Περιοδικό Ιστορία
ΓΟΥΛΦ ΧΟΛ (Τόμος Α')
Η Αγγλία των Τιδόρ τη δεκαετία του 1520 βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

100 Ο ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Μέρος Β’

Τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη, όπου η έννομη τάξη καταλύθηκε από ολοκληρωτικά καθεστώτα. Αντίθετα με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, οι δικτάτορες της περιοχής αυτής, από στρατιωτικοί μέχρι ακαδημαϊκοί, δεν είχαν λαϊκό έρεισμα. Στην Ουγγαρία, μετά τη ρουμανική επέμβαση κατά του κομμουνιστή Μπέλα Κουν, ο ναύαρχος Χόρτυ επέβαλε δικτατορία με την υποστήριξη της άρχουσας τάξης. Στην Πολωνία ο στρατάρχης Πιλσούδσκι  κατέλαβε την πρωτεύουσα και κατήργησε τη δημοκρατία. Στη Ρουμανία ο βασιλιάς αυθαίρετα ανέθεσε τη διακυβέρνηση στον φασίστα ποιητή Γκόγκα, για να γίνει σύντομα ο ίδιος ο απόλυτος αρχηγός της χώρας. Και ο βασιλιάς της Βουλγαρίας Βόρις Γ’ εγκαθίδρυσε δικτατορικό καθεστώς πλήρως υποταγμένο σε αυτόν. Ο Πορτογάλος Σαλαζάρ κατέλυσε την ασταθή δημοκρατία της χώρας του και στην Ελλάδα ο Μεταξάς επέβαλε επίσης δικτατορικό καθεστώς. Υπό καθεστώς δικτατορίας τελούν την ίδια εποχή η Αλβανία και η Γιουγκοσλαβία.
Η αντίδραση της δημοκρατικής Ευρώπης στην επέκταση του ολοκληρωτισμού ήταν μηδαμινή, καθώς στο βάθος οι συντηρητικές δημοκρατίες της εποχής έβλεπαν στα δικτατορικά καθεστώτα το ανάχωμα απέναντι στην κομμουνιστική απειλή. Το πλήρωσαν βέβαια ακριβά, αφού η πλειονότητα των καθεστώτων αυτών τάχθηκαν στο πλευρό του Χίτλερ στον πόλεμο που σύντομα θα ξεσπούσε. Η κοντόφθαλμη αυτή στάση εκφράστηκε και στην περίπτωση του ισπανικού εμφυλίου.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Ιανουάριος 2007 #463

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Διάφορες εκθέσεις
της Τόνιας Μάκρα
 12 ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Μικρά ιστορικά αλιεύματα από τον ωκεανό του Διαδικτύου
του Παύλου Μεθενίτη
 16 Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΔΕΝΤΟΥ
Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΗΛ. ΚΑΤΖΙΝΟΣ
Η Σύνοδος του Τριδέντου ή Τρέντο (σημ. Τιρόλο) αποτέλεσε σημείο καμπής στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και σήμανε την έναρξη σημαντικών αλλαγών στους κόλπους της. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ελήφθησαν αποφάσεις για τις δογματικές θέσεις και τους εσωτερικούς κανονισμούς της Παπικής Εκκλησίας. Oι αποφάσεις
αυτές παρέμειναν σε ισχύ επί μακρόν και είναι χαρακτηριστικό ότι έγιναν σεβαστές ακόμη και από
τη Δευτέρα Σύνοδο του Βατικανού (1869), η οποία συγκλήθηκε τέσσερεις αιώνες αργότερα.
Διαβάστε περισσότερα >>
 28 ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑΣ
του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη
 34 ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ, οι κυρίαρχοι των θαλασσών
Η κεντρική ιδέα είναι βέβαια πολύ παλιά. Σε αιγυπτιακούς παπύρους διαβάζουμε ότι ανεξάρτητοι «ναυτικοί» εφορμούν σε παραθαλάσσιους οικισμούς.
Η Ιλιάδα αναφέρεται ακροθιγώς στους πρώτους ληστές της θάλασσας, ενώ σε όλη την Oδύσσεια υπονοείται η ιδέα της πειρατείας και γίνονται αναφορές στους επιρρεπείς στην ιδιαίτερη αυτή δραστηριότητα λαούς. Επιπλέον όλοι νιώθουμε μια οικειότητα με τη «χρυσή εποχή» της πειρατείας, μέσα από μυθιστορήματα και τη μεταφορά τους στον κινηματογράφο. Ποιοι ήταν όμως στην πραγματικότητα οι ατίθασοι αυτοί παράνομοι και πώς ζούσαν τη ριψοκίνδυνη ζωή τους;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 46 ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ: μια προαινώνια εστία του Ελληνισμού.
του Μιχαήλ Ντασκαγιάννη
 56 Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Από συστάσεως του ιταλικού κράτους έως το 1914.
Σε προηγούμενο άρθρο έγινε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία της σημερινής Αλβανίας. Στο παρόν
θα παρουσιαστεί το χρονικό της ιταλικής διεισδύσεως στη συγκεκριμένη περιοχή, από την εποχή κατά την οποία αυτή αποτελούσε τμήμα της Oθωμανικής Αυτοκρατορίας έως την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα ακολουθήσει ένα ακόμη άρθρο, στο οποίο θα αναλύεται η ιταλική πολιτική στην προαναφερθείσα περιοχή από το 1914 έως την κατάληψη της χώρας από τα στρατεύματα της Ρώμης τον Απρίλιο του 1939.

Γράφει ο IΩΑΝΝΗΣ  Σ. ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΣ Διεθνολόγος-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διαβάστε περισσότερα >>
 70 ΛΙΘΟΒΟΛΙΑ, ένα πανάρχαιο έθιμο
του Χρήστου Δ. Λάζου
 78 ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ
του Γιώργου Μακαρόνα
 87 ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΓΕΦΥΡΙ και ο αρχιμάστορας.
του Κωνσταντίνου Μάλλιου
 94 ΜΟΝΗ ΑΡΕΘΑ το ιερό προσκύνημα του Βάλτου.
της Μαίρης Καραδημήτρη-Στεφανίδου
 100 Ο ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Μέρος Β’
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΖΑΚΗ      Μέρος Β’
Γερμανία και η Ιταλία δεν ήταν οι μόνες χώρες της Ευρώπης στις οποίες έδρασαν φασιστικά κινήματα. Τα πάθη που εξήψε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η ανταγωνιστική συνύπαρξη διαφόρων εθνών στα όρια μιας χώρας ήταν το έδαφος στο οποίο φύτρωσαν τέτοιες οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη (οι Κροάτες Ουστάσι, οι Ιρλανδοί Κυανοχίτωνες, οι Νορβηγοί του Κουίσλινγκ, το ολλανδικό Μαύρο Μέτωπο, η Ένωση των Βρετανών φασιστών κ.ά.). Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν κέρδισαν τίποτα περισσότερο από μερικούς φανατικούς οπαδούς.
Διαβάστε περισσότερα >>
 108 ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ και ΑΓΙΑ ΤΕΡΕΖΑ
του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ στη Θεσσαλία
του Κώστα Κοκκορόγιαννη
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
120 Θέατρο και Ιστορία: Λόρκα «Ματωμένος Γάμος». 122 Το Ιστορικό βιβλίο. 124 Διάλογος με τους αναγνώστες 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο. 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost