Περιοδικό Ιστορία
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μια νοσταλγική και αποκαλυπτική βιογραφία της μεταπολεμικής γενιάς απο το '40 ως σήμερα...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

36 Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΞΙ Μέρος Β`

ΤΗΝ 13η/26η Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε το νομοθετικό διάταγμα για την προσαγωγή σε δίκη οκτώ σημαινόντων πολιτικών και στρατιωτικών της αντιβενιζελικής παρατάξεως. Το διάταγμα αυτό αναιρούσε ουσιαστικά όλες τις προηγούμενες ανακοινώσεις της επαναστάσεως αλλά και τις διαβεβαιώσεις των ηγετών της προς τους ξένους διπλωμάτες περί της τύχης των παρανόμως συλληφθέντων αξιωματούχων. Έχει ήδη αναφερθεί ότι τα νήματα της υποθέσεως κινούσε ουσιαστικά ο Πάγκαλος, ο οποίος καταφερόταν με πραγματικό μένος εναντίον των παρανόμως συλληφθέντων. Αυτός εξασφάλισε την τοποθέτησή του στη θέση του επικεφαλής των ανακρίσεων, ενώ ο ίδιος θα όριζε και τα μέλη του εκτάκτου στρατοδικείου. Είναι αξιοσημείωτη η προσπάθεια της επαναστάσεως να δικαιολογήσει τις συνεχείς παλινωδίες της για την τύχη των παρανόμως συλληφθέντων στην ελληνική κοινή γνώμη. Μόνιμη επωδός των επαναστατών ήταν ότι επιθυμούσαν να εναρμονίσουν τις πράξεις τους με τις βουλήσεις των κυβερνήσεων των Μεγάλων Δυνάμεων. Η αναλήθεια του επιχειρήματος έχει ήδη καταδειχθεί στο προηγούμενο άρθρο. Στο σημείο αυτό (και προτού συνεχισθεί η χρονολογική παράθεση των γεγονότων) θα παρατεθούν ορισμένα αποσπάσματα από την έκθεση του Βρετανού πρεσβευτή στην Αθήνα σερ Φράνσις Όσγουολντ Λίντλυ (Sir Francis Oswald Lindley) προς τον προϊστάμενό του υπουργό Τζωρτζ Ναθάνιελ Κέρζον (George Nathaniel Curzon) με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου/3 Νοεμβρίου 1922.

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

Δεκέμβριος 2006 #462

 8 ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Διάφορες εκθέσεις
της Τόνιας Μάκρα
 12 ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: Μικρά ιστορικά αλιεύματα από τον ωκεανό του Διαδικτύου
του Παύλου Μεθενίτη
 16 Ο ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
της Μαρίας Μουζάκη
 30 ΤΟΜΑΣ ΣΤΕΡΝΣ ΕΛΙΟΤ και Γιώργος Σεφέρης
του Φίλιππου Φιλίππου
 36 Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΞΙ Μέρος Β`
Στο προηγούμενο άρθρο παρουσιάστηκαν συνοπτικά τα γεγονότα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος από την αναγγελία της καταστροφής στη Μικρά Ασία έως την αποστολή στο Υπουργικό Συμβούλιο του νομοθετικού διατάγματος για τη συγκρότηση του στρατοδικείου, το οποίο θα δίκαζε τους πρωταιτίους της προαναφερθείσης καταστροφής. Εξετάστηκαν τα γεγονότα, που οδήγησαν στην εύκολη και αναίμακτη επικράτηση των στασιαστών (επαναστατών) καθώς και στην παράνομη σύλληψη πλειάδας αξιωματούχων των μετανοεμβριανών, νομίμως εκλεγμένων, κυβερνήσεων. Τέλος, περιγράφηκε η διολίσθηση της επαναστάσεως προς την αδιαλλαξία, η οποία τη μετέτρεψε από ένα ακομμάτιστο κίνημα εθνικού χαρακτήρα σε όργανο πολιτικής αντεκδικήσεως.

Γράφει ο: ΙΩΑΝΝΗΣ Σ. ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΣ
Διεθνολόγος-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαβάστε περισσότερα >>
 52 ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ και η προέλευσή του
Επιμέλεια: Φίλιππος Φίλιππας
 56 Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΑΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ
Επιμέλεια: Φίλιππος Φίλιππας
 62 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ Μαθηματική μεγαλοφυΐα
Η Ελλάδα σεμνύνεται για ένα ακόμη άξιο τέκνο της που διακρίθηκε στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα: τον μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, ο οποίος με τη λαμπρή του διάνοια και τη μεγαλοφυΐα του ανήκει την πρώτη γραμμή των μεγάλων ερευνητών του 20ού αιώνα.

Γράφει η ΠΟΠΗ ΧΑΛΚΙΑ-ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Διαβάστε περισσότερα >>
 78 ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ: Το νησί των πειρατών και το πέρασμα του θανάτου
του Παναγιώτη Βενάρδου
 86 ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ: Μια πόλη, μια ιστορία
του Γιώργου Λ. Κωνασταντόπουλου
 96 Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ τον Μεσαίωνα
Μελετώντας τους ανθρώπους των μεσαιωνικών χρόνων φέρνουμε στο φως τον Γολγοθά πολλών που μέσα από τους αυστηρούς νόμους της εποχής ζούσαν σιωπηλά το δικό τους μαρτύριο. Φιλόσοφοι που διασύρθηκαν, καλλιτέχνες που καταδικάστηκαν, γυναίκες που παρεξηγήθηκαν και πλήθος κόσμου που στην επιθυμία του να εκφράσει τις ανησυχίες και το πρωτοποριακό του πνεύμα βασανίστηκε από το σκληρό και καχύποπτο πολιτειακό και θρησκευτικό βλέμμα. Και αλίμονο, εξαίρεση δεν θα  μπορούσαν να αποτελέσουν τα παιδιά που έπρεπε να μεγαλώσουν και να γίνουν αποδεκτά σε μια τόσο αυστηρή κοινωνία.

Γράφει η ΚΡΙΣΤΥ ΕΜΙΛΙΟ – ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Διαβάστε περισσότερα >>
 102 ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΙΕΡΟ του Νεμείου Διός
του Ελευθέριου Ηλ. Καντζίνου
 116 ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΠΟΝΤΙΦΙΚΕΣ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
118 Θέατρο και Ιστορία: Σωτήρη Πατατζή «Δον Καμίλο». 120 Το Ιστορικό βιβλίο. 122 Διάλογος με τους αναγνώστες 126 Γιατί το λέμε έτσι; 127 Το ιστορικό Σταυρόλεξο. 128 Καταγωγή ονομάτων και τοπωνυμίων.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost