Περιοδικό Ιστορία
ΠΑΡΙΣΙ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Από τους Παρίσιους, τους πρώτους κατοίκους της πόλης που φοβούνταν μήπως «τους πέσει ο ουρανός στο..
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

30 Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στη Χερσόνησο του Αίμου

ΣΤΟ τέλος Ιουλίου ο Αλέξανδρος προχώρησε με τον στρατό του από την κεντρική πεδιάδα της Μακεδονίας προς τη χώρα των Αγριάνων και των Παιόνων. Οι Αγριάνες δεν υπάγονταν διοικητικά στη Χερσόνησο του Αίμου αλλά στη βορειοδυτική περιοχή που ελεγχόταν από την Πέλλα. Ο βασιλικός οίκος τους είχε εξαιρετικά στενούς δεσμούς με τον Αλέξανδρο, επειδή ο βασιλιάς Λάγγαρος τού είχε δείξει μεγάλη αγάπη όταν ήταν παιδί· και είχε απευθείας διπλωματικές σχέσεις μαζί του από τότε ακόμη που ζούσε ο Φίλιππος. Αυτός ο δεσμός πιθανώς σφυρηλατήθηκε όταν ο Αλέξανδρος, ενεργώντας ως αντιβασιλεύς, το 340 π.Χ. κατέστειλε μία εξέγερση των Μαιδών στο κέντρο της κοιλάδας του Στρυμόνα και ίδρυσε εκεί την πρώτη από τις νέες πόλεις του, την Αλεξανδρούπολη. Ο Λάγγαρος ακολουθούσε τον Αλέξανδρο μάλλον ως σύμμαχος παρά ως υπήκοος, έχοντας τη δική του βασιλική φρουρά αποτελούμενη από τους πιο ρωμαλέους και καλύτερα εξοπλισμένους υπηκόους του, τους οποίους ο Αρριανός ονομάζει «Υπασπιστές του». Κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων δέχονταν τις διαταγές του Αλεξάνδρου ως αρχηγού. Από την άλλη μεριά οι Παίονες είχαν υποδουλωθεί από τον Φίλιππο και ενσωματώθηκαν στο μακεδονικό βασίλειο. Ο βασιλικός οίκος τους είχε υψηλά προνόμια και ο βασιλιάς τους, ο Λύππιος, εξακολουθούσε να διατηρεί το δικό του βασιλικό νόμισμα δίπλα στα νομίσματα του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου. Το ιππικό του αποτελείτο από την παιονική αριστοκρατία ως μια εθνική μονάδα στο πλαίσιο του μακεδονικού βασιλείου.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Φεβρουάριος 2007 #464

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Διάφορες εκθέσεις
της Τόνιας Μάκρα
 12 ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Μικρά ιστορικά αλιεύματα από τον ωκεανό του Διαδικτύου
του Παύλου Μεθενίτη
 16 ΤΣΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Η αμφισβήτησή του και η Επανάσταση του 1905
Στη Ρωσία, περί τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. πλήθος πολιτικών οργανώσεων αμφισβητούσαν το τσαρικό καθεστώς.
Η επανάσταση του 1905 ξεκίνησε ως μια αυθόρμητη και ειρηνική διαμαρτυρία των Ρώσων που πίστευαν ότι αν ο τσάρος μάθαινε για τις δυσκολίες της ζωής τους θα ευαισθητοποιείτο και θα τους βοηθούσε στην επίλυση των προβλημάτων τους. Η βίαιη καταστολή της από τα τσαρικά στρατεύματα κλόνισε την εμπιστοσύνη του λαού στην καλοσύνη και στην ευσπλαχνία του τσάρου.

Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΗΛ. ΝΤΑΣΚΑΓΙΑΝΝΗΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 30 Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στη Χερσόνησο του Αίμου
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«O  πληθυσμός της Χερσονήσου του Αίμου είναι μεγαλύτερος από οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο, εκτός από την Ινδία, και αν οι κάτοικοί της ενώνονταν θα γίνονταν ακατανίκητοι». Αυτά έγραψε ο Ηρόδοτος τον πέμπτο αιώνα. Τα λόγια του ισχύουν επίσης και για το 335 π.Χ., ιδιαίτερα αν προσθέσουμε, για να είμαστε ακριβείς, και τους Ιλλυριούς, τους Δαρδάνους και τους Τριβαλλούς. Επειδή αυτοί οι λαοί ήταν τόσο ριψοκίνδυνοι και τόσο φιλοπόλεμοι όσο οι Σκύθες και οι Πάρθοι. Δεν εκπλήσσει λοιπόν το ότι ο Αλέξανδρος τους χτύπησε προληπτικά το 335 π.Χ. Σκοπός του δεν ήταν απλώς να θέσει όρους. Διότι όπως σημειώνει ο Αρριανός, μόνος απ' όλους τους συγγραφείς, πρόθεσή του ήταν να προκαταλάβει την πιθανότητα εξέγερσης κατά  την προσχεδιασμένη απουσία του για αόριστο χρονικό διάστημα, λόγω της εκστρατείας του στην Ασία, για την οποία είχε ήδη κάνει τις προετοιμασίες του εκείνο τον χειμώνα.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
Φιλόλογος
Διαβάστε περισσότερα >>
 42 «ΜΠΟΥΝΤΕΣΒΕΡ», ο νέος γερμανικός στρατός
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
 56 ΒΑΓΔΑΤΗ: «Η Πόλη της Ειρήνης»
Από τον 8ο ως τον 13ο αιώνα, η πρωτεύουσα των Αβασιδών ήταν η πόλη-φάρος του Ισλάμ. Η Βαγδάτη όφειλε τη φήμη της στην εξαιρετική πρόοδο που είχε σημειώσει στον πνευματικό και στον πολιτικό τομέα. Ήταν υπόδειγμα για όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Γράφει ο CHRISTOPHE PICAR

Διαβάστε περισσότερα >>
 62 Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ από το 1914 έως το 1918
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 74 ΝΤΟΥΦΤ ΚΑΙ ΜΠΑΣΕΝΑΟΥΕΡ: Δύο σίριαλ κίλερ στην Ελλάδα
Την άνοιξη του 1969  οι σεσημασμένοι Γερμανοί κακοποιοί
Χ. Ντουφτ και Χ. Μπασενάουερ έφθασαν στην Αθήνα και σε διάστημα σαράντα ημερών διέπραξαν έξι δολοφονίες, πέντε ληστείες και ένα βαρύ τραυματισμό. Ήταν η πρώτη φορά που στην Ελλάδα δρούσαν δύο «αυθεντικοί» κατά συρροήν δολοφόνοι (serial killers), οι οποίοι καθώς διάλεγαν «τυχαίους» στόχους προκάλεσαν τον τρόμο σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και άλλαξαν βίαια τη σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την έννοια του εγκλήματος…

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 86 ΤΕΡΓΕΣΤΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ από τον 18ο αιώνα
του Γιώργου Λ. Κωνσταντόπουλου
 96 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ στην Κατοχή
του Φίλιππου Φιλίππου
 106 ΔΥΟ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΕΣ: Σαιν Ζερμαίν-Καλιόστρο
του Φίλιππου Φίλιππα
 111 Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
του Παντελή Στ. Αθανασιάδη
 116 ΤΟ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΣΕΡΕΝΚΩΦ»
του Θωμά Ζαχαρή
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
118 Θέατρο και Ιστορία: Δ. Βυζαντίου «Βαβυλωνία». 120 Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια: «Αντανακλάσεις» στα «Μοναστήρια» της Τήνου. 124 Διάλογος με τους αναγνώστες 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο. 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost