Περιοδικό Ιστορία
Κι όμως, όμορφα… Ένα βιβλίο για την τζαζ
Κι όμως, όμορφα... Ένας μάλλον ιδιόρρυθμος τίτλος για ένα βιβλίο που υπερβαίνει τις συνήθεις ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

16 Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΔΕΝΤΟΥ

ΣΤΙΣ 13 Δεκεμβρίου 1545, κηρύχθηκε η έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Τριδέντου. Εντούτοις, οι συνεδριάσεις της δεν συνεχίσθηκαν τις αμέσως προσεχείς ημέρες λόγω κυρίως των σπουδαίων ζητημάτων τα οποία ανέκυψαν ευθύς εξ αρχής. Ως εκ τούτου, οι εργασίες διήρκεσαν επί μακρό  χρονικό διάστημα: δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια. Τυπικώς, η Σύνοδος τερματίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1563. Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών, στον παπικό θρόνο είχαν ανέλθει πέντε προκαθήμενοι. Μία από τις βασικότερες αιτίες που καθυστέρησε η ολοκλήρωση των εργασιών της ήταν το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις της γίνονταν κατά πολύ αραιά χρονικά διαστήματα προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε πολλά καίρια ερωτήματα, τα οποία ανέκυπταν κατά καιρούς. Άλλωστε, η Παπική Εκκλησία είχε εισέλθει σε φάση μεγάλης κρίσης ήδη από τις αρχές του 16ου αιώνα. Η εκκοσμίκευση των λειτουργιών της, οι συνεχείς παρεμβάσεις των εκπροσώπων της στις πολιτικές διεργασίες, ο χρηματισμός πολλών εξ αυτών και οι καταχρήσεις από άλλους οδήγησαν στην εμφάνιση του κινήματος των Διαμαρτυρομένων (Προτεσταντών) με αρχικό εκφραστή του τον Γερμανό μοναχό Μαρτίνο Λούθηρο (1483-1546)1. Το κίνημα αυτό σύντομα ονομάσθηκε «Μεταρρύθμιση» και άρχισε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Αρχικά, οι ιθύνοντες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποτίμησαν την επιρροή του. Οι ίδιοι βρίσκονταν στη Ρώμη, μακριά από το επίκεντρο των ζυμώσεων. Πρώτος αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους Κάρολος Ε’, πιστός Καθολικός, και ακολούθως αρκετοί Γερμανοί ηγεμόνες. Το θέμα ετέθη μετ’ επιτάσεως στη Δίαιτα της Νυρεμβέργης2, όπου η πλειοψηφία των εκλεκτόρων και των ηγεμόνων εξέφρασε την επιθυμία να συγκληθεί μια οικουμενική σύνοδος, με σκοπό τον περιορισμό των καταχρήσεων και των σκανδάλων των λειτουργών της Καθολικής Εκκλησίας (1522). Το αίτημά τους αγνοήθηκε αλλά η κατάσταση χειροτέρευε διαρκώς για τους Παπικούς.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Ιανουάριος 2007 #463

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Διάφορες εκθέσεις
της Τόνιας Μάκρα
 12 ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Μικρά ιστορικά αλιεύματα από τον ωκεανό του Διαδικτύου
του Παύλου Μεθενίτη
 16 Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΔΕΝΤΟΥ
Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΗΛ. ΚΑΤΖΙΝΟΣ
Η Σύνοδος του Τριδέντου ή Τρέντο (σημ. Τιρόλο) αποτέλεσε σημείο καμπής στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και σήμανε την έναρξη σημαντικών αλλαγών στους κόλπους της. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ελήφθησαν αποφάσεις για τις δογματικές θέσεις και τους εσωτερικούς κανονισμούς της Παπικής Εκκλησίας. Oι αποφάσεις
αυτές παρέμειναν σε ισχύ επί μακρόν και είναι χαρακτηριστικό ότι έγιναν σεβαστές ακόμη και από
τη Δευτέρα Σύνοδο του Βατικανού (1869), η οποία συγκλήθηκε τέσσερεις αιώνες αργότερα.
Διαβάστε περισσότερα >>
 28 ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑΣ
του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη
 34 ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ, οι κυρίαρχοι των θαλασσών
Η κεντρική ιδέα είναι βέβαια πολύ παλιά. Σε αιγυπτιακούς παπύρους διαβάζουμε ότι ανεξάρτητοι «ναυτικοί» εφορμούν σε παραθαλάσσιους οικισμούς.
Η Ιλιάδα αναφέρεται ακροθιγώς στους πρώτους ληστές της θάλασσας, ενώ σε όλη την Oδύσσεια υπονοείται η ιδέα της πειρατείας και γίνονται αναφορές στους επιρρεπείς στην ιδιαίτερη αυτή δραστηριότητα λαούς. Επιπλέον όλοι νιώθουμε μια οικειότητα με τη «χρυσή εποχή» της πειρατείας, μέσα από μυθιστορήματα και τη μεταφορά τους στον κινηματογράφο. Ποιοι ήταν όμως στην πραγματικότητα οι ατίθασοι αυτοί παράνομοι και πώς ζούσαν τη ριψοκίνδυνη ζωή τους;

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα >>
 46 ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ: μια προαινώνια εστία του Ελληνισμού.
του Μιχαήλ Ντασκαγιάννη
 56 Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Από συστάσεως του ιταλικού κράτους έως το 1914.
Σε προηγούμενο άρθρο έγινε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία της σημερινής Αλβανίας. Στο παρόν
θα παρουσιαστεί το χρονικό της ιταλικής διεισδύσεως στη συγκεκριμένη περιοχή, από την εποχή κατά την οποία αυτή αποτελούσε τμήμα της Oθωμανικής Αυτοκρατορίας έως την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα ακολουθήσει ένα ακόμη άρθρο, στο οποίο θα αναλύεται η ιταλική πολιτική στην προαναφερθείσα περιοχή από το 1914 έως την κατάληψη της χώρας από τα στρατεύματα της Ρώμης τον Απρίλιο του 1939.

Γράφει ο IΩΑΝΝΗΣ  Σ. ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΣ Διεθνολόγος-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διαβάστε περισσότερα >>
 70 ΛΙΘΟΒΟΛΙΑ, ένα πανάρχαιο έθιμο
του Χρήστου Δ. Λάζου
 78 ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ
του Γιώργου Μακαρόνα
 87 ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΓΕΦΥΡΙ και ο αρχιμάστορας.
του Κωνσταντίνου Μάλλιου
 94 ΜΟΝΗ ΑΡΕΘΑ το ιερό προσκύνημα του Βάλτου.
της Μαίρης Καραδημήτρη-Στεφανίδου
 100 Ο ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Μέρος Β’
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΖΑΚΗ      Μέρος Β’
Γερμανία και η Ιταλία δεν ήταν οι μόνες χώρες της Ευρώπης στις οποίες έδρασαν φασιστικά κινήματα. Τα πάθη που εξήψε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η ανταγωνιστική συνύπαρξη διαφόρων εθνών στα όρια μιας χώρας ήταν το έδαφος στο οποίο φύτρωσαν τέτοιες οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη (οι Κροάτες Ουστάσι, οι Ιρλανδοί Κυανοχίτωνες, οι Νορβηγοί του Κουίσλινγκ, το ολλανδικό Μαύρο Μέτωπο, η Ένωση των Βρετανών φασιστών κ.ά.). Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν κέρδισαν τίποτα περισσότερο από μερικούς φανατικούς οπαδούς.
Διαβάστε περισσότερα >>
 108 ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ και ΑΓΙΑ ΤΕΡΕΖΑ
του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ στη Θεσσαλία
του Κώστα Κοκκορόγιαννη
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
120 Θέατρο και Ιστορία: Λόρκα «Ματωμένος Γάμος». 122 Το Ιστορικό βιβλίο. 124 Διάλογος με τους αναγνώστες 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο. 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost