Περιοδικό Ιστορία
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μια νοσταλγική και αποκαλυπτική βιογραφία της μεταπολεμικής γενιάς απο το '40 ως σήμερα...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

16 ΤΣΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Η αμφισβήτησή του και η Επανάσταση του 1905

ΣΤΙΣ αρχές του 20ού αι. η Ρωσία ήταν μια αυτοκρατορία με απολυταρχικό πολιτικό και κοινωνικό σύστημα. Ο αυτοκράτορας κυβερνούσε με «σιδηρά πειθαρχία» και για να διασφαλίσει την εξουσία του δημιούργησε ένα άκαμπτο γραφειοκρατικό σύστημα, μια ισχυρή αστυνομία, που είχε ουσιαστική παρουσία σε κάθε πόλη και χωριό, καθώς και έναν στρατό που είχε ορκιστεί πίστη σ’ αυτόν. Το καθεστώς κατεδίωκε όλες τις θρησκευτικές μειονότητες, εκτός από την Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία υποστήριζε, καθώς κήρυττε ότι ο τσάρος ήταν ο «πατέρας» του λαού του αλλά και ότι η κοινωνική τάξη και η θέση των ανθρώπων στη γη καθορίζονταν από τον Θεό.
Αν κάποιος δηλαδή ήταν φτωχός, αυτό συνέβαινε επειδή ο Θεός το είχε ορίσει.
Η ρωσική αυτοκρατορία είχε υπό την κυριαρχία της και άλλους λαούς, που είχε υποτάξει με βίαιο τρόπο και γι’ αυτό την αποκαλούσαν «φυλακή-σπίτι των εθνών».
Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελούσε ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας και λίγων ευγενών, οι οποίοι ζούσαν με προκλητική πολυτέλεια εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού που ήταν αγρότες. Αν και το 1861 ο τσάρος Αλέξανδρος Β’ είχε καταργήσει τη δουλοπαροικία, η κίνησή του αυτή δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η ρωσική κοινωνία δεν διέθετε μια κλασική μεσαία τάξη. Η υπάρχουσα ήταν ολιγομελής αλλά μορφωμένη και πολλά μέλη της, διανοούμενοι και φοιτητές, επηρεασμένοι από τις ιδέες του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού για δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, συνειδητοποιούσαν ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να πορευθεί στο μέλλον με ένα άκαμπτο και καταπιεστικό πολιτικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι από την τάξη αυτή προήλθαν ο Λένιν και ο Τρότσκι. Μετά το 1880 άρχισε σταδιακά η εκβιομηχάνιση της Ρωσίας και μέχρι το 1910 η χώρα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης που ανερχόταν στο 10%. Η γρήγορη αυτή άνοδος έφερε βραχυπρόθεσμα πλούτο στους ιδιοκτήτες των βιομηχανιών άνθρακα, χάλυβα και πετρελαίου αλλά και μεγάλη δυστυχία στο προλεταριάτο των πόλεων. Μέχρι το 1917 το 80% του πληθυσμού ήταν αγρότες ενώ η εργατική τάξη μόλις ξεπερνούσε το 10%.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Φεβρουάριος 2007 #464

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Διάφορες εκθέσεις
της Τόνιας Μάκρα
 12 ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Μικρά ιστορικά αλιεύματα από τον ωκεανό του Διαδικτύου
του Παύλου Μεθενίτη
 16 ΤΣΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Η αμφισβήτησή του και η Επανάσταση του 1905
Στη Ρωσία, περί τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. πλήθος πολιτικών οργανώσεων αμφισβητούσαν το τσαρικό καθεστώς.
Η επανάσταση του 1905 ξεκίνησε ως μια αυθόρμητη και ειρηνική διαμαρτυρία των Ρώσων που πίστευαν ότι αν ο τσάρος μάθαινε για τις δυσκολίες της ζωής τους θα ευαισθητοποιείτο και θα τους βοηθούσε στην επίλυση των προβλημάτων τους. Η βίαιη καταστολή της από τα τσαρικά στρατεύματα κλόνισε την εμπιστοσύνη του λαού στην καλοσύνη και στην ευσπλαχνία του τσάρου.

Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΗΛ. ΝΤΑΣΚΑΓΙΑΝΝΗΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 30 Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στη Χερσόνησο του Αίμου
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«O  πληθυσμός της Χερσονήσου του Αίμου είναι μεγαλύτερος από οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο, εκτός από την Ινδία, και αν οι κάτοικοί της ενώνονταν θα γίνονταν ακατανίκητοι». Αυτά έγραψε ο Ηρόδοτος τον πέμπτο αιώνα. Τα λόγια του ισχύουν επίσης και για το 335 π.Χ., ιδιαίτερα αν προσθέσουμε, για να είμαστε ακριβείς, και τους Ιλλυριούς, τους Δαρδάνους και τους Τριβαλλούς. Επειδή αυτοί οι λαοί ήταν τόσο ριψοκίνδυνοι και τόσο φιλοπόλεμοι όσο οι Σκύθες και οι Πάρθοι. Δεν εκπλήσσει λοιπόν το ότι ο Αλέξανδρος τους χτύπησε προληπτικά το 335 π.Χ. Σκοπός του δεν ήταν απλώς να θέσει όρους. Διότι όπως σημειώνει ο Αρριανός, μόνος απ' όλους τους συγγραφείς, πρόθεσή του ήταν να προκαταλάβει την πιθανότητα εξέγερσης κατά  την προσχεδιασμένη απουσία του για αόριστο χρονικό διάστημα, λόγω της εκστρατείας του στην Ασία, για την οποία είχε ήδη κάνει τις προετοιμασίες του εκείνο τον χειμώνα.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
Φιλόλογος
Διαβάστε περισσότερα >>
 42 «ΜΠΟΥΝΤΕΣΒΕΡ», ο νέος γερμανικός στρατός
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
 56 ΒΑΓΔΑΤΗ: «Η Πόλη της Ειρήνης»
Από τον 8ο ως τον 13ο αιώνα, η πρωτεύουσα των Αβασιδών ήταν η πόλη-φάρος του Ισλάμ. Η Βαγδάτη όφειλε τη φήμη της στην εξαιρετική πρόοδο που είχε σημειώσει στον πνευματικό και στον πολιτικό τομέα. Ήταν υπόδειγμα για όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Γράφει ο CHRISTOPHE PICAR

Διαβάστε περισσότερα >>
 62 Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ από το 1914 έως το 1918
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 74 ΝΤΟΥΦΤ ΚΑΙ ΜΠΑΣΕΝΑΟΥΕΡ: Δύο σίριαλ κίλερ στην Ελλάδα
Την άνοιξη του 1969  οι σεσημασμένοι Γερμανοί κακοποιοί
Χ. Ντουφτ και Χ. Μπασενάουερ έφθασαν στην Αθήνα και σε διάστημα σαράντα ημερών διέπραξαν έξι δολοφονίες, πέντε ληστείες και ένα βαρύ τραυματισμό. Ήταν η πρώτη φορά που στην Ελλάδα δρούσαν δύο «αυθεντικοί» κατά συρροήν δολοφόνοι (serial killers), οι οποίοι καθώς διάλεγαν «τυχαίους» στόχους προκάλεσαν τον τρόμο σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και άλλαξαν βίαια τη σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την έννοια του εγκλήματος…

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 86 ΤΕΡΓΕΣΤΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ από τον 18ο αιώνα
του Γιώργου Λ. Κωνσταντόπουλου
 96 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ στην Κατοχή
του Φίλιππου Φιλίππου
 106 ΔΥΟ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΕΣ: Σαιν Ζερμαίν-Καλιόστρο
του Φίλιππου Φίλιππα
 111 Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
του Παντελή Στ. Αθανασιάδη
 116 ΤΟ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΣΕΡΕΝΚΩΦ»
του Θωμά Ζαχαρή
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
118 Θέατρο και Ιστορία: Δ. Βυζαντίου «Βαβυλωνία». 120 Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια: «Αντανακλάσεις» στα «Μοναστήρια» της Τήνου. 124 Διάλογος με τους αναγνώστες 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο. 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost