόμενη μεταφορά του από τους δύο αγνώστους.
Όταν το ρεζερβουάρ γεμίζει, ο δεύτερος επιβάτης, ένας νέος άνδρας με ήρεμο πρόσωπο, βγαίνει από το αυτοκίνητο και ακολουθεί τον Ν. Καναρή στο εσωτερικό του πρατηρίου για να πληρώσει. Ο στρατιώτης μένει κοντά στο Βόλβο, όταν ο οδηγός πετάγεται ξαφνικά από το εσωτερικό του κρατώντας μία καραμπίνα γουίντσεστερ και τον υποχρεώνει να οπισθοχωρήσει προς το πρατήριο. Ο Τ. Γκιζίνος κοιμάται ακόμη. Αργότερα θα διηγηθεί πως «ξύπνησα βλέποντας τους Κούλη και Καναρή με ψηλά τα χέρια». Ο δεύτερος άνδρας πλησιάζει στο ταμείο, αφαιρεί το συρτάρι με τις εισπράξεις (10-15 χιλ. δρχ.) και βγαίνει με κατεύθυνση το Βόλβο. Μόλις απομακρύνεται, ο οπλοφόρος πυροβολεί εν ψυχρώ τον Ν. Καναρή και τον Κ. Κούλη και ύστερα τους αποτελειώνει με ένα μαχαίρι. Ο Τ. Γκιζίνος προλαβαίνει να κρυφτεί κάτω από το ράντζο. Εν τω μεταξύ, ο δεύτερος άνδρας επιστρέφει στο πρατήριο. Βλέπει τον συνεργό του να πυροβολεί δύο φορές στην πλάτη τον Τ. Γκιζίνο και ακολούθως να τον μαχαιρώνει με μανία. Οι δύο άνδρες ψάχνουν για πεταμένους κάλυκες, εντοπίζουν έναν και τον παίρνουν. Βγαίνουν από το πρατήριο, επιβιβάζονται στο Βόλβο και απομακρύνονται με κατεύθυνση την Αθήνα (αργότερα αποδείχθηκε πως είχαν κλέψει το αυτοκίνητο την προηγούμενη νύχτα από το πάρκινγκ του αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου και το εγκατέλειψαν μετά την επίθεσή τους). Ο Τ. Γκιζίνος ζει ακόμη, αν και σοβαρά τραυματισμένος (πέθανε αρκετά χρόνια αργότερα, λόγω των χρόνιων επιπλοκών, που παρουσιάσθηκαν από τα τραύματα εκείνης της βραδιάς). Κάνει μια απόπειρα να ειδοποιήσει τηλεφωνικώς για το μακελειό, χωρίς αποτέλεσμα. Με δυσκολία σέρνεται ως τον δρόμο αναζητώντας βοήθεια. Σε λίγα λεπτά, ένα φορτηγό σταματά στο πρατήριο. Είναι η σωτηρία…
 Οι εφημερίδες της επόμενης ημέρας, προλαβαίνουν την είδηση την τελευταία στιγμή και δημοσιεύουν τις λιγοστές πρώτες πληροφορίες. Ωστόσο, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, την ίδια μέρα «κατόπιν αποφάσεως του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Θηβών, απηγορεύθη η αναγραφή πάσης ειδήσεως σχετικώς με την ένοπλον ληστείαν (…)». Οι αστυνομικές αρχές και η Χωροφυλακή κινητοποιούνται για τον εντοπισμό των δραστών. Στον λογοκριμένο από τη δικτατορία Τύπο διοχετεύεται η πληροφορία ότι η σύλληψη των δραστών «αποτελεί ζήτημα ωρών». Ωστόσο, τα γεγονότα θα αποδειχθούν διαφορετικά…

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Φεβρουάριος 2007 #464

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Διάφορες εκθέσεις
της Τόνιας Μάκρα
 12 ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Μικρά ιστορικά αλιεύματα από τον ωκεανό του Διαδικτύου
του Παύλου Μεθενίτη
 16 ΤΣΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Η αμφισβήτησή του και η Επανάσταση του 1905
Στη Ρωσία, περί τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. πλήθος πολιτικών οργανώσεων αμφισβητούσαν το τσαρικό καθεστώς.
Η επανάσταση του 1905 ξεκίνησε ως μια αυθόρμητη και ειρηνική διαμαρτυρία των Ρώσων που πίστευαν ότι αν ο τσάρος μάθαινε για τις δυσκολίες της ζωής τους θα ευαισθητοποιείτο και θα τους βοηθούσε στην επίλυση των προβλημάτων τους. Η βίαιη καταστολή της από τα τσαρικά στρατεύματα κλόνισε την εμπιστοσύνη του λαού στην καλοσύνη και στην ευσπλαχνία του τσάρου.

Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΗΛ. ΝΤΑΣΚΑΓΙΑΝΝΗΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 30 Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στη Χερσόνησο του Αίμου
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«O  πληθυσμός της Χερσονήσου του Αίμου είναι μεγαλύτερος από οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο, εκτός από την Ινδία, και αν οι κάτοικοί της ενώνονταν θα γίνονταν ακατανίκητοι». Αυτά έγραψε ο Ηρόδοτος τον πέμπτο αιώνα. Τα λόγια του ισχύουν επίσης και για το 335 π.Χ., ιδιαίτερα αν προσθέσουμε, για να είμαστε ακριβείς, και τους Ιλλυριούς, τους Δαρδάνους και τους Τριβαλλούς. Επειδή αυτοί οι λαοί ήταν τόσο ριψοκίνδυνοι και τόσο φιλοπόλεμοι όσο οι Σκύθες και οι Πάρθοι. Δεν εκπλήσσει λοιπόν το ότι ο Αλέξανδρος τους χτύπησε προληπτικά το 335 π.Χ. Σκοπός του δεν ήταν απλώς να θέσει όρους. Διότι όπως σημειώνει ο Αρριανός, μόνος απ' όλους τους συγγραφείς, πρόθεσή του ήταν να προκαταλάβει την πιθανότητα εξέγερσης κατά  την προσχεδιασμένη απουσία του για αόριστο χρονικό διάστημα, λόγω της εκστρατείας του στην Ασία, για την οποία είχε ήδη κάνει τις προετοιμασίες του εκείνο τον χειμώνα.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
Φιλόλογος
Διαβάστε περισσότερα >>
 42 «ΜΠΟΥΝΤΕΣΒΕΡ», ο νέος γερμανικός στρατός
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
 56 ΒΑΓΔΑΤΗ: «Η Πόλη της Ειρήνης»
Από τον 8ο ως τον 13ο αιώνα, η πρωτεύουσα των Αβασιδών ήταν η πόλη-φάρος του Ισλάμ. Η Βαγδάτη όφειλε τη φήμη της στην εξαιρετική πρόοδο που είχε σημειώσει στον πνευματικό και στον πολιτικό τομέα. Ήταν υπόδειγμα για όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Γράφει ο CHRISTOPHE PICAR

Διαβάστε περισσότερα >>
 62 Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ από το 1914 έως το 1918
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 74 ΝΤΟΥΦΤ ΚΑΙ ΜΠΑΣΕΝΑΟΥΕΡ: Δύο σίριαλ κίλερ στην Ελλάδα
Την άνοιξη του 1969  οι σεσημασμένοι Γερμανοί κακοποιοί
Χ. Ντουφτ και Χ. Μπασενάουερ έφθασαν στην Αθήνα και σε διάστημα σαράντα ημερών διέπραξαν έξι δολοφονίες, πέντε ληστείες και ένα βαρύ τραυματισμό. Ήταν η πρώτη φορά που στην Ελλάδα δρούσαν δύο «αυθεντικοί» κατά συρροήν δολοφόνοι (serial killers), οι οποίοι καθώς διάλεγαν «τυχαίους» στόχους προκάλεσαν τον τρόμο σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και άλλαξαν βίαια τη σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την έννοια του εγκλήματος…

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 86 ΤΕΡΓΕΣΤΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ από τον 18ο αιώνα
του Γιώργου Λ. Κωνσταντόπουλου
 96 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ στην Κατοχή
του Φίλιππου Φιλίππου
 106 ΔΥΟ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΕΣ: Σαιν Ζερμαίν-Καλιόστρο
του Φίλιππου Φίλιππα
 111 Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
του Παντελή Στ. Αθανασιάδη
 116 ΤΟ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΣΕΡΕΝΚΩΦ»
του Θωμά Ζαχαρή
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
118 Θέατρο και Ιστορία: Δ. Βυζαντίου «Βαβυλωνία». 120 Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια: «Αντανακλάσεις» στα «Μοναστήρια» της Τήνου. 124 Διάλογος με τους αναγνώστες 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο. 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost